ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη

 • ΗΜΕΡΑ 1η

  Τσαννάκαλε
  Χώρα Ίμβρου

 • ΗΜΕΡΑ 2η

  Χώρα Ίμβρου
  Άγιοι Θεόδωροι
  Αγρίδια
  Σχοινούδι

 • ΗΜΕΡΑ 3η

  Γλυκί
  Ευλάμπιο

Τσαννάκαλε (Δαρδανέλια)

Συνάντηση με τον Νομάρχη του Τσαννάκαλε

Με πρώτο σταθμό τα Δαρδανέλια(Τσανάκαλε), ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης ξεκίνησε τη Δευτέρα τη διήμερη επίσκεψή του στην Ίμβρο, και τις επαφές του με τις τοπικές αρχές και τους θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τις τοπικές Αρχές, ο κ. Μπόλαρης είχε συνάντηση με τον νομάρχη της νήσου, με τον οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αντάλλαξε απόψεις, αφενός για την ενίσχυση των επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τσανάκαλε, και αφετέρου για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Ο κ. Μπόλαρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η νομαρχία στην ευρύτερη περιοχή της Τροίας (αρχαιολογικές ανασκαφές, εορτασμοί, κλπ) και έδωσε έμφαση στις κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως προς την μεθόδευση πρωτοβουλιών μεταξύ μουσείων, αρχαιολογικών χώρων ή δήμων, με επίκεντρο τον τρωικό πόλεμο, τον Όμηρο κλπ..

Ίμβρος (Χώρα)

Συνάντηση με Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο και Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, μετέβη στην Ίμβρο όπου είχε συνάντηση με τον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ίμβρου, παρουσία και της εκπαιδευτικής κοινότητας της νήσου. Οι εκπαιδευτικοί-ομογενείς και μετακλητοί, ενημέρωσαν τον υπουργό για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, αντάλλαξαν απόψεις μαζί του για την ταχύτερη και ευκολότερη αντιμετώπισή τους και έλαβαν απαντήσεις στο σύνολο των ερωτημάτων τους, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, έχει αναζητήσει τρόπους για την ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης είχε επαφή και με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, όπου άκουσε και τον προβληματισμό των γονέων αλλά και των ατόμων τα οποία βρίσκονται στο νησί χάρη στην πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί από το ΥΠΕΞ και τους συλλόγους Ιμβρίων στην Ελλάδα για την ενίσχυση του ομογενειακού στοιχείου στο νησί.

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο

Η επίσκεψη της Δευτέρας ολοκληρώθηκε με συζήτηση και δείπνο του Υφυπουργού και της συνοδείας του με τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο.

Συνάντηση με τον Έπαρχο της Ίμβρου

Με την συνάντηση του νέου Έπαρχου της Ίμβρου, ο οποίος έχει διοριστεί τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκίνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, τις επαφές του, σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του που πραγματοποιεί στην Ίμβρο.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Ο κ. Μπόλαρης αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ‘Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συνεργασία με επίκεντρο την Τροία. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Έπαρχο για την στήριξή του προς τα μέλη της ελληνικής μειονότητας εκεί.

Ο Έπαρχος από την πλευρά του ανέπτυξε στον κ. Μπόλαρη τις δικές του ιδέες για τον Τουρισμό και επανέλαβε παλαιότερο αίτημα που είχε υποβληθεί από τουρκικής πλευράς για την ατμοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου με τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Θάσο.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο της Ίμβρου

Ακολούθησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός με τον δήμαρχο της νήσου, ο οποίος είναι και ένας από τους τρεις υποψηφίους στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαρτίου. Ο κ. Μπόλαρης τον ευχαρίστησε διότι απασχολεί στο Δήμο και μέλη της ελληνικής μειονότητας στο νησί και τον κάλεσε αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον αναδειχθεί νικητής, για στενή συνεργασία με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.

Άγιοι Θεόδωροι

Επίσκεψη στο Νηπιαγωγείο - Δημοτικό της Ελληνικής Μειονότητας στους Άγιους Θεοδώρους

Εν συνεχεία ο κ. Μπόλαρης επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους, και συμμετείχε σε αυθόρμητη εκδήλωση των μαθητών με απαγγελίες ποιημάτων, τραγουδιών και μικρών σκετς προς τιμή του. Επισκέφθηκε επίσης και την εκκλησία του χωριού όπως και τον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου.

Νηπιαγωγείο Ελληνικής Μειονότητας - Αγίοι Θεόδωροι Ίμβρου

Δημοτικό Ελληνικής Μειονότητας - Αγίοι Θεόδωροι Ίμβρου

Επίσκεψη στους Αγίους Θεοδώρους και στον Ιερό Ναό

Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε στον χωριό των Αγίων Θεοδώρων, στον Ιερό Ναό και τα κοιμητήρια από τον Πατέρα Αστέριο.

Αγρίδια

Επίσκεψη στο Γυμνάσιο - Λύκειο της Ελληνικής Μειονότητας στα Αγρίδια

Ακολούθησε η επίσκεψη στα Αγρίδια όπου λειτουργεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού, και είχε συνάντηση με το σύνολο των εκπαιδευτικών αλλά και τους 30 μαθητές, οι οποίοι αφού τον ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια, τα οποία λειτουργούν χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα εφοπλιστή, τον οδήγησαν στο παλιό νηπιαγωγείο του χωριού που τώρα είναι ο χώρος καθημερινής εστίασης των μαθητών και του προσέφεραν ένα φιλόξενο γεύμα.

"Τα ήσυχα βράδια (Το τραγούδι της Ερήμου)" από το Γυμνάσιο - Λύκειο στα Αγρίδια

Τι καλά το λέει τα΄ αηδόνι (Που 'σουν εψές λεβέντη μου) από το Γυμνάσιο - Λύκειο στα Αγρίδια

Ξενάγηση στα Αγρίδια

Ακολούθησε ξενάγηση του Υφυπουργού στα Αγρίδια από τον Διευθυντή του Σχολείου, κ.Ιωακείμ Καμπουρόπουλο. Οδηγήθηκαν στο παλιό νηπιαγωγείο του χωριού που τώρα είναι ο χώρος καθημερινής εστίασης των μαθητών, οι οποίοι του προσέφεραν ένα φιλόξενο γεύμα.

Επίσκεψη στο παρεκκλήσιο του Αγιου Δημητριου

Ακολούθησε επίσκεψη στο παρεκκλήσιο του Αγιου Δημητριου στα Αγρίδια.

Σχοινούδι

Συνάντηση με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου

Το απόγευμα ο Μ. Μπόλαρης ολοκλήρωσε τις επαφές του με την επίσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο στο Σχοινούδι.

Ξενάγηση στο Σχοινούδι

Ακολούθησε ξενάγηση στο χωριό από τον Πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσςη Μακεδονίας – Θράκης. Τον Υφυπουργό υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του χωριού με πίτες και γλυκά. Έπειτα, επίσκεψη στην Αγία Μαρίνα και περιήγηση στο Πέρα χωριό. Αργότερα στον Χάλακα, όπου περιηγήθηκε στην περιοχή κι άναψε ένα κερί στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μετά το τέλος της περιήγησης η Ιμβριακή Ένωση παρέθεσε δείπνο στο σπίτι του Προέδρου της Παύλου Σταματίδη. Ο Πρόεδρος έδωσε αναμνηστικά της Ιμβριακής Ένωσης κι ο Πρέσβης επιφύλασσε έκπληξη στον κ. Μπόλαρη, μία τούρτα, με αφορμή τα γεννέθλια του Υφυπουργού.

Γλυκί και Ευλάμπιο

Επίσκεψη στον Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου

Η 3η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Γλυκί

Ξενάγηση στο Ευλάμπιο και επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας

Η επίσκεψη του Υφυπουργού στην Ίμβρο ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Ευλάμπιο και επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας