Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Όλα τα Νέα

Τη σημασία της «ουσιαστικής και πολύ καίριας, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τομείς, από τον διπλωματικό μέχρι και τον πολιτιστικό», παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του λευκώματος «Συλλογή έργων τέχνης της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. «Με την Κύπρο μας συνδέουν δεσμοί αίματος» είπε, τονίζοντας ότι «είναι ιστορικά μαρτυρούμενη η ακατάλυτη πολιτισμική συνέχεια Ελλάδας - Κύπρου στους αιώνες και σήμερα» και «η πρεσβεία μας εκεί ποτέ δεν περιορίστηκε στον ρόλο ενός ακόμη φορέα εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό».

«Καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα είναι δημοκρατική η προοπτική για τη χώρα ή αν θα είναι πολιτική των ολίγων», δήλωσε ο αρμόδιος για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας

Ο Προκαθήµενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας έστειλε ηχηρό µήνυµα για την επέτειο 100 χρόνων από την τελική φάση εκκαθάρισης των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Τουρκίας. Η ικανοποίησή του για τη θερµή υποδοχή κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη και οι στενοί δεσµοί Ελλάδας - Αρµενίας.

img 8170

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας κατά των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Πατριάρχης Πάντων των Αρµενίων, Καρεκίν Β’, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» στέλνει ένα ηχηρό µήνυµα για τα 100 χρόνια από τη θλιβερή-µαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεότουρκων.

«Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας και η πρόοδος των πατρίδων µας µε σκοπό να έχουν ένα ισχυρό µέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Προκαθήµενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας.

Το έτος 2015, όταν ο αρµενικός λαός τίµησε τους Μάρτυρες της Γενοκτονίας µε αφορµή τη συµπλήρωση 100 χρόνων, η Εθνοσυνέλευση της ∆ηµοκρατίας της Αρµενίας αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Οπως σηµειώνει ο Πατριάρχης, «τα πλήγµατα κατά των Αρµενίων, των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσµών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 1915-1923 ως ένα σώµα».

Είναι αλήθεια πως Ελλάδα και Αρµενία διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διµερών σχέσεων λόγω των µακραίωνων δεσµών των δύο λαών, που αναπτύχθηκαν στη βάση της κοινής κουλτούρας, θρησκείας και παραδόσεων, αλλά και της παρουσίας πολυπληθών οµογενειακών κοινοτήτων στις δύο χώρες.

Απόδειξη αυτών των δεσµών ήταν και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, κατά την επίσκεψη του Προκαθηµένου της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας, που πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά την προηγούµενη εβδοµάδα στην Κρήτη. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Εκκλησία της Αρµενίας ανήκει στις αρχαίες ανατολικές Εκκλησίες  και δεν τελεί σε κοινωνία µε την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μακαριώτατε, ήταν η πρώτη φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να επιλέξετε το Ηράκλειο Κρήτης και την εκεί µικρή αρµενική κοινότητα και όχι τις πιο πολυπληθείς, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Με µεγάλη ικανοποίηση επιστρέψαµε στην Αγία Εδρα της Αρµενικής Εκκλησίας, στο Ετσµιατζίν, µετά την πατριαρχική περιοδεία που πραγµατοποιήσαµε στην Κρήτη από τις 4 έως τις 7 Μαΐου. Ο βασικός σκοπός της επισκέψεώς µας ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η αρµενική παροικία του Ηρακλείου, σε συνεργασία µε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, µε αφορµή τη συµπλήρωση 350 χρόνων από την ίδρυση της αρµενικής εκκλησίας Αγιος Ιωάννης ο Πρόδροµος στην περιοχή Καµαράκι, που θεωρείται η αρχαιότερη αρµενική εκκλησία που σώζεται στην Ευρώπη. Η επιθυµία µας ήταν να επισκεφθούµε την Κρήτη για να φέρουµε την ευλογία µας και τα συγχαρητήριά µας προς την αρµενική παροικία που υπάρχει σε αυτό το πανέµορφο µέρος της Ελλάδος και µάλιστα σε αυτό συνέβαλαν οι ελληνικές κρατικές Αρχές.

Επί αιώνες οι απόγονοι του αρµενικού λαού τελούν υπό την προστασία και τη σκέπη της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου και -αν και ολίγοι- διατηρούσαν και διατηρούν άθικτες την εθνική τους ταυτότητα και πίστη τους. Αυτό είναι εύκολο στις µεγάλες διασπορές, όχι όµως σε µια µικρή παροικία.

Αυτή η επέτειος ήταν ένα σηµαντικό γεγονός για όλους εµάς και δεν ήταν τυχαίο ότι πολλοί πιστοί από διάφορες χώρες έδωσαν ένα ηχηρό και δυναµικό «παρών» µε την παρουσία τους.  Ταυτόχρονα, ο εορτασµός αυτός αποτελεί νέο σταθµό για την ιστορία της αρµενικής κοινότητας της Κρήτης. Εµείς αποδίδουµε µεγάλη σηµασία στη συγκεκριµένη επίσκεψη και θεωρούµε ότι αυτή θα βοηθήσει για την περαιτέρω εξέλιξη της εκκλησιαστικής και εθνο-πολιτιστικής ζωής της παροικίας. Γι’ αυτό και φέραµε µαζί µας τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου προς προσκύνηση των πιστών.

Η προσευχή µας είναι να έχει το χέρι Του ο Θεός πάνω σε αυτόν τον ευλογηµένο τόπο και όσους ζουν εδώ. Οσον αφορά στη µέλλουσα επίσκεψή µας στην Αθήνα, θέλουµε να σηµειώσουµε ότι µε ικανοποίηση δεχθήκαµε την πρόσκληση των κρατικών Αρχών της Ελλάδος, µέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Μάρκου Μπόλαρη, και των ιεραρχών των εν Ελλάδι Αρµενίων Ορθοδόξων. Με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουµε ότι θα πραγµατοποιήσουµε αυτήν την επίσκεψη στο εγγύς µέλλον.

armeniospatriarxis2

59604445 2692763430750849 4926035297591885824 n

Εκ µέρους της ελληνικής κυβέρνησης σας υποδέχτηκε στο αεροδρόµιο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης. Ηταν µια γόνιµη συνάντηση και ποια θέµατα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής σας;

Εχουµε εντυπωσιαστεί από τη θερµή υποδοχή των κρατικών Αρχών της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Στο αεροδρόµιο µας υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Η θερµή υποδοχή πιστεύω ότι οφείλεται στη µακρά φιλία του ελληνικού και του αρµενικού λαού. Λαµπρή απόδειξη αυτής ήταν και η συµβολή των ελληνικών κρατικών Αρχών για την κάλυψη της επίσκεψής µας και της συνοδείας µας, αλλά και η αδιάκοπη παρουσία του

κ. Μπόλαρη, µε τον οποίον είχαµε και κατ’ ιδίαν συνάντηση. ∆ιαπιστώσαµε πως η φιλία ανάµεσα στους δύο λαούς συνεχίζεται και ενδυναµώνεται και σήµερα.

Ο θεολογικός διάλογος των δύο Εκκλησιών ολοκληρώθηκε το 1993 µε συγκεκριµένες προτάσεις και συµπεράσµατα. Πού βρισκόµαστε σήµερα και τι µέλλει γενέσθαι;

Η Συµφωνία του Σαµπεζύ του 1993, η οποία αποτελεί προϊόν του θεολογικού διαλόγου από το 1964 µέχρι το 1993 µεταξύ των δύο οικογενειών της Ορθοδόξου Εκκλησίας -της Βυζαντινής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφενός και των αρχαίων ανατολικών Εκκλησιών αφετέρου-, συνιστά σπουδαία πρόοδο προς την ένωση της Εκκλησίας του Χριστού.

Πιστεύετε ότι ο διάλογος αυτός θα βοηθήσει τους λαούς και το ποίµνιο να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα αλλά και τις οµοιότητες που έχουν µεταξύ τους και θα οδηγήσει σε συνεργασία και αρµονική συµβίωση µεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων;

Οι διάλογοι των Εκκλησιών έχουν ως βασικό σκοπό να κατανοήσει καλύτερα ο ένας τον άλλον ώστε να δηµιουργηθεί µια πιο ευχάριστη και χωρίς φανατισµό ατµόσφαιρα, γεγονός που θα αποτελέσει ευλογία για όλους.

armeniospatriarhis 2

Τα πλήγµατα κατά των χριστιανών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 19151923 ως ένα σώµα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν επίσηµα τη Γενοκτονία των Αρµενίων από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι µια δικαίωση για τα θύµατα και τις οικογένειές τους; Θα βοηθήσει ώστε και η Τουρκία να αλλάξει θέση σε αυτό το ζήτηµα;

Πράγµατι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρµενίων. Με αυτόν τον τρόπο τα κράτη δείχνουν την αφοσίωσή τους στις αξίες της φιλανθρωπίας, της ειρήνης, της θεοδότου ζωής και της ελευθερίας. Πιστεύουµε ότι ο πόλεµος κατά της αληθείας δεν έχει µακρύ δρόµο. Θέλω να επισηµάνω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούµε µια θετική αλλαγή στην τουρκική νοοτροπία. Ορισµένοι µορφωµένοι ηγέτες του τουρκικού κόσµου αρχίζουν να βγαίνουν από την επιρροή του τουρκικού κρατικού µηχανισµού, όπως ο Τανέρ Ακσάµ και άλλοι. Αυτό είναι πολύ θετικό.

Φέτος συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη θλιβερή-µαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεότουρκων. Ενας αιώνας από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας κατά των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Ποιο είναι το µήνυµά σας;

Το έτος 2015, όταν ο αρµενικός λαός τίµησε τους Μάρτυρες της Γενοκτονίας µε αφορµή τη συµπλήρωση 100 χρόνων, η Εθνοσυνέλευση της ∆ηµοκρατίας της Αρµενίας αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Τα πλήγµατα κατά των Αρµενίων, των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσµών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 1915-1923 ως ένα σώµα. Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας και η πρόοδος των πατρίδων µας, µε σκοπό να έχουν ένα ισχυρό µέλλον.

Ποιες είναι οι σχέσεις της Αρµενίας µε την Τουρκία;

 Η Αρµενία και η Τουρκία δεν έχουν σήµερα διπλωµατικές σχέσεις και τα σύνορα είναι κλειστά. Η Τουρκία συνεχίζει να έχει αρνητική στάση έναντι της Αρµενίας.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί µια πολύ ευαίσθητη περιοχή και εστία συγκρούσεων και διενέξεων. Κατά τη γνώµη σας υπάρχει κίνδυνος να γενικευθεί η ένταση που επικρατεί και ευρύτερα σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου;

Ζούµε σε έναν κόσµο αβεβαιότητας, εθνικισµού, εθνοφοβίας και εχθρότητας. Η κατάσταση αυτή απαιτεί σοβαρή και κοπιώδη εργασία των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών των ισχυρών κρατών, για να φέρουν την ανθρωπότητα προς µια ζωή ειρήνης. Απευθύνουµε την προσευχή µας προς τον Θεό, ώστε να χαρίσει ειρήνη σε όλο τον κόσµο.

Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη σε εµάς

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα; Θα θέλατε να στείλετε ένα µήνυµα στους αναγνώστες µας;

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, ο πλούσιος πολιτισµός της και οι αξίες που πρεσβεύει δεν είναι άγνωστες σε εµάς. Συχνά στις περιοδείες µας, σε διάφορα µέρη του κόσµου, είχαµε επαφές µε τις ελληνικές παροικίες. Οι λίγες ηµέρες που περάσαµε στην Κρήτη εµπλούτισαν την άποψή µας για τον ελληνικό λαό. Απευθύνουµε την προσευχή µας προς τον Θεό υπέρ της Ελλάδος και του λαού της, ζητώντας από τον Κύριο να τη διαφυλάξει σε ειρήνη και πρόοδο, και ευχόµαστε να συνεχίσει να υπάρχει πάντα ένα πνεύµα αδελφότητας µεταξύ Αρµενίας και Ελλάδος.

 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΙΩΖΙΟΥ

Δημοιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής και ηλεκτρονικά στο: https://www.ethnos.gr/kosmos/39495_patriarhis-panton-ton-armenion-karekin-b-i-apantisi-mas-sti-genoktonia-einai-i και μπλουτίστηκε με φωτογραφίες από το αρχείο του γραφείου του Μάρκου Μπόλαρη.

Ακολουθεί άρθρο-Χαιρετισμός του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη στο βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης", γραμμένο από επιφανείς ιστορικούς και μελετητές από Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ και Ελλάδα, που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

Αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας

Αρκεί το γεγονός ότι έχουμε δίκαιο ;

Αρκεί η συνθήκη ότι τεκμηριώνουμε το δίκαιο μας ουσιαστικά, νομικά, επιστημονικά, ιστορικά ;

Είναι ικανές για την δικαίωση οι καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες αφοσιωμένων ιδιωτών, φορέων, επιστημόνων, διεθνολόγων, νομικών, ιστορικών ;

Είναι συνετό να επαφιέμεθα στην ετήσια απόδοση τιμής, με παράλληλες εκδηλώσεις, στη Μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων που το μόνον αδίκημά τους ήταν η χριστιανική τους πίστη και η εθνοτική τους καταγωγή ;

Αναφέρομαι σαφώς στα τραγικά γεγονότα της απάνθρωπης και φρικαλέας Γενοκτονίας, που σχεδιάστηκε στα χρόνια των Νεότουρκων και εκτελέστηκε στην Ανατολία, σε βάρος των Αρμενίων και των Ρωμιών, σε Πόντο και Μικρά Ασία, σε βάρος των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων. Μιά γενοκτόνος βούληση, ένας γενοκτόνος σχεδιασμός και μία η σταδιακή εκτέλεση σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών με εντολές των Νεότουρκων.

Έκτοτε οι επιζήσαντες, και σήμερα οι απόγονοι των εκατομμυρίων θυμάτων, με ασυντόνιστες ενέργειες, αναζητούν την δικαίωση, αναζητούν την αναγνώριση της ιστορικής, πολιτικής και νομικής δικαίωσης ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, ενώπιον της Ιστορίας και της αλήθειας.

Κι είναι ζηλευτές και επαινετές οι προσπάθειες της διεθνούς αρμενικής διασποράς και της Αρμενίας ως κράτους για την ιστορική αναγνώριση κι απόδειξη της διάπραξης της Γενοκτονίας, για την καταδίκη αυτών που οργάνωσαν, σχεδίασαν και διέπραξαν στις αρχές του 20ου αιώνα το μέγιστο των κακουργημάτων, για την ιστορική δικαίωση από τους Διεθνείς Οργανισμούς, τα Κράτη και την ανθρωπότητα με όρους διεθνούς και ποινικού δικαίου, με όρους ιστορίας και πολιτισμού, με όρους ακαδημαϊκής αλήθειας. Όπως αντιστοίχως άξιες πολλαπλών επαίνων και συγχαρητηρίων είναι οι προσπάθειες των ηρωικών ελαχίστων , κατ’αρχήν, Ρωμιών, ποντιακής καταγωγής, επιζησάντων της θηριωδίας και απογόνων τους,  που ξεκίνησαν τις αντίστοιχες ενέργειες στην Ελλάδα. Ενέργειες που ευοδώθηκαν σε πρώτο βαθμό όταν η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με νόμο αναγνώρισε την Γενοκτονία σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού στον Πόντο και λίγο αργότερα με άλλο νόμο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία στην λοιπή Μικρασία. Σε μειονεκτικότερη θέση οι άλλες χριστιανικές κοινότητες των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων , που δεν έχουν δικές τους κρατικές οντότητες για την ανάληψη υποστηρικτικής δράσης στον διεθνή χώρο.

Οι προσπάθειες που ανωτέρω μνημονεύονται, πολύπλευρες και πολυσύνθετες, έχοντας εξασφαλίσει την στέρεη ακαδημαϊκή, ιστορική και νομική τεκμηρίωση, ξεπέρασαν τα όρια των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, όπως και των εθνικών κρατών, και εισήλθαν στο προσκήνιο της διεθνούς συζήτησης, πολιτικής όσο και διπλωματικής, της νομικής , διεθνούς όσο και ποινικού δικαίου, της ανθρωπιστικής και πολιτισμικής διάστασης. Αναζήτησαν κι αναζητούν επίσημα πλέον, την απερίφραστη καταδίκη των εγκληματιών με την αναγνώριση του εγκλήματος και εν συνεχεία την αίτηση συγγνώμης από τους υπαίτιους και τους απογόνους τους.

Στη διεθνή όμως κονίστρα δεν αρκεί το δίκαιο, δεν αρκεί η ιστορική τεκμηρίωση , δεν αρκούν επιστημονικά συνέδρια κι εκδόσεις, αφού στις σχέσεις των κρατών και των λαών το μείζον είναι το συμφέρον κι όχι η όποια αλήθεια. Η ιστορική συνεπώς αλήθεια για τα εγκλήματα της Γενοκτονίας στο διεθνές επίπεδο βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρά συμφέροντα κρατών κι αντιπαλότητες, έτσι ώστε παρά τις αρχικές επιτυχίες της δεν πέτυχε την αρχική της στόχευση. Το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος μπορεί να αναζητηθεί εάν συγκριθεί με την παράλληλη προσπάθεια των Εβραίων για την καταδίκη του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία.

Είναι επομένως εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό να συζητηθεί ένας σχεδιασμός συνεργασίας, ένας συντονισμός ανάμεσα σε κράτη και  φορείς, σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς , σε νομικούς και φορείς πολιτισμού ώστε η προσπάθεια στο διεθνές πεδίο, αλλά και σε κάθε επιμέρους κράτος να γίνεται από κοινού, από όλους όσους πόνεσαν και μάτωσαν, πονούν και ματώνουν, ενδιαφέρονται για την αλήθεια της ιστορικής μνήμης, αγωνίζονται και έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους την αναζήτηση της αναγνώρισης του μέγιστου των εγκλημάτων, της Γενοκτονίας.

Είναι καιρός φέτος, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τα χρόνια της Φρίκης, να συζητήσουμε όλοι μαζί, Αρμένιοι και Έλληνες, Ασσύριοι και Συροχαλδαίοι, να αναζητήσουμε, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό πολυεπίπεδης συνεργασίας, την επίτευξη αυτών των στόχων. Με ειλικρίνεια κι εντιμότητα, με αδελφοσύνη κι επιστημονικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την ιστορική μνήμη.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας την συνεργασία των εβραϊκών οργανώσεων και δικτύων που πέτυχαν κι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας συνεργασία με τις εβραϊκές οργανώσεις και δίκτυα που πέτυχαν την αναγνώριση της αλήθειας, κι εξακολουθούν να αγωνίζονται, και έχοντας ως οδηγό τον τρόπο με τον οποίο το πέτυχαν.

Χωρίς μισαλλοδοξία κι εκδικητικότητα. Για την αναγνώριση της Αλήθειας, για  την αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης και την διεθνώς δημόσια Συγγνώμη των υπαιτίων.

Η πρόκληση παρούσα.

Μάρκος Μπόλαρης

 

 

Βρείτε το βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης" σήμερα στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

ethnos tomos genocide p

H τέταρτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα που συστάθηκε δυνάμει του αρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών, έλαβε χώρα στην Οχρίδα στις 17 και 18 Μαΐου 2019.

Οι δύο Αντιπροσωπείες, σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, εξέτασαν συνολικά και εις βάθος τα προγράμματα διδασκαλίας Ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια και το επικουρικό διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις δύο χώρες. Στο προαναφερθέν υλικό θα πρέπει να απαλειφθούν άμεσα οι αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές.

Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετήθηκε μεθοδολογία, η οποία περιγράφεται στα συμφωνημένα πρακτικά, για την αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων.

Αμφότερες Αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την συμπερίληψη περισσότερων θεματικών πολιτισμού και τέχνης στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία θετικότερης εικόνας της έτερης πλευράς.

Συμφωνήθηκε το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή του πορίσματος της ΜΔΕΕ και την υποβολή των συναφών προτάσεων προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα μεταβεί στην Οχρίδα σήμερα, 17 Μαΐου, όπου θα συμπροεδρεύσει στην τέταρτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Υπενθυμίζονται οι προηγούμενες συναντήσεις της εν λόγω Επιτροπής:

1η) 2 Νοεμβρίου - Θεσσαλονίκη

2η) 22-23 Μαρτίου - Σκόπια

3η) 12-13 Απριλίου - Αθήνα

Η ελληνική αντιπροσωπεία που μετέχει στην Επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη:

1) Σπυρίδων Σφέτας, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
2) Νικόλαος Ζάικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
3) Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4) Αθηνά Σκουλαρίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
5) Αθανάσιος Λούπας, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6) Ευθύμιος Χαρλαύτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο 100 σελίδων γραμμένο από επιφανείς ιστορικούς και μελετητές από Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ και Ελλάδα.

Ιστορικά στοιχεία, γενοκτολογικές θεωρήσεις, μαρτυρίες.

Μια έκδοση εθνικής ιστορικής αυτογνωσίας. Αντίδωρο ευγνωμοσύνης σε όλους όσοι ήρθαν από τον μαρτυρικό Πόντο και την Μικρά Ασία καθημαγμένοι και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι Δρ. Βλάσης Αγτζίδης και Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης. Τη δημοσιογραφική επιμέλεια η Μαρίνα Ζιώζιου.

ethnos tomos genocide

Την έκδοση χαιρετίζουν:

-Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

-Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

-Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

Μαύρη επέτειος — Μαρίνα Ζιώζιου

Γενοκτονολογικά ζητήματα, ορολογία και παρερμηνείες —  Δρ Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1923 —  Δρ Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης

Πρόβα για τη Γενοκτονία  των Αρμενίων — Δρ Taner Akçam

Πόντος, 1916-1922 — Δρ Tessa Hofmann

Πώς φτάσαμε στην απόβαση  του Μουσταφά Κεμάλ  στη Σαμψούντα του Πόντου — Δρ Βλάσης Αγτζίδης

Η πολιτική του Μουσταφά Κεμάλ και η νίκη του επί Ελλήνων  και Αρμενίων — Δρ  Βλάσης Αγτζίδης

Τα χρόνια της εθνοκάθαρσης, 1915-1923 — Mehmet Akyol

Ο μύθος του τουρκικού εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου — Recep Maraşlı

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν — Μαρίνα Ζιώζιου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Ραφαήλ Λέμκιν — Δρ Steven Leonard Jacobs

H αναγνώριση και το παράδοξο της πολυπλοκότητας — Δρ Roger W. Smith

Η οντολογία της Γενοκτονίας  κατά των μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία — Δρ Henry C. Theriault

H «Θεωρία των Μαύρων Κύκνων», η «Ελληνική Αρχή»  και η δυτική μυωπική θεώρηση — Δρ Siobhan Nash-Marshall

Η ιστορική ανάδυση, η έννοια και η θέσπιση του εγκλήματος της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο — Δρ Γεώργιος Κόκκινος

Μικρασιατική Καταστροφή  και Γενοκτονία —  Δρ Αγγελος Μ. Συρίγος

Η Γενοκτονία των Ελλήνων  από τους Οθωμανούς —  Δρ Alfred-Maurice de Zayas

Η άρνηση της διαιώνισης  του εγκλήματος — Παναγιώτης Α. Ζολώτα

Η διδασκαλία της Γενοκτονίας  των Ελλήνων — Ronald Levitsky

Η Γενοκτονία των Ελλήνων συνεχίζεται ακόμη στην Τουρκία — Uzay Bulut

Το διαγενεακό τραύμα των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας — Δρ Λάμπρος Κολουμπαρίτσης

Μία θλιμμένη σάτιρα σχετικά  με την αποτυχία του Ισραήλ να αναγνωρίσει άλλες γενοκτονίες — Δρ Israel W. Charny

Η συνείδηση της Ιστορίας  θα μας απελευθερώσει — Fikret Baskaya

Τά ἄμωμα σφάγια  τοῦ Ποντιακού Ἑλληνισμοῦ —  Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

To Πακλάεμαν των Ελλήνων  ασόν Πόντον —  π. Γεώργιος Παντελίδης

«Η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη με τους κ.κ. Χρήστο Καβαλή,  Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) και Στέφανο Ταμβάκη, Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας  στόχευσε στην ενημέρωση του κ.Υφυπουργού σχετικά με τη δραστηριότητα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου (ΕΠΚΚ) και, κυρίως, στην διδαχή της Ελληνικής Γλώσσας. Το ΕΠΚΚ λειτουργεί ως αναγνωρισμένο Κέντρο Ελληνομάθειας και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της Ελληνικής Πρεσβείας, δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Συζητήθηκαν στη συνέχεια ο οργανωτικός σχεδιασμός για την δισ-εκατονταετία από την Ελληνική Επανάσταση ( 1821 - 2021 ) και ο ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας σε αυτή την επέτειο. Ιδιαίτερη η συζήτηση για την αναβάθμιση της οικίας του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και του σχεδιασμού λειτουργίας σ΄αυτήν Διεθνούς Κέντρου Καβαφικών Μελετών.  

oikia kav

P1460627 w800 h600

Ξεχωριστή και λεπτομερής η ενημέρωση, για την εξέλιξη των έργων αναπαλαίωσης και συντήρησης που γίνονται στον Ελληνοπρεπή Ιερό Ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και που ολοκληρώνονται σύντομα. Τα έργα συγχρηματοδοτεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Σοφιανού - Μπελεφάντη, και περιλαμβάνουν αποστραγγιστικό υπόγειο δίκτυο , αλλαγή εξωτερικών δαπέδων, υποστήριξη των βάσεων  των εσωτερικών κιόνων, πλήρη αναπαλαίωση και επεμβάσεις στο εξωτερικό και εσωτερικό του Ναού, ηλεκτρομηχανικό έργο και έργα  κλιματισμού. 

stcon pro 1

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Καβαλής, απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Υφυπουργό για τα θυρανοίξια του Ναού, που θα γίνουν στο Κάιρο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου».

"Ο πολίτης, σε μια δημοκρατική κοινωνία, για να πάρει μία απόφαση θα πρέπει να έχει σωστή και αληθή πληροφόρηση. Αυτός που μεθοδεύει και προπαρασκευάζει τη διάχυση της παραπληροφόρησης δεν έχει στόχο απλά τον πολίτη που είναι το πρώτο θύμα, αλλά ευρύτερα συμφέροντα και άγριες σκοπιμότητες, σε πολιτικό, διοικητικό, πνευματικό, οικογενειακό, κοινωνικό επίπεδο. Αποτελεί έλλειψη σεβασμού, η οποία συνιστά την άρνηση της προσωπικότητας του πολίτη. Συνιστά την άρνηση του σεβασμού στην ανθρώπινη αξία. Και βέβαια είναι η άρνηση της Δημοκρατίας." Ομιλία του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη με τίτλο "Εκκλησιαστική Διπλωματία σε έναν ταραγμένο κόσμο" στο συνέδριο "Fake News & Εκκλησία" στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Τα fake news είναι προσβολή της Δημοκρατίας, κι ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του επιστημονικού συνεδρίου «Fake News & Εκκλησία», που διεξάγεται από χθες στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπόλαρης και στη διαδικτυακή πύλη «Agora» και την καθημερινή τροφοδοσία της που μεταφέρει στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στις ξένες αγορές

Την αξία της οικονομικής διπλωματίας που εφαρμόζει το υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση των εξαγωγών και την υποστήριξη των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης σε ενημερωτική εκδήλωση στο υπ. Εξωτερικών για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας για τα έτη 2018 και 2019.

4803277a

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το 2018 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές, επίδοση, όμως, που φιλοδοξούμε -και εργαζόμαστε ώστε- να γίνει καλύτερη τη φετινή χρονιά» επισήμανε ο Μ. Μόλαρης. Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως εξήγησε, συνεισφέρει μέσα από τη δουλειά της Κεντρικής και της Εξωτερικής Υπηρεσίας του και, ιδίως, μέσω του δικτύου Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό, στη μετεξέλιξη του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνεισφέρει με τη δουλειά των 127 πρεσβειών και γενικών προξενείων, καθώς και των 59 ΟΕΥ ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα για τα γραφεία ΟΕΥ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία που είχε η ανανέωση και ο εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού τους, το 2018 και το 2019, με υπαλλήλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που αποφοίτησαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τονίζοντας επίσης ότι δέχθηκαν 7.800 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων το 2018.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπόλαρης και στη διαδικτυακή πύλη «Agora» και την καθημερινή τροφοδοσία της που μεταφέρει στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στις ξένες αγορές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2018 υπήρξαν 3.800 πρωτότυπες αναρτήσεις από τα 59 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Αναφερόμενος στα σημαντικά εργαλεία του ΥΠΕΞ προς την κατεύθυνση αυτή, τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας, τις Μεικτές Διϋπουργικές Επιτροπές, καθώς και τα τετραμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας με αρκετές χώρες που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι μέσα από την πυκνότητα και την ποιότητα αυτών των πρωτοβουλιών, ανοίχτηκαν καινούργιοι δρόμοι συναντίληψης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και ανάπτυξης και κόμβου στην ενέργεια, τα δίκτυα μεταφορών και τις υπηρεσίες logistics.

4803271a

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε επίσης και τη σημασία του συντονισμού που ανέπτυξε το ΥΠΕΞ με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς όπου, όπως είπε, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη συνεχή επικοινωνία και αλληλοενημέρωση με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για το έργο όλων των επιμέρους εμπλεκόμενων φορέων.

«Προσδοκούμε πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ότι η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας σε Κυβερνητικό Συμβούλιο, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα συμβάλει περαιτέρω σε αυτή την κατεύθυνση κι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο έργο του».

«Μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμασίας, έχουμε ήδη τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει», είπε ο Μ. Μπόλαρης επισημαίνοντας ότι«οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται πλέον και από τους πιο αυστηρούς εταίρους μας. Νέες προκλήσεις ανοίγονται για τη χώρα και νέες ευκαιρίες δημιουργούνται χάρη στη νέα αξιοπιστία κι εμπιστοσύνη που δημιούργησαν οι κόποι και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».

Γ. Μπράχος: Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία μαρτυρούν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

4803269

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιάννης Μπράχος αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, υπογράμμισε την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθεί τις μικροπιστώσεις για τις ΜΜΕπιχειρήσεις, παρουσιάζοντας και το πλαίσιο στρατηγικής για την προώθηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση των ΜΜΕπιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπράχος, το υπουργείο Εξωτερικών -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, λοιπών δράσεων εξωστρέφειας, αλλά και την συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενημερώνει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες διείσδυσης σε ξένες αγορές (μέσω ημερίδων, συνεδρίων, δελτίων, συσκέψεων κ.λπ .), ενώ ανταποκρίνεται σε ad hoc αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, που στόχο έχει τον εντοπισμό συνεργειών ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τέλος, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συστήματος τηλεδιασκέψεων που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, και αφορά στην δυνατότητα άμεσης εξ αποστάσεως επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού, μειώνοντας αισθητά το κόστος μετακινήσεων.

ΑΠΕ

ΑρχείοΝέων