Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Δελτία Τύπου

H τέταρτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα που συστάθηκε δυνάμει του αρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών, έλαβε χώρα στην Οχρίδα στις 17 και 18 Μαΐου 2019.

Οι δύο Αντιπροσωπείες, σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, εξέτασαν συνολικά και εις βάθος τα προγράμματα διδασκαλίας Ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια και το επικουρικό διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις δύο χώρες. Στο προαναφερθέν υλικό θα πρέπει να απαλειφθούν άμεσα οι αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές.

Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετήθηκε μεθοδολογία, η οποία περιγράφεται στα συμφωνημένα πρακτικά, για την αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων.

Αμφότερες Αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την συμπερίληψη περισσότερων θεματικών πολιτισμού και τέχνης στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία θετικότερης εικόνας της έτερης πλευράς.

Συμφωνήθηκε το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή του πορίσματος της ΜΔΕΕ και την υποβολή των συναφών προτάσεων προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα μεταβεί στην Οχρίδα σήμερα, 17 Μαΐου, όπου θα συμπροεδρεύσει στην τέταρτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Υπενθυμίζονται οι προηγούμενες συναντήσεις της εν λόγω Επιτροπής:

1η) 2 Νοεμβρίου - Θεσσαλονίκη

2η) 22-23 Μαρτίου - Σκόπια

3η) 12-13 Απριλίου - Αθήνα

Η ελληνική αντιπροσωπεία που μετέχει στην Επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη:

1) Σπυρίδων Σφέτας, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
2) Νικόλαος Ζάικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
3) Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4) Αθηνά Σκουλαρίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
5) Αθανάσιος Λούπας, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6) Ευθύμιος Χαρλαύτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη με τους κ.κ. Χρήστο Καβαλή,  Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) και Στέφανο Ταμβάκη, Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας  στόχευσε στην ενημέρωση του κ.Υφυπουργού σχετικά με τη δραστηριότητα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου (ΕΠΚΚ) και, κυρίως, στην διδαχή της Ελληνικής Γλώσσας. Το ΕΠΚΚ λειτουργεί ως αναγνωρισμένο Κέντρο Ελληνομάθειας και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της Ελληνικής Πρεσβείας, δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Συζητήθηκαν στη συνέχεια ο οργανωτικός σχεδιασμός για την δισ-εκατονταετία από την Ελληνική Επανάσταση ( 1821 - 2021 ) και ο ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας σε αυτή την επέτειο. Ιδιαίτερη η συζήτηση για την αναβάθμιση της οικίας του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και του σχεδιασμού λειτουργίας σ΄αυτήν Διεθνούς Κέντρου Καβαφικών Μελετών.  

oikia kav

P1460627 w800 h600

Ξεχωριστή και λεπτομερής η ενημέρωση, για την εξέλιξη των έργων αναπαλαίωσης και συντήρησης που γίνονται στον Ελληνοπρεπή Ιερό Ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και που ολοκληρώνονται σύντομα. Τα έργα συγχρηματοδοτεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Σοφιανού - Μπελεφάντη, και περιλαμβάνουν αποστραγγιστικό υπόγειο δίκτυο , αλλαγή εξωτερικών δαπέδων, υποστήριξη των βάσεων  των εσωτερικών κιόνων, πλήρη αναπαλαίωση και επεμβάσεις στο εξωτερικό και εσωτερικό του Ναού, ηλεκτρομηχανικό έργο και έργα  κλιματισμού. 

stcon pro 1

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Καβαλής, απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Υφυπουργό για τα θυρανοίξια του Ναού, που θα γίνουν στο Κάιρο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα μεταβεί αύριο Μεγάλο Σάββατο, το πρωί, στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Απαντώντας στις ανυπόστατες κατηγορίες του δελτίου τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, το γραφείου τύπου του Υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη απαντά:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση: «Θρησκευτική Διπλωματία και Οικονομία» στο πλαίσιο του Φόρουμ «Money Show» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

Σε μια φιλική, εποικοδομητική και θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε, χθες και σήμερα, στην Αθήνα η 3η Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών

      Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν και επανεπιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της Δεύτερης Συνόδου και υπήρξε πρόοδος ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με το έργο της Επιτροπής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την εφαρμογή της εντολής που τους ανατέθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα των δύο πλευρών και ζητήματα σχετικά με τα σχολικά βιβλία Ιστορίας.

      Στην επιτροπή, όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν συμμετείχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, για την οποία γίνεται λόγος επανειλημμένα σε ειδησεογραφικά Μέσα, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή επίμαχες δηλώσεις της, πρόσφατες και παλαιότερες, σχετικά με το «μακεδονικό».

      Η κ. Ιωαννίδου, όπως αποσαφήνισαν οι ίδιες πηγές, έχει αντικατασταθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, και δεν έχει συμμετάσχει σε καμία συνεδρίαση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων από τα σχολικά εγχειρίδια. Αντικαταστάτριά της είναι η Αθηνά Σκουλαρίκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

DSC05387

DSC05421

DSC05400

 

 

DSC05392

DSC05421

Kοινό ανακοινωθέν μετά την Τρίτη Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Τρίτη Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 και 13 Απριλίου 2109, σε φιλικό, εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. Υπήρξε πρόοδος ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με το έργο της Επιτροπής.

Τα συμπεράσματα της Δεύτερης Συνάντησης συζητήθηκαν εκ νέου και επανεπιβεβαιώθηκαν.

Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την εφαρμογή της εντολής που τους ανατέθηκε δυνάμει της Συμφωνίας των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συζητήθηκαν τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα των δύο πλευρών, καθώς και ζητήματα σχετικά με τα βιβλία ιστορίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης δέχθηκε, την Παρασκευή 13 Απριλίου, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Ο Μακαριώτατος επισκέπτεται την Αθήνα για σειρά συναντήσεων συνεργασίας που αφορούν ιδιαίτερα το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην ήπειρο του μέλλοντος – κατά την Πατριαρχική έκφραση. Κατά την συνεργασία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν την δράση των ιεραποστολικών Μητροπόλεων στην Αφρική με εστίαση στο πεδίο της παιδείας και της υγείας. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά στον προγραμματισμό του Πατριαρχείου για τον ανακαινίσιμο του μνημειακού κτιριακού συγκροτήματος Αβέρωφ στην Αλεξάνδρεια για τις ανάγκες Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου όλης της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής δράσης του Πατριαρχείου στην Αφρική.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη για την τιμητική πρόσκληση Του, για επίσκεψη σε κρίσιμα σημεία έντασης του Ιεραποστολικού έργου και ταυτόχρονης συνεργασίας  με τις Κυβερνήσεις των αντιστοίχων Αφρικανικών κρατών.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μπόλαρης δέχθηκε, στις 11 Απριλίου, την Πρέσβυ της Κούβας κα. Ζελμις Ροντρίγκεζ Κορτίνα και τον Μητροπολίτη Κεντρικής Αμερικής κο. Αθηναγόρα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης δέχτηκε στο γραφείο του Επιτροπή του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου. Παρόν στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος ο βουλευτής Πιερίας κ. Αστέριος Καστόρης και η Πρόεδρος Ξενοδόχων Πιερίας κα. Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου.

Ιδιαίτερα συγκινητική η συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του πολυπληθούς Συλλόγου Ιορδανών Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 3.000 μέλη, οι οποίοι παρέθεσαν γεύμα στην Ορθόδοξη Λέσχη (Orthdox Club) στο Αμμάν της Ιορδανίας, προς τιμήν του Υφυπουργού.

Αναφέρθηκαν στις σχέσεις που διατηρούν με την Ελλάδα, με τους διακεκριμένους επιστήμονες του Συλλόγου να αποτελούν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες, και εξέφρασαν την επιθυμία τους για ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών σε μορφωτικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ζητήματα.Συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης πολτιστικών γεγονότων με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων και συνέργειες του ΥΠΕΞ , όπως ενδεικτικά μνημονεύτηκαν, συναυλίες ελλήνων καλλιτεχνών στο Αμμάν, παραστάσεις αρχαίου ελληνικού θεάτρου, διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας, συνεργασίες και υποστήριξη στο πεδίο των αρχαιολογικών ανασκαφών, επισκέψεις τουριστικές σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Ο Υφυπουργός δώρισε ένα αντίγραφο της θεάς Αθηνάς εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για να κοσμεί τη μεγάλη αίθουσα της Ορθόδοξης Λέσχης.

 0 02 05 da4158b808dcdbe9c0410f41e1a3b6281005766c281aeabc06b9c500fbd5a490 1c6d95ba9d6166
56623237 10157345934282806 2736064828077506560 o

ΑρχείοΝέων