Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

20 χρόνια κάθαρσης, καταβολή αποζημίωσης στο δημόσιο και δήμευση περιουσιών στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Ένοχος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο τον καταδίκασε επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 20 ετών, για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από την  κατ´ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τέλεσε το έγκλημα της δωροδοκίας, ζητώντας υπόσχεση ωφελημάτων, καθόλη τη διάρκεια θητείας του( 1997-2001), στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τόσο για τα υποβρύχια όσο και για τα αντιπυραυλικά συστήματα Tor m1, με ποσά μεγαλύτερα των 55 εκατομμυρίων ευρώ (18 δις δραχμές). 
 Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, οι χειρισμοί του Α. Τσοχατζόπουλου ζημίωσαν το δημόσιο με 55 εκατ. ευρώ.

Ένοχοι δίχως ελαφρυντικό κρίθηκαν και υπόλοιποι 16 συγκατηγορούμενοι.  Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκε η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου και έξι χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν στην πρώην σύζυγο του Άκη Γκούντρουν Μολντενάουερ.

Η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών κατά του πρώην Υπουργού και των συνεργατών του στηρίχθηκε κυρίως στο πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με Πρόεδρο τον βουλευτή Σερρών κ. Μάρκο Μπόλαρη. Στο πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής καταγράφεται η διαδρομή του μαύρου χρήματος και αποκαλύπτονται οι ιδιοκτήτες των εξωχώριων εταιρειών (Off shores) στον Παναμά και την Κύπρο που ήσαν Έλληνες όπως και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε στην καταβολή μαύρου χρήματος. 

Το δικαστήριο διέταξε να δημευθούν τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των καταδικασθέντων.

Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ό,τι αφορά στον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο όρισε επίσης την καταβολή χρηματικών ποσών προς το δημόσιο ως εξής

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει ένα εκατ. ευρώ, ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 ευρώ έκαστος πλην των Π. Σταμάτη, Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά, οι οποίοι υποχρεούνται να καταβάλουν 50.000 ευρώ.

ΑρχείοΝέων