Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Εποικοδομητική η 3η Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας

Σε μια φιλική, εποικοδομητική και θετική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών, πραγματοποιήθηκε, χθες και σήμερα, στην Αθήνα η 3η Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών

      Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν και επανεπιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα της Δεύτερης Συνόδου και υπήρξε πρόοδος ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με το έργο της Επιτροπής. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την εφαρμογή της εντολής που τους ανατέθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα των δύο πλευρών και ζητήματα σχετικά με τα σχολικά βιβλία Ιστορίας.

      Στην επιτροπή, όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν συμμετείχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, για την οποία γίνεται λόγος επανειλημμένα σε ειδησεογραφικά Μέσα, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή επίμαχες δηλώσεις της, πρόσφατες και παλαιότερες, σχετικά με το «μακεδονικό».

      Η κ. Ιωαννίδου, όπως αποσαφήνισαν οι ίδιες πηγές, έχει αντικατασταθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, και δεν έχει συμμετάσχει σε καμία συνεδρίαση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων από τα σχολικά εγχειρίδια. Αντικαταστάτριά της είναι η Αθηνά Σκουλαρίκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

DSC05387

DSC05421

DSC05400

 

 

DSC05392

DSC05421

Kοινό ανακοινωθέν μετά την Τρίτη Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Τρίτη Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 και 13 Απριλίου 2109, σε φιλικό, εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. Υπήρξε πρόοδος ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με το έργο της Επιτροπής.

Τα συμπεράσματα της Δεύτερης Συνάντησης συζητήθηκαν εκ νέου και επανεπιβεβαιώθηκαν.

Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την εφαρμογή της εντολής που τους ανατέθηκε δυνάμει της Συμφωνίας των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συζητήθηκαν τα αναλυτικά σχολικά προγράμματα των δύο πλευρών, καθώς και ζητήματα σχετικά με τα βιβλία ιστορίας.

ΑρχείοΝέων