Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

5ο Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών: Διαχρονικά μηνύματα μιας ζώσας μαρτυρίας

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης η έναρξη των εργασιών του 5ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών με θέμα "Κοινότητες και Ομάδες στο Βυζάντιο". Ο σημαντικός θεσμός που συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες στο χώρο των Βυζαντινών σπουδών και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες από διαφορετικές χώρες . 40 υπότροφοι, επιλεγμένοι ανάμεσα σε 100 υποψηφίους που προέρχονται από όλη την Ευρώπη, από την Κύπρο έως την Εσθονία, από την Ιταλία έως την Ισπανία, από τη Γερμανία έως την Ελλάδα, από τα Βαλκανικά κράτη, από τις χώρες του Καυκάσου, από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Νότια Αμερική και από την Ιαπωνία βρέθηκαν ανάμεσα σε πλήθος άλλων ακροατών στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου. Ο θεσμός του Θερινού Πανεπιστημίου που έχει εξελιχθεί πλέον σε κυψέλη επιμόρφωσης των μελλοντικών ερευνητών και πανεπιστημιακών δασκάλων στις Βυζαντινές σπουδές φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη χάρη στο ενδιαφέρον του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και προσωπικά της κας Λίνας Μενδώνη αλλά και της γαλλικής πολιτείας. 

Στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη επεσήμανε τη σπουδαιότητα της οργάνωσης των μαθημάτων σε μια περίοδο παγκοσμίως που οι ανθρωπιστικές επιστήμες συρρικνώνονται εξ αιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση των συναφών τμημάτων.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε το γεγονός πως το Θερινό Πανεπιστήμιο φιλοξενείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης που αποτελεί ζωντανή μαρτυρία του Βυζαντινού Πολιτισμού με το πλήθος των μνημείων που συναντά κανείς σε κάθε περιοχή της πόλης. Ο Γάλλος Πρόξενος και Δ/ντης του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη Christophe Le Rigoleur αναφέρθηκε στη μακρόζρονη παράδοση των Βυζαντινών σπουδών στη Γαλλία και στη σημασία που αποδίδει η πολιτεία για την ενίσχυση των σπουδών που αφορούν μια σημαντική περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης, που στήριξε το θεσμό αυτό και τα προηγούμενα χρόνια, κατά τη διοργάνωσή του στη Δράμα και τις Σέρρες, δήλωσε πως το Βυζάντιο συνιστά, με την πολυμορφία του και τις εξαιρετικά γόνιμες ιστορικές του διακυμάνσεις ένα ζωντανό παράδειγμα του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Είναι η μοναδική ίσως περίπτωση επιβίωσης ενός πολιτισμού 560 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και την κατάρρευση της αυτοκρατορίας. Σε μια περίοδο που είναι έντονες οι συζητήσεις στη χώρα μας για την ανέγερση Μουσουλμανικού τεμένους, Οι Βυζαντινοί είχαν μια πολιτική διαχείρισης των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων και κοινοτήτων πρωτοποριακή όχι μόνο με τα μέτρα της εποχής, αλλά και με το βάθος του ιστορικού χρόνου σήμερα. Ήδη από τις αρχές του 8ου αιώνα υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη τζαμί για να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι που βρίσκονταν εκεί ή ήταν περαστικοί ως έμποροι. Μερικά χρόνια αργότερα, για την κάλυψη των αυξανόμενων θρησκευτικών αναγκών, χτίστηκαν άλλα δυο τζαμιά. Αυτά συμβαίνουν παρατήρησε ο κ. Μάρκος Μπόλαρης την εποχή που η Δύση οργανώνει τις Σταυροφορίες και το Ισλάμ εντείνει τον ιερό πόλεμο Τζιχάντ. Σ αυτό το πνεύμα της οικουμενικής αντίληψης και της ιδεολογικής ευρυχωρίας η Βυζαντινή αυτοκρατορία αναπτύσσει αλφάβητο για τους Σλάβους και επιτρέπει στη Βουλγαρική εκκλησία νε τελεί τη θεία λειτουργία στη μητρική γλώσσα των πιστών. Όλα αυτά όταν στη Δύση επιβάλλεται η Λατινική ως γλώσσα της θείας λειτουργίας και στην Ανατολή τα Αραβικά ως «Θεϊκή γλώσσα».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του υποτρόφου φοιτητή από την Ισπανία που αναφέρθηκε στην ελληνική γλώσσα για τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του στα Θερινά Πανεπιστήμια και τη συμβολή τους στην προώθηση των Βυζαντινών σπουδών σε χώρες που δεν έχουν παράδοση σ’ αυτό το γνωστικό αντικείμενο

Ο καθηγητής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Centre d’Etudes Byzantines, Néo-helléniques et Sud-est Européennes - CRH de l’Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS Paris), κ. Paolo Odorico στην εναρκτήρια διάλεξή του με θέμα «Η άλωση της Θεσσαλονίκης το 904 μ.χ από τους Άραβες» αναφέρθηκε με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο στα φρικτά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη την εποχή εκείνη και που κατόρθωσε αποδεκατισμένη να ανορθωθεί πάνω στα ερείπια της για να αξιωθεί στη σημαντικότερη πόλη της Βορειο-Ανατολικής Ευρώπης. Η ομιλία διανθίστηκε με απαγγελία αποσπασμάτων από το χρονικό του Ιωάννη Καμινιάτη

Οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιουλίου. 

ΑρχείοΝέων