Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ανάγκη επίλυσης του ζητήματος σε πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού στο δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού

Παρέμβαση του Μάρκου Μπόλαρη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που αφορά τη όνομα της γειτονικής χώρας της ΠΓΔΜ, η οποία ζητήθηκε από την εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία” και δημοσιεύτηκε στις 23/12/2017:

«Το κρίσιμο για την ειλικρινή συμβίωση και επιτυχή συνεργασία των λαών μας είναι η υιοθέτηση ονόματος από την ΠΓΔΜ, που να σέβεται την ελληνική ιστορική διαχρονία και έτσι να μην εγείρει, ούτε να υπονοεί ζητήματα αλυτρωτισμού, επεκτατισμού, αδιεξόδου εθνικισμού. Το δικαίωμα των γειτόνων για εθνικό αυτοπροσδιορισμό οφείλει να σέβεται το δικό μας αντίστοιχο δικαίωμα, όπως αυτό προσδιορίζεται και οριοθετείται ιστορικά, αρχαιολογικά, γλωσσολογικά, πολιτισμικά. 

Στην κατεύθυνση αυτή οφείλω να εξηγήσω ότι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, τύπου "Βόρεια" Μακεδονία είναι απολύτως απαράδεκτοι και απορριπτέοι, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν διαιρέσεις χωρών με ομοεθνείς κατοίκους, όπως στην Κορέα και το Βιετνάμ ή όπως στην Γερμανία με τα Ανατολική-Δυτική. Υπονοούν επομένως διαίρεση εθνότητας κάτω από μία ιστορική συγκυρία και αφήνουν ανοιχτή προοπτική επανένωσης. Το ίδιο σφαλερή είναι και η διακινούμενη ως συμβιβαστική πρόταση "Μακεδονία του Βαρδάρη". Οι προτείνοντες μάλλον αγνοούν ότι Βαρδάρης είναι ο ποταμός Αξιός, ο οποίος διατρέχει τους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης προτού εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Διαφορετικά έχουν τα πράγματα εάν προταχθεί του γεωγραφικού όρου Μακεδονία το εθνολογικό επίθετο Σλάβο-Μακεδονία, ως ενιαία λέξη. Προσδιορίζει το κράτος των Σκοπίων ως κράτος που βρίσκεται στο τμήμα των εδαφών της Μακεδονίας που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σλάβους.

Συνεπώς η πρόκληση είναι η επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος των βορείων γειτόνων μας, μέσα στα πλαίσια που προσδιορίζει το Διεθνές Δίκαιο, άρα αμοιβαίου σεβασμού στο δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού, έτσι ώστε η ονομασία να οδοποιεί καλές σχέσεις στην οικονομία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την ενέργεια, την παιδεία και τον πολιτισμό για το καλό των δύο λαών, την ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής. Απεναντίας προτάσεις που υποκρύπτουν αλυτρωτικές επεκτατικές εθνικιστικές σκοπιμότητες απλώς διαιωνίζουν μία άρρωστη κατάσταση, από την οποία μακροπρόθεσμα, χαμένος θα βγει ο ασθενέστερος.»

ΑρχείοΝέων