Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Βασικό εργαλείο για την επόμενη μέρα, ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο - Η Κεντρική Μακεδονία, πόλος ανάπτυξης και πύλη συνεργασίας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο των εργασιών του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και τους  τρεις πυλώνες στους οποίους βασίζεται:

"Βασικό μας εργαλείο, λοιπόν, για την επόμενη ημέρα είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε «Εθνική Αναπτυξιακή Προοπτική». Ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσει για μας, χωρίς εμάς, κανείς δεν θα μας το επιβάλλει, αλλά θα αποτελεί προϊόν του δικού μας σχεδιασμού και των δικών μας επιλογών.
Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, που αυτές τις ημέρες με επιμονή ετοιμάζουμε - είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του υπουργείου Οικονομίας και όλου του οικονομικού επιτελείου - βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα, έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της από εδώ και πέρα.

- Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Γιατί, ξέρετε, ανάπτυξη έχει νόημα μόνον, αν τα οφέλη της, αναδιανέμονται σε ολόκληρη την κοινωνία και συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων. Διότι ανάπτυξη είχαμε και πριν. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν δημιουργούσαμε τις αιτίες εκείνες που μας έριξαν στην κρίση και στη χρεοκοπία. Ανάπτυξη είχαμε τα χρόνια που σχεδιάζαμε και παίρναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα χρόνια του χρηματιστηρίου και των μεγάλων σκανδάλων. Μας οδήγησε, όμως στην κρίση. Και δεν ήταν ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Τώρα, λοιπόν, εμείς δεν θέλουμε απλά την ανάπτυξη, αλλά θέλουμε τη δίκαιη ανάπτυξη. Την ανάπτυξη εκείνη, που αυτό πού θα παράγουμε ως πλεόνασμα θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο, τόσο σε επίπεδο κοινωνικό, όσο και σε γεωγραφικό. 

- Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας, είναι ο πυλώνας που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Έτσι, ώστε η ελληνική οικονομία να παράγει υπηρεσίες με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Ακριβώς σε αυτόν τον τρίτο πυλώνα, έρχονται και κλειδώνουν τα σχέδια για την παραγωγική ανασυγκρότηση των περιφερειών, με τη συμβολή και τη συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών."

Για την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη:

"Η Κεντρική Μακεδονία και η Μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι, δεν θα ήταν υπερβολή να πω, η Περιφέρεια της χώρας όπου θα δοκιμαστούν και θα υλοποιηθούν όλες οι πλευρές και διαστάσεις, αυτού του οποίου εμείς ονομάζουμε, Νέο Παραγωγικό Πρότυπο. Ο στόχος μας, όμως, πρέπει να είναι ακόμα πιο ψηλός. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι, να γίνει η Περιφέρεια, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όχι συμπρωτεύουσα των Αθηνών, όπως λέγαμε παλιότερα, αλλά πρωτεύουσα της Βαλκανικής συνανάπτυξης, πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, όπως άκουσα πριν, κεντρική πύλη θα έλεγα της Βαλκανικής περιφέρειας. Κι αυτό αξιοποιώντας τη δυναμική που δίνουν σε αυτή την Περιφέρεια της Μακεδονίας, τόσο η γεωγραφική της θέση, όσο όμως και το τεράστιο πολιτιστικό της κεφάλαιο. Και βεβαίως μέσα από μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού με όλες τις γειτονικές μας χώρες.

ΑρχείοΝέων