Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης στο Money Show: Πολύτιμο το δίκτυο του Οικουμενικού Ελληνισμού στις πέντε ηπείρους μέσω της εκκλησίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση: «Θρησκευτική Διπλωματία και Οικονομία» στο πλαίσιο του Φόρουμ «Money Show» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Ιωάννης Βικελίδης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ανέγνωσε τον λόγο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη. Ο Υπουργός στην ομιλία του επεσήμανε τον ρόλο της θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας και τη σχέση τους με την Οικονομία. Εστίασε σε ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που ασκεί το δίκτυο εκκλησιών διεθνώς, την οικονομική διάσταση στη λειτουργία των χριστιανικών προσκυνημάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς και τον ρόλο της Εκκλησίας στην υποστήριξη των πολιτών σε περιόδους οικονομικής κρίσης. 

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος ανέπτυξε το «Ουκρανικό ζήτημα» ως ένα case study για την άσκηση εκκλησιαστικής διπλωματίας που επηρεάζει τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Ρωσίας και τα λοιπά πατριαρχεία.

Στη συνέχεια, μίλησε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Σπύρος Λίτσας που ανάπτυξε εκτενώς το θέμα της επίδρασης που ασκεί η θρησκευτική διπλωματία, κυρίως η χριστιανική- εκκλησιαστική στις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, και επεσήμανε τον διαφορετικό ρόλο που διαδραματίζει κάθε θρησκεία στην άσκηση πανανθρώπινων αξιών και οικονομικής πολιτικής.

Τέλος, τη διάσταση της σχέσης του χριστιανισμού με το περιβάλλον και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την κατ’ επέκταση επίδραση της οικονομίας από αυτήν την σχέση ανέπτυξε ο δρ Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στα  Ελληνικά Πετρέλαια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΕ-ΜΠΕ:

IMG 20190413 15181223

Τη σχέση της θρησκευτικής διπλωματίας με την οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου «Money Show» στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που έγινε σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, με τίτλο «Εκκλησιαστική διπλωματία και οικονομία», χαρακτήρισε «πολύτιμη κι αναντικατάστατη» τη συμβολή της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Όπως είπε «είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι σε αυτή την περίοδο, πολλές μητροπόλεις, στο πλαίσιο άσκησης του φιλανθρωπικού έργου ανέλαβαν σπουδαίες δράσεις», ενώ και «μέσω μητροπόλεων του εξωτερικού δημιουργήθηκαν σύνδεσμοι και σύλλογοι που υποστήριξαν οικονομικά σε μεγάλο βαθμό ελλείψεις και ανάγκες της πατρίδας μας».

«Χωρίς αμφιβολία, αυτό το δίκτυο που έχει ο Οικουμενικός Ελληνισμός στις πέντε ηπείρους μέσω της εκκλησίας, είναι ένα δίκτυο που εδώ και αιώνες επιτελεί με τον πιο απτό και πετυχημένο τρόπο ένα είδος διπλωματίας με πολλαπλές επεκτάσεις και προεκτάσεις, από τη θρησκεία και τον πολιτισμό μέχρι την οικονομία και την πολιτική», τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Πρόσθεσε δε πως «αυτή η “ήπια διπλωματία” είναι που ανοίγει δρόμους επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς, σε χώρες, σε κράτη. Είναι η “ήπια” πολιτική, η οποία ασκεί σταθερή επίδραση και στην οικονομία, καθώς βοηθά την επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, τις επιχειρήσεις και την αύξηση του τουρισμού».

ΑρχείοΝέων