Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Μ. Μπόλαρη με τον επικεφαλής της Αγίας Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, H. Arakelian

Την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης δέχθηκε τον επικεφαλής της Αγίας Αρμένικης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, Αρχιμανδρίτη Horen Arakelian, καθώς και τον Πρόεδρο των Αρμενίων Ελλάδας,  Αρτενιάν  Μερουζιάν.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στον  κ. Arakelian την προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών για την αποτύπωση αρχών πολιτικής και την χάραξη στρατηγικής για την άσκηση θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας, μέσω διαρκούς διαλόγου του Υπουργείου με θεσμικούς εκκλησιαστικούς φορείς, θεολόγους και ακαδημαϊκούς. Ενημερώθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο για το ιστορικό της ίδρυσης το 1958 (μετά τον διαχωρισμό της εδρεύουσας στην Αρμενία Εκκλησίας από την εδρεύουσα στην Βηρυτό Εκκλησίας της Κιλικίας), τους εν Ελλάδι ναούς και το ποίμνιο της Αγίας Αρμενικής  Ορθόδοξης Αποστολικής Εκκλησίας. Πληροφορήθηκε, επίσης, για την προσπάθεια του κ. Arakelian να διοργανώσει στη χώρα μας συνάντηση νέων Αρμενίων από την Ελλάδα και την Ευρώπη σε κατασκηνωτικό χώρο, την οποία επιδοκίμασε και εξέφρασε διάθεση υποστήριξής της.


Ο Πανοσιολογιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις υποτροφίες που η Ελλάδα παρέχει σε νέους από την Αρμενία που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Θεολογικές Σχολές Ελληνικών ΑΕΙ και υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία που θα είχε, για την βιώσιμη λειτουργία της Εκκλησίας του, η παροχή υποτροφιών και σε απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Ετσμιατζίν, πόλη όπου εδρεύει και το Καθολικάτο του Ετσμιατζίν.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας των Αρμένιων εκτίμησε ότι στην Ελλάδα διαβιούν σήμερα περί τους 70.000 αρμενικής καταγωγής πολίτες (Έλληνες και μη), εξήρε την υποδοχή που το νεότερο, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, μεταναστευτικό ρεύμα Αρμενίων έτυχε στη χώρα μας και ευχήθηκε τα διοικητικά εμπόδια που αυτοί αντιμετωπίζουν, κυρίως σε θέματα ένταξης στην αγορά εργασίας, να υπερκερασθούν. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός κατόπιν συγκεκριμένων αιτημάτων που θα του αποστείλουν οι συνομιλητές του.

ΑρχείοΝέων