Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Διάταγμα Μεδιολάνων: Διαχρονικό το νόημα της ανεξιθρησκείας και της ανοχής στη θρησκευτική συνείδηση

Ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης στην πατριαρχική και συνοδική Θεία Λειτουργία στο Βαλουκλή της Κωνσταντινούπολης.


Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, στην Κωνσταντινούπολη, όπου τελέσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων στις 19 Μαίου 2013 πατριαρχική και συνοδική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικονουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την επέτειο 1.700 ετών από την έκδοση του διατάγματος στο Μεδιόλανο, με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος έκανε «επιτρεπτή θρησκεία» τον Χριστιανισμό και σήμανε το τέλος των διώξεων εναντίον των Χριστιανών, παραβρέθηκε ο βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης. Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Ναό συνελειτούργησαν ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Μετσχέτης και Τιφλίδος καί Καθολικός Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β’, και πλήθος άλλων Αρχιερέων και ιερέων. Παρέστησαν ακόμη ο Πρέσβυς Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, η κ. Ελένη Κουναλάκη, Πρέσβυς των Η.Π.Α. στη Βουδαπέστη, ο κ. Irakli Asashvili, Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας, παράγοντες της Ομογένειας, Σύνεδροι που συμμετείχαν στη διαθρησκευτική ημερίδα που οργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά το πέρας του συλλείτουργου ο Πατριάρχης τέλεσε το κατά παράδοση Τρισάγιο στο Β΄ Κοιμητήριο της Μονής υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Πατριαρχών και ευεργετών της Μονής.

Στη σύντομη συνάντηση που είχε ο κ. Μάρκος Μπόλαρης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενημερώθηκε για τις πρόσφατες επισκέψεις του στο εξωτερικό και για τις προσεχείς δράσεις που σχεδιάζονται για την προώθηση του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η διημερίδα με τίτλο «Η θρησκευτική ελευθερία σήμερα» οργανώθηκε με αφορμή την 1700η επέτειο από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων. Την ημερίδα παρακολούθησαν αντιπροσωπείες πολλών Ορθοδόξων Εκκλησιών αλλά και εκπρόσωποι των Παπικών και άλλων χριστιανικών ομολογιών καθώς και εκπρόσωποι των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας. Συνέπεσε με την επέτειο 1.700 ετών από την έκδοση του διατάγματος στο Μεδιόλανο, με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος έκανε επιτρεπτή θρησκεία τον Χριστιανισμό και σήμανε το τέλος των διώξεων εναντίον των Χριστιανών καθιερώνοντας ουσιαστικά την ανεξιθρησκεία. Πρόκειται για την πρώτη στην παγκόσμια ιστορία οικουμενική διακήρυξη και κατοχύρωση της θρησκευτικής ανεξιθρησκίας και συνακόλουθα της αρχής της θρησκευτικής ελευθερίας.

Στην παρέμβασή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε τη διαχρονικότητα του βαθύτερου νοήματος της ανεξιθρησκείας και της ανοχής στη θρησκευτική συνείδηση ακόμα και σήμερα, 1.700 χρόνια μετά την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων. Παράλληλα ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε και την αγωνία του για τις διώξεις που υφίστανται ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Καταδίκασε απερίφραστα πέρα πολιτικής τοποθέτησης τη χρήση βίας, απευθύνοντας έκκληση στους ισχυρούς της γης για σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ζωής, της τιμής, της αξιοπρέπειας και της περιουσίας.

Το «Διάταγμα των Μεδιολάνων», εξακολουθεί να συνιστά μείζον ιστορικό γεγονός με αδιάπτωτη την επικαιρότητά του, καθώς ο προβληματισμός που στηρίζεται στην παρακαταθήκη της θρησκευτικής ελευθερίας και ανεξιθρησκίας είναι αναγκαίος για τη διατήρηση πανανθρώπινων αξιών.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

http://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=1669&tla=gr

ΑρχείοΝέων