Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Δηλώσεις Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη [ΚΕΙΜΕΝΟ]

Ακολουθούν οι κοινές δηλώσεις του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στη δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο Κάιρο.

 Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’: Θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά ,επισήμως  σήμερα στο γραφείο μας στο Κάιρο, υποδέχομαι τον εξοχότατο Υπουργό τον Κύριο Μάρκο Μπόλαρη. Δεν είναι μόνο εκπρόσωπος της πατρίδος είναι και φίλος,  είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τα θέμα των Πατριαρχείων,  τα εκκλησιαστικά, άλλα η μεγάλη  του πολιτική εμπειρία του έχει δώσει το χάρισμα  να καταλαβαίνει αμέσως τα προβλήματα και τον συνομιλητή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω  για την  η παρουσία του σήμερα  σε ένα παιδί δικό μας. Ένας  Σπαρτιάτης,   ο Πατήρ Πρόδρομος που πορεύεται  για την νότια Μαδαγασκάρη, στην ιεραποστολή για να μεταφέρει τον παλμό του  του πατριαρχείου και σαν  ελληνόπουλο,  να διδάξει τα παιδία εκεί, την ιστορία μας ,την ιστορία του Χριστού,  

Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε.  Το Πατριαρχείο μας ζει δυο χιλιάδες χρόνια εδώ στην φιλόξενή χωρά της Αίγυπτου. Ο πρόεδρος κύριος Σίσι με όλη του την καρδία  είναι κοντά μας,  η Ελλάδα μας είναι κοντά μας,  η Κύπρος μας, αυτό το ευλογημένο  νησί με παρηγορεί και με βοηθάει σε ολόκληρη την Αφρική. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου ,διότι, είμαστε μια εκκλησία με μεγάλο παρελθόν άλλα μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο μέλλον που είναι η Αφρική του μέλλοντος , η Ήπειρος , θέλω να σας ευχηθώ κάθε κάλο και να ξέρετε ότι τα παιδιά όλα, που έρχονται από την πατρίδα μας για να κηρύξουνε στην Αφρική, αισθανόμαστε ότι είστε κοντά μας. Σας ευχαριστούμε και να έχετε όλα τα καλά του θεού και κάθε κάλο στις δύσκολες ημέρες για την πατρίδα μας και στον Πρωθυπουργό μας .

Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης: Είναι μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερη τιμή  να βρίσκομαι σήμερα στο Πατριαρχικό γραφείο, του εν Καίρω ,του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας του κ.κ. Θεοδώρου, σε μια ουσιαστική συζήτηση για τις μεγάλες προκλήσεις, του δευτέρου τη τάξει Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκλήσεις Ευαγγελισμού   και ιεραποστολής στην Μαύρη  Ήπειρο, και να μεταφέρω τις ιδιαίτερες  ευχές του Έλληνα Πρωθυπουργού και Υπουργού των Εξωτερικών του Αλέξη Τσίπρα και την χαρά του και τα σέβη του, για αυτή την τεραστία προσπάθεια την οποία κάνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και το εξαιρετικό επιτελείο, η σύνοδος, η πατριαρχική και το προσωπικό στην Μαύρη Ήπειρό. Ήθελα να πω πως είναι μεγάλη μας η χαρά να βρισκόμαστε στην  Αίγυπτο, όπως αναφέρθηκε και ο Μακαριώτατος, στην Αίγυπτο την αρχαία μήτρα της φιλίας των λαών, των Αιγυπτίων και  των Ελλήνων από το χάραγμα  της ιστορίας όπως μνημονεύει ο Ηρόδοτος. Μία χώρα καταφυγής για την εκκλησία μας,  άλλα  μια χώρα καταφυγής  και φιλίας και αγάπης για τους Έλληνες, για τους Ρωμιούς. Μία  αρχαία  φιλία η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, θα έχω την χαρά και την τιμή σε λίγο,  να επισκεφτώ το Υπουργείο των Εξωτερικών για να έχω μια συζήτηση για τα θέματα που αφορούνε πολιτισμική  συνεργασία στην οποία θέλουμε και την συνδρομή σας Μακαριώτατε,  και βέβαια θα έχω την χαρά να επισκεφτώ και να υποβάλλω τα σέβη μου στον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας, αρχαίας εκκλησίας  στον τόπο αυτό,  από τα πρώτα  χρόνια του χριστιανισμού ,με όσα προβλήματα μας έχει αφήσει  η ιστορία τα οποία  πρέπει να τα ξεπερνούμε σήμερα με αγάπη φιλία και συνεργασία. Σας περιμένουμε με πολύ αγάπη στην Αθήνα και ευχόμαστε  η περιοδεία σας, οι αποστολικές στην Αφρική, να είναι στα βήματα του απόστολου Μάρκου .

Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’: Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ εξοχώτατέ μου. Θα ήθελα το σύμβολο του αποστόλου και Ευαγγελιστού  Μάρκου, το όνομα που φέρετε  και όταν το έχετε στο σπίτι  σας,  στο γραφείο σας, να  ενθυμείστε  ότι   η εκκλησία Αλεξανδρείας είναι ιεραποστολική.

ΑρχείοΝέων