Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη στην Ημερίδα του Αραβο – Ελληνικού Επιμελητηρίου:  «Doing Business in the Arab World» 

      Ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, χαιρετίζοντας την Ημερίδα του Ελληνο- Αραβικού Επιμελητηρίου, καλωσόρισε τους επιχειρηματίες από τα αραβικά κράτη και συνεχάρη το Επιμελητήριο για τη δράση του, μεταφέροντας τις ευχές του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου.

            Στον χαιρετισμό του, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι η Μεσόγειος και η ευρύτερη Μέση Ανατολή – έχει βιώσει μεγάλη, κατάφορτη πολιτισμικά, περίοδο δημιουργικής συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης ήδη από τους ελληνιστικούς χρόνους. Υπενθύμισε ότι  από την «γένεση» ως και την κορύφωση του Αραβικού Πολιτισμού, ισχυροί δεσμοί οικοδομούνται μεταξύ του ελληνικού χώρου και της περιοχής αυτής, με κοινές αναφορές στον Πολιτισμό, την Ιστορία, αλλά και το Εμπόριο και τις Επιστήμες. Συναφώς επισήμανε ότι η διαδρομή αυτή και οι κοινές αναφορές εξακολουθούν να κατευθύνουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του αραβικού να συνδιαμορφώσουν, στον γεμάτο προκλήσεις 21ο αιώνα, ένα όραμα, που δεν είναι άλλο από την προαγωγή της ανάπτυξης και της ευημερίας και, μέσω αυτών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που διατηρείται στο προσκήνιο.

Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στην βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να εντείνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη προσέγγιση και επαφές με τον Αραβικό Κόσμο, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα,   για την μεγάλη προστιθέμενη αξία η οποία μπορεί να παραχθεί προς αμοιβαίο όφελος. Έκανε αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε μία ευρύτερη περιοχή καθώς και στον  συνεκτικό και συνθετικό ρόλο που διαδραματίζει, μέσω ποικίλων πρωτοβουλιών, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Ανέφερε, κατά πρώτο λόγο, τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, τα οποία αποσκοπούν, τόσο στην προαγωγή της συνεργασίας επί θεμάτων οικονομικών, εμπορικών και τεχνικών, όσο και στην εμπέδωση των αρχών της ειρήνης και της ασφάλειας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, με συνεπή προεργασία, προχωρά, κατά προτεραιότητα και με γνώμονα την γειτνίαση και την ιστορία, στην διοργάνωση διμερών, ιδιαιτέρως στοχευμένων, επιχειρηματικών αποστολών στον νότο της Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξήρε την θέση, στο πλαίσιο αυτό, που κατέχουν οι μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, και εν γένει, βεβαίως, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των νέων τεχνολογιών. Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές αποστολές – όπως η πρόσφατη στις αρχές Μαρτίου στην Αίγυπτο και η προσεχής, τον Απρίλιο, στην Τυνησία, άλλα όχι μόνον – που, στην πλειονότητά τους, εμπεριέχουν και πολιτική διάσταση, με τη συμμετοχή πολιτικών αξιωματούχων του Υπ.Εξ. ή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στο σημείο αυτό προέτρεψε τον επιχειρηματικό κόσμο του αραβικού κόσμου, να αναζητήσει συνέργειες με τις ελληνικές επιχειρήσεις, στη χώρα μας και στα αραβικά κράτη.

Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα εγχειρήματα – με επωφελείς συνέπειες για το μέλλον – σύστασης Μεικτών (διμερών) Επιχειρηματικών Συμβουλίων μεταξύ των κύριων Συνδέσμων / Ενώσεων της Βιομηχανίας και των Εμπορικών Επιμελητηρίων.  Τόνισε ότι λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για επιτυχείς συμπράξεις επιχειρηματικότητας στα ιδιαίτερα περιβάλλοντα, νομικά και θεσμικά,  του Αραβικού Κόσμου.   

Υπό το φως των ανωτέρω, ο κ. Υφυπουργός χαρακτήρισε ευοίωνες τις προοπτικές για το επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο, πολλώ δε μάλλον, καθ’ όσον η Ελλάδα – αποδεκτή ως φίλη στην περιοχή –  κράτος – μέλος της Ε.Ε., εργάζεται συστηματικά για να αξιοποιήσει, σε διάλογο με όλες τις χώρες του νότου της Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, το συνεχώς εμπλουτιζόμενο πλαίσιο της νότιας πολιτικής γειτονίας της Ε.Ε., καθώς και την εν γένει ευρωπαϊκή και ευρωμεσογειακή διάσταση.

Συναφώς υπενθύμισε και τη βαρύτατα που αποδίδει η ΕΕ σε συνεκτικές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, τονίζοντας ότι αυτές, σε βάθος χρόνου θα συνεισφέρουν τα μέγιστα και στην αναζωογόνηση της γηγενούς επιχειρηματικότητας και στην δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επιχειρηματικές συμπράξεις.     

 Κινητήριος δύναμη για την ενδυνάμωση του επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο είναι οι επενδύσεις, με την Ελλάδα να κατέχει σημαντική θέση εν προκειμένω και ταυτόχρονα να ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις από τις χώρες της περιοχής. Ιδίως σήμερα που σταθερά επανακάμπτει η οικονομία της, αποτέλεσμα λήψης σειράς μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο αίτημα,  των αράβων επιχειρηματιών για διευκολύνσεις, από ελληνικής πλευράς, στη διαδικασία της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visas) στην Ελλάδα, ο κ. Υφυπουργός επισήμανε την ισχυρή πρόκληση του αντιμετωπίζει η Ελλάδα και εν γένει η Ευρώπη από το ρεύμα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών από ανατολή και νότο, και τόνισε ότι με την ενίσχυση της συνεργασίας του Υπουργείο Εξωτερικών, με τα εδώ Προξενεία των αραβικών κρατών και τις ελληνικές Προξενικές Αρχές σε αυτά, θα επιτύχουμε να εφοδιάζουμε με visa όλους όσους επιθυμούν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας 

Επεκταθείς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο κ. Υφυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για επενδύσεις στον τουρισμό, την βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων, τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη ναυτιλία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις νέες τεχνολογίες., καθώς και ανθρώπινο δυναμικό, με δεξιότητες και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επενδύει, με την σειρά της, στις χώρες της περιοχής, με συμμετοχή  ελληνικών εταιρειών στις κατασκευές και σε μεγαλόπνοα έργα υποδομών (λιμάνια, μετρό, αεροσταθμοί, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κ.ο.κ)

Συνοψίζοντας, ο κ. Υφυπουργός τόνισε τις ευκαιρίες που αναδύονται για την ανάπτυξη, αλλά και τον εμπλουτισμό της επιχειρηματικότητας στο νότο της Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ι, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ιδιωτικό τομέα να αδράξει τις ευκαιρίες αυτές, συνεισφέροντας, με τον τρόπο αυτό, στην σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, σε παράλληλο βηματισμό με την διακρατική συνεργασία.

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου (24/2/2019), η οποία ανέδειξε τους ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς και τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Τέλος, ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να επισκεφθούν την ενδιαφέρουσα Έκθεση “Roads of Arabia” που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη την οποία και επισκέφτηκε εχθές.

ELN 4322

ELN 4295

ΑρχείοΝέων