Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Επικαιροποίηση της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου για μια άλλη λειτουργία των θεσμών, για ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο

Η φετινή επέτειος του θανάτου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου συμπίπτει με τις απέλπιδες προσπάθειες της Κυβέρνησης να διασωθεί επικοινωνιακά μια πολιτική που έχει προ πολλού απολέσει κάθε τεκμήριο αξιοπιστίας. Ο ιστορικός ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση με την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, κατέλυσε τα στεγανά της δημόσιας διοίκησης ανανεώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό της και αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Όσοι πρωθύστερα κρίνουν σήμερα την κεφαλαιώδους σημασίας συμβολή του στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και στην ισχυροποίηση της χώρας αγνοούν το πολιτικό περικείμενο και την ιστορία του τόπου.

Βαθύς γνωστής των διεθνών εξελίξεων είχε διαβλέψει εγκαίρως τη στρέβλωση του  Ευρωπαϊκού οράματος για σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας από τις δυνάμεις που προωθούν μια μυωπική αντίληψη υπεράσπισης των εθνικών τους συμφερόντων σε βάρος των αδύναμων χωρών. Είχε ακόμη προειδοποιήσει για το κοινωνικό κόστος της επίτευξης των στόχων της ενιαίας νομισματικής πολιτικής και καλούσε σε δίκαιη επιμέτρηση του κόστους της προσαρμογής. Μάλιστα είχε καταγγείλει την απόκλιση από το όραμα της ευρωπαϊκής ένωσης με τους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν κατά κύριο λόγο, από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής του διαδρομής υπήρξε η στιβαρή παρουσία του ακόμη και στις πλέον δύσκολες περιόδους και κυρίως η εικόνα μιας Ελλάδας που μπορεί να αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια απειλές και κινδύνους.

Η επικαιροποιημένη πολιτική σκέψη του Ανδρέα Παπανδρέου συνιστά σημείο αναφοράς για να διαμορφώσουμε σήμερα τους πολιτικούς όρους εξόδου από την κρίση. Με σχέδιο και οραματική προοπτική για μια άλλη λειτουργία των θεσμών, του δημόσιου τομέα, για ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο. Με αίσθηση και ευθύνη διαχείρισης της πολιτικής κληρονομίας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και ηγέτη της χώρας, χωρίς τακτικισμούς και μικροϋπολογισμούς που νοθεύουν την πολιτική του παρακαταθήκη και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. 

ΑρχείοΝέων