Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη στο Όρος Σινά και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης

Την Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός μετέβη στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, όπου έγινε δεκτός πανηγυρικά από τους Σιναίτες Πατέρες, με επικεφαλής τον Δικαίο της Ιεράς Μονής, Γέροντα Συμεών, στο Καθολικό της Μονής, Ιουστινιάνειο κτίσμα των μέσων του 6ου αιώνα. Ξεναγήθηκε στα Ιερά Προσκυνήματα, την Βάτο και το Πηγάδι του Μωυσή καθώς και στο Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφιοποίηση των χιλιάδων χειρογράφων της.

Στην προσφώνηση του Δικαίου, ο οποίος τον καλωσόρισε με θερμότατα λόγια και τόνισε την ύψιστη σημασία της επίσκεψής του για το καλό της Μονής και το μήνυμα που διά της επίσκεψης εκπέμπεται, μετέφερε τους χαιρετισμούς και το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Αλέξη Τσίπρα, και της Ελληνικής Κυβέρνησης, για την μοναδικότητα της Ιεράς Μονής ως τόπου Μοναστικής άσκησης και λατρείας, διαφύλαξης της ελληνορθόδοξης πολιτισμικής παράδοσης και προκεχωρημένου φυλακίου της από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, στην αντιφώνησή του εξήρε την αφοσίωση των Μοναχών στον ιδιαιτέρως ευαίσθητο και στρατηγικό, γεωπολιτικώς και θρησκευτικώς, χώρο της Σιναϊτικής χερσονήσου, οι οποίοι συνεχίζουν την από αιώνων παράδοση Πατέρων και Αγίων οικουμενικού διαμετρήματος, έχοντας καταστήσει την Μονή κοιτώνα της ασκητικής θεολογίας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. 

Στην συνέχεια, χαιρέτισε τον Δήμαρχο της πόλης της Αγίας Αικατερίνης, τους επί κεφαλής της Αστυνομίας και Στρατού της περιοχής, καθώς και τον Σέχα (αρχηγό) της φυλής Γκεμπελία του Βεδουίνων, που και αυτή από αιώνων ζει πέριξ του Ιερού και αρχαίου Καθιδρύματος, καθώς και άλλους κατοίκους που είχαν προσέλθει  στην Μονή για να υποδεχθούν τον Υφυπουργό. Ευχαρίστησε τις επιτόπιες Αρχές για το ενδιαφέρον και την προστασία της Μονής, και, αφού υπογράμμισε προς αυτούς την ανάγκη να συνεχίσουν να ζουν αρμονικώς με την Μονή και την αδελφότητά της, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμβολή όλων των περιοίκων στην διαφύλαξη του ξεχωριστού αυτού Ιερού Καθιδρύματος. 

Στις 15 Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός, συνοδεία του Δικαίου της Μονής Σινά Γέροντα Συμεών, επισκέφθηκε το Μετόχι της Μονής στη ιστορική Μητρόπολη Φαράν, εξαιρετικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου διαβιεί γυναικεία αδελφότητα υπό την Ηγουμένη  Γενναδία. Τον Υφυπουργό υποδέχτηκαν στη Μονή οι Τοπικές αρχές, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Διοικητές Αστυνομίας και Στρατού καθώς και τον Σέχα της φυλής των Βεδουίνων που ζει στην περιοχή. Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε στην Ιερά Μονή και στον αρχαιολογικό χώρο, ρητέον ότι η περιοχή μνημονεύεται στην Έξοδο της Παλαιάς Διαθήκης και είχε ενημερωτική συζήτηση με την Αδελφότητα και τις Αρχές. Ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμαρχο για την φροντίδα και τον σεβασμό που επιδεικνύουν έμπρακτα προς το Ησυχαστήριο και την Αδελφότητα. Τόνισε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τα Ιερά και Ιστορικά Προσκυνήματα του Σινά, σημεία συνάντησης λαών, θρησκειών, εκκλησιών και πολιτισμών και αναφέρθηκε στο εύλογο τουριστικό ενδιαφέρον όχι μόνον των Ελλήνων αλλά όλου του Ορθόδοξου και του εν γένει Χριστιανικού Κόσμου για αυτά.

Ο Υφυπουργός, στη συνέχεια, επισκέφθηκε, την τοποθεσία "Αιλείμ", γνωστή σήμερα ως "Λουτρά του Μωυσή" (Χαμάμ Μούσα), στο οποίο βρίσκεται το Φοινικόδασος που αναφέρεται επίσης στην Έξοδο της Παλαιάς Διαθήκης και αποτελεί τόπο Λαύρας ασκητών που διαβιούσαν στην περιοχή, παρά την Ερυθρά Θάλασσα από τον 4ο αιώνα.

Το ιστορικό Μετόχι του Σινά, τον Άγιο Γεώργιο, στην παραθαλάσσια πόλη Ραϊθώ, την σημερινή Ελ Τούρ, πρωτεύουσα του Νοτίου Σινά, επί του Κόλπου του Σουέζ ήταν ο τελευταίος σταθμός.  Συγκινητική η υποδοχή από τον  Γέροντα Αρσένιο, υπεύθυνο του Μετοχίου,  και από τα μέλη του ποιμνίου αραβοφώνων Ελληνορθοδόξων. Ο Υφυπουργός μετέφερε το ενδιαφέρον της Ελλάδας, ενημερώθηκε για θέματα που τους απασχολούν, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους αραβόφωνους, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι Καλυμνίων, Κασιωτών, Ζακυνθίων που μετοίκησαν στην Ραιθώ. Εντυπωσιακό το αμφιθέατρο του Μετοχίου για τις Συνάξεις της Νεολαίας, καθώς και οι δυνατότητες φιλοξενίας των νέων. Θετικό το ενδιαφέρον των οικογενειών κι ιδιαίτερα των νέων για την σύνδεση με την Ελλάδα κι έντονη η επιθυμία για συμμετοχή σε παιδικές κατασκηνώσεις.

IMG 0142

IMG 0149

IMG 0165

IMG 0168

IMG 0180

IMG 0181

IMG 0183

DSC 0084

 

DSC 0088

DSC 0102

DSC 0113

DSC 0121

IMG 0189

IMG 0194

IMG 0201

IMG 0229

DSC 0138

DSC 0132

DSC 0131

DSC 0125

DSC 0104

DSC 0102

DSC 0090

DSC 0003

DSC 0126 

ΑρχείοΝέων