Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Επίσκεψη Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Μπόλαρη στην Κύπρο

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο προκειμένου να συναντηθεί με αρμόδιους παράγοντες στον εκκλησιαστικό και τον πολιτικό τομέα.

Επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα

unnamed1 unnamed2 unnamed3

Το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και κατέθεσε στεφάνι. Ακολούθως, μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου επίσης κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των πεσόντων, ακολούθησε ξενάγηση-ενημέρωση για τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου 1974, και είδε το αεροσκάφος τύπου Noratlas που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις «Νίκη» και εκτίθεται στον χώρο.

Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’

unnamed4

Ακολούθησε το μεσημέρι συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στον Μακαριώτατο τις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, θέμα στο οποίο κοινή ήταν η διαπίστωση ότι κράτος και εκκλησία έχουν πολλά να επωφεληθούν αμοιβαίως. Ο κ. Υφυπουργός ενημερώθηκε σφαιρικά για θέματα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου καθώς επίσης και για την Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου γενικότερα.

 Στη συνέχεια προέβησαν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ:

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι υποδέχθηκε στο γραφείο του, στους χώρους της Αρχιεπισκοπής τον ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας και υπήρξε «μία όμορφη συνεργασία, εφ’ όλης της ύλης. Είπαμε και τα πολιτικά μας, και τα εκκλησιαστικά μας, ακόμη και εμπειρίες προσωπικές ο ένας προς τον άλλον, και είχαμε μια όμορφη συνάντηση. Είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, όπως πάντοτε είχαμε με το ΥΠΕΞ της μητέρας πατρίδας. Είναι χαρά μας να βλέπουμε τους υπουργούς της μητέρας πατρίδας να επισκέπτονται τη μικρή μας πατρίδα, την Κύπρο, γιατί οι καλές σχέσεις φέρνουν και την πρόοδο, τόσο σε εμάς στην Κύπρο όσο και στη μητέρα πατρίδα. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή επίσκεψη και την όμορφη συνάντηση».

Με τη σειρά του, ο ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι μια προσωπικότητα της οικουμενικής Ορθοδοξίας, επομένως είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά σήμερα η συνάντηση και η συζήτηση μαζί του, η άντληση από τις πηγές της σοφίας, τις οποίες διαθέτει ο Αρχιεπίσκοπος για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινή μας πορεία, όπως σας είπε και ο ίδιος, σε μία σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα.  Είναι απολύτως σαφές πως η οικουμενική Ορθοδοξία, η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, η οικουμενικότητα της Ρωμιοσύνης είναι μία πηγή δύναμης, είναι μία πηγή ενδιαφέροντος για παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Έχει μεγάλη σημασία να συνεργαζόμαστε, ώστε – για να πω και τις μοντέρνες εκφράσεις – να αξιοποιούμε αυτά τα πολύχρονα δίκτυα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Δίκτυα που ξεκινούν από τις εποχές των Αποστόλων – πίσω μας έχουμε τον Απόστολο Βαρνάβα – μέχρι σήμερα, το 2018, στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Ωκεανία. Ένα εξαιρετικό δίκτυο οικουμενικότητας του Ελληνισμού, οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας, οικουμενικότητας της Ρωμιοσύνης. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ  τον Μακαριότατο και θέλω να σας πω κλείνοντας ότι είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση ότι, προτού να έρθω στην Αρχιεπισκοπή, προσκυνηματικώς και εκ καθήκοντος, επισκέφθηκα τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αποτίνοντας φόρο τιμής στα παλικάρια, στους ήρωες που έδωσαν αγώνες, αίμα, θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για την ελευθερία, για τη Ρωμιοσύνη.»

unnamed5  unnamed6  unnamed7 unnamed8 

Την Τρίτη ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Αρχηγείο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) όπου, αφού κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων, ξεναγήθηκε στους χώρους του στρατοπέδου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της ΕΛΔΥΚ, τα θέματα που την αφορούν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Έγινε ξεκάθαρα αντιληπτό ότι η παρουσία της ΕΛΔΥΚ ήταν, και είναι, ιδιαίτερα καλοδεχούμενη από κατοίκους της περιοχής.

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη

unnamed 15

Ακολούθησε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη. Οι δύο αξιωματούχοι διέτρεξαν όλο το φάσμα των σχέσεων σε πολιτιστικό επίπεδο και κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο ελλαδικός και ο κυπριακός ελληνισμός έχουν μεγάλες προοπτικές αξιοποίησης των δικτύων επιρροής τους, δηλαδή κυρίως μέσω των εδρών ελληνικών σπουδών αλλά και των Μητροπόλεων, ως διαύλων του ελληνικού πολιτισμού. Ο κ. Υφυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε ως «πυρηνική» την πολιτιστική δύναμη της Ελλάδος, που μένει όμως να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο, δεδομένου ότι πρέπει να συντονιστεί κεντρικά και θεσμικά, και να μην στηρίζεται σε μεμονωμένα, παροδικά, σχήματα. Ο κ. Χαμπιαούρης, από πλευράς του, εγγυήθηκε την αμέριστη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυοφορούμενη συστηματοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας. 

Στη συνέχεια ο Υπουργός Παιδείας Κύπρου και ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ προέβησαν σε δηλώσεις στο Κυπριακό και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ – ΑΠΕ):

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας, «μέσω του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και αναπτύσσει πολύ συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας».

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ, είπε ότι «η προσέγγιση και η άποψη την οποία έχουμε είναι πως ο ελληνισμός, στον τομέα του πολιτισμού, στην ιστορική του διαχρονία στους αιώνες και μέχρι σήμερα, είναι μία δύναμη παγκόσμια που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε με όρους άλλους, δύναμη πυρηνικής ισχύος στον χώρο του πολιτισμού».

Σημείωσε ότι στον πολιτιστικό τομέα, «στον οποίο ο ελληνισμός έχει να δείξει πολιτισμό από τα χρόνια των Μινωιτών μέχρι τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Θεοδωράκη και άλλους ‘μεγάλους’ σε όλες τις μορφές της τέχνης, χρειαζόμαστε συντονισμό δυνάμεων σε ένα άλλο επίπεδο». Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Μπόλαρης, «θα μπορέσουμε με πολιτική και στρατηγική υλοποίησης να δείχνουμε τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού καθώς και την προτεραιότητα, ακριβώς, που έδωσε στον άνθρωπο και στη δημοκρατία, ο ελληνικός πολιτισμός».

Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι το εγχείρημα θα έχει «εξαιρετική επιτυχία γιατί ο ελληνισμός, οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι έχουμε ένα αρτιότατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, τους απόδημους Έλληνες, τους Έλληνες του κόσμου, τον οικουμενικό ελληνισμό και με ένα σωστό σχεδιασμό θα τους έχουμε αρωγούς ώστε να συνδράμουν στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού».

Επίσκεψη στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης & στο Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων

unnamed9

Στη συνέχεια, ο ΥΦΥΠΕΞ, με τη συνοδεία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλου, περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, όπου είναι εμφανή σε κατοίκους και επισκέπτες τα ίχνη της ιστορίας και των εξελίξεων στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, που είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ορθόδοξος ναός στην εντός των ενετικών τειχών Λευκωσία. Ο ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία χρονολογείται στον 14° αιώνα, και να θαυμάσει τις τοιχογραφίες του Ιερού Ναού.

Ακολούθως, ο κ. Μπόλαρης απότισε φόρο τιμής στο Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων, που φιλοξενείται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης. Στο μνημείο φυλάσσονται τα λείψανα των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους κατά τα τραγικά γεγονότα της 9nsΙουλίου 1821. Μεταξύ αυτών ευρίσκονται τα οστά των Εθνομαρτύρων Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών Πάφου Χρύσανθου, Κιτίου Μελετίου, Κυρηνείας Λαυρεντίου καθώς και άλλων προκρίτων, κληρικών και λαϊκών.

Επίσκεψη στην Πράσινη Γραμμή και στο παρατηρητήριο στον Πύργο Σιακόλα

 unnamed 10  unnamed 12 unnamed 13 

Μετά την ξενάγηση στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, ο  έλληνας ΥΦΥΠΕΞ περπάτησε κατά μήκος και ως το τέρμα του ελεύθερου τμήματος της κεντρικής οδού Λήδρας, φθάνοντας ως το οδόφραγμα διέλευσης, το οποίο άνοιξε το 2008. Το υπόλοιπο τμήμα της οδού συνεχίζεται στην κατεχόμενη πόλη της Λευκωσίας.

Στη συνέχεια, ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε το στρατιωτικό παρατηρητήριο στον Πύργο Σιακόλα, από όπου φαίνεται τμήμα της κατεχόμενης Λευκωσίας, της Νεκρής Ζώνης και τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Ο ταγματάρχης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς, Αντώνης Φούτρος, υπενθύμισε πρόσφατες, τραγικές πτυχές της ιστορίας της πόλης, με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή του 1974 και τη διχοτόμηση της κυπριακής πρωτεύουσας.

Επίσκεψη στην Πρεσβευτική Κατοικία

unnamed 14

Τέλος, με το πέρας της επίσκεψης του κ. Υφυπουργού, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στην Πρεσβευτική Κατοικία ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Ηλίας Φωτόπουλος

 

 

ΑρχείοΝέων