Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Η επέτειος του Πολυτεχνείου πρόκληση για βαθειά τομή στο πρότυπο εξουσίας και ανάπτυξης της χώρας

Μήνυμα βουλευτή Σερρών Μάρκου Μπόλαρη για την επέτειο της εξέγερσης του Νοεμβρίου 1973

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ως πράξη αυθόρμητης αντίστασης κατά της δικτατορίας, καθιστά το ζοφερό σκηνικό της κρίσης που μας περιβάλλει ακόμη πιο επώδυνο. Επέτειοι, όπως αυτή, που δίνουν έκφραση και νόημα στη συλλογική πολιτική εμπειρία, προτρέπουν, με τη συμβολική τους ισχύ, σε μια άλλη θεώρηση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της πολιτικής. Μας παρωθούν να ξαναδούμε το δημοκρατικό πολίτευμα όχι ως οργάνωση, κατά περίσταση, μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, αλλά ως δυναμική διαδικασία που ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Γιατί αν κάτι απομένει ακόμη από τη φθορά κα τον ευτελισμό σε παράτες και μεγαληγορίες της μεγαλειώδους εξέγερσης του Νοεμβρίου 1973, είναι το αίτημα η ισχύς και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής να περνούν από τη δοκιμασία της μεγάλης κύρωσης που είναι η δημοκρατική νομιμοποίησή τους.

Είναι λανθασμένη η εκτίμηση που θεωρεί πως η σημερινή κρίση είναι αποτέλεσμα της ακύρωσης των πολιτικών προταγμάτων και της διάψευσης των ελπίδων μιας γενιάς. Η διέξοδος στο ασφυκτικό κοινωνικό πλέγμα που επέβαλλε η τυραννική δικτατορία απαιτούσε βαθειά τομή στο πρότυπο εξουσίας και ανάπτυξης της χώρας. Κι αν οι αγώνες κατά της δικτατορίας απέφεραν λύση στο πολιτειακό ζήτημα με την οριστική κατάργηση της μοναρχίας και την ολοκληρωτική κατίσχυση της πολιτικής και του κοινοβουλευτισμού έναντι του στρατού, η μεταπολιτευτική περίοδος, παρά την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών, δεν κατόρθωσε να μετασχηματισθεί σε στρατηγική τομής απέναντι στη δομή του αναπτυξιακού μοντέλου  της μετεμφυλιακής εξουσίας.  

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνιστά πρόκληση για τη συγκρότηση ενός άφθαρτου, ριζοσπαστικού και ιστορικά απενοχοποιημένου φορέα  της κεντροαριστεράς που θα μετουσιώσει σε πράξη την αλλαγή του αναπτυξιακού και διοικητικού προτύπου της χώρας. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να πορευθούμε σε μια κοινωνία όπου πολιτική προτεραιότητα θα είναι η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η προοπτική ελπίδας για τον τόπο.

ΑρχείοΝέων