Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, παρευρέθηκε σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Μάρκος Μπόλαρης.

«Η μαζική εκτόπιση και η φυσική εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο που εκτελέστηκε τμηματικά από το 1908 και ολοκληρώθηκε με τον πλέον ειδεχθή τρόπο από το Κεμαλικό καθεστώς το 1924. Η έκταση και η αγριότητα των εκτελέσεων, και προ πάντων ο συστηματικός τους χαρακτήρας, χαρακτηρίζουν τις πράξεις αυτές ως γενοκτονία.

Δυστυχώς 90 χρόνια σχεδόν μετά οι υπεύθυνοι της γενοκτονίας που αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου αποφεύγουν προκλητικά να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Η άρνηση αυτή εκ μέρους της Τουρκίας σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να αποκηρύξουν πράξεις που συνιστούν όνειδος για τη νεότερη ιστορία. Παράλληλα προωθούν συστηματικά την απόκρυψη των γεγονότων αυτών για να μην υπάρχουν στην ιστορική μνήμη των νεότερων γενιών. Η λήθη συνιστά άμεση προσβολή στην αλήθεια. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, θα ήταν μια πράξη έμπρακτης μεταμέλειας.» τόνισε ο κ.Μπόλαρης, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορική πολιτιστική παρουσία του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία επέδρασε καταλυτικά στις κρατικές οντότητες που εμφανίστηκαν στη συνέχεια στην περιοχή.

«Οι Έλληνες του Πόντου διέπρεψαν στο εμπόριο, στην πρωτογενή παραγωγή και προ πάντων στα γράμματα δημιουργώντας πρότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, αλλά και μεγαλοπρεπή θρησκευτικά μνημεία. Η γλώσσα τους διέσωσε με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη συνεχή μαρτυρία του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή.

Η ιστορική μαρτυρία της αδιάλειπτης παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, η γόνιμη συνεισφορά τους στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξή της, μας παρακινεί να προσλάβουμε σήμερα το παρελθόν για να αντλήσουμε νοήματα βίου και κοινωνικής οργάνωσης, «για να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε», όπως υπαγόρευε και ο ποιητής.»

ΑρχείοΝέων