Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Η πρόκληση της Γεωργίας Ακριβείας και οι δυνατότητες συνεργειών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον ερευνητικό τομέα – Eπίσκεψη του Αναπλ. Υπουργού Μάρκου Μπόλαρη στον Agriculture Research Organization – Center Volcani του Ισραήλ

Το Agriculture Research Organization – Center Volcani του Ισραήλ, ερευνητικές μονάδες εξελιγμένης άρδευσης, και kibbutz με κτηνοτροφική παραγωγή επισκέφτηκε , ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ στις 9 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Οι επισκέψεις έπονταν της επίσημης συνάντησης του Αναπλ. Υπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Uri Ariel, και της υπογραφής Κοινής Διακήρυξης Συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Υπουργός συνοδευόταν από τον Έλληνα Πρέσβυ στο Ισραήλ, κ. Σπυρίδωνα Λαμπρίδη, την εμπορική ακόλουθο στο Τελ Αβίβ και υπηρεσιακούς του Υπ.Α.Α.Τ. και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Αρχικά ο Υπουργός ενημερώθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NaanDanJain, που συνεργάζεται με την Ινδία και εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, για τα προηγμένα συστήματα άρδευσης που χρησιμοποιούνται στο Ισραήλ, που ποικίλουν ανάλογα με τις καλλιέργειες και τις εκάστοτε εδαφικές ανάγκες. Πρόκειται για συστήματα που συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση υδάτων άρδευσης, στην ανακύκλωση των διαθέσιμων υδατικών πόρων και στην στοχευμένη χρησιμοποίησή τους.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός επισκέφτηκε τον Αγροτικό Ερευνητικό Οργανισμό - Κέντρο Volcani στο Bet-Dagan, όπου ξεναγήθηκε στις υποδομές και στα τμήματα του Ινστιτούτου και ακολούθησε επίδειξη χρήσης drones και επεξηγήθηκε πως χρησιμοποιούνται στη γεωργία ακριβείας για εφαρμογή γεωργικών μεθόδων πιο αποτελεσματικών και αποδοτικών, πιο παραγωγικών, φιλικότερων προς το περιβάλλον, λιγότερο ενεργοβόρων και κοστοβόρων. Το προσωπικό του Volcani επέδειξε ακόμη στον Υπουργό ερευνητική δουλειά με ρομποτικούς βραχίονες που χρησιμοποιούνται για κλάδεμα, καθώς επίσης και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκει πρακτική εφαρμογή στη μετασυλλεκτική και στην άμελξη των βοοειδών για βελτιστοποίηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μπόλαρης, εν τέλει, επισκέφτηκε kibbutz στην περιοχή Be'erot Yitzhak στο κεντρικό Ισραήλ με μεγάλη γαλακτοπαραγωγική δυναμικότητα, όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης του. Ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι του kibbutz παρουσίασαν το γενετικό πρόγραμμα βελτίωσης των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, το πρόγραμμα συνθηκών υγιεινής και υγείας των ζώων, την σχέση της ποιότητας των σταβλικών εγκαταστάσεων με την παραγωγικότητα, την ερευνητική δουλειά στον τομέα της διατροφής και τον τρόπος διαχείρισής του.

 

ΑρχείοΝέων