Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ο ελληνικός λαός διαπιστώνει έντρομος τη σιγή, τη σιωπή και την ανεπάρκεια σε κρίσιμους τομείς από πλευράς των παραγωγικών Υπουργείων

Συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης δέκα Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών σχετικά με τη Φέτα προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, την κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την αδυναμία παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τη σιγή, τη σιωπή και την ανεπάρκεια σε κρίσιμους τομείς από πλευράς των παραγωγικών Υπουργείων.

Οι υγιείς επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα κλυδωνίζονται και καταρρέουν και από πλευράς των παραγωγικών Υπουργείων δεν υπάρχουν πολιτικές για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Όμως, η αγροτική ανάπτυξη και η αλλαγή στην πορεία της πραγματικής οικονομίας δεν είναι ευχολόγια ούτε προπαγάνδα. Είναι η συγκέντρωση από πραγματικές ετικέτες για συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία πρέπει να έχουν την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα για να είναι εξαγώγιμα, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, τις χειμαζόμενες ελληνικές επιχειρήσεις και φυσικά να διασώσουν θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν καινούριες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα απόλυτης έλλειψης πολιτικής και αμέλειας παρέμβασης σε τεράστιο βαθμό είναι το παράδειγμα το οποίο θέτουμε με την επερώτησή μας. Είναι το ζήτημα της φέτας. Είναι απολύτως σαφές, καθώς παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και οι ενδιαφερόμενοι -εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την παραγωγή, γεωργοί που υποστηρίζουν τις κτηνοτροφικές μονάδες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, τυροκομεία, έμποροι-εξαγωγείς- πως παρατηρούν ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής
.
Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο να ενδιαφερθεί για την ελληνική κτηνοτροφία, το οποίο όμως δεν κατατίθεται. Και αυτό αφορά και τα δύο παραγωγικά Υπουργεία, και το Ανάπτυξης και το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πραγματικά λυπούμαι γιατί δεν είναι εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Διότι το ζήτημα το οποίο θέτουμε σήμερα, το ζήτημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, δεν αφορά μόνο το ζήτημα της φέτας, δηλαδή ενός τυριού το οποίο βγαίνει από την αιγοπροβατοτροφία, αλλά -στην ημερήσια διάταξη είναι ένα άλλο τεράστιο ζήτημα- του αγελαδινού γάλακτος το οποίο θα έπρεπε να συμπεριληφθεί μέσα σε αυτό το σχέδιο. Γιατί αν είχαμε σχέδιο εμείς για να στηρίξουμε την ελληνική κτηνοτροφία, τις παραγωγικές μας μονάδες, θα μπορούσε να απαντήσει η Κυβέρνηση, θα μπορούσε να απαντήσει η χώρα στις πιέσεις που ασκούνται από κράτη της Κεντρικής Ευρώπης για να παρατείνουμε τις ημερομηνίες για το φρέσκο γάλα για να υποστηριχθεί -δήθεν- ο καταναλωτής, αλλά στην ουσία για να διαλυθούν οι παραγωγικές μονάδες της χώρας, οι μονάδες των αγελαδοτρόφων. Αντίστοιχα, το έλλειμμα αφορά το ζήτημα της φέτας. Ο κ. Κασαπίδης ήταν απολύτως λεπτομερειακός και στοχευμένος. 

Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε αν έχουν γίνει συσκέψεις με τους παραγωγούς κι αν είδαμε τους τυροκόμους της χώρας; Μπορείτε να μας πείτε αν είδαμε τους εμπόρους-εξαγωγείς της χώρας, αν έδωσε η Κυβέρνηση κατευθύνσεις στους εμπορικούς ακολούθους για το πώς θα χειριστούν την υπόθεση της φέτας στο εξωτερικό;

Υπάρχει άραγε σχέδιο για το πώς θα εντοπισθούν οι νοθείες; Για το πώς θα ενημερωθεί το κοινό στο εξωτερικό για το τι είναι η φέτα; Έχει ενημερωθεί το κοινό για το γεγονός ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση η φέτα με το λευκό αγελαδινό τυρί κακής ποιότητας που σερβίρουν ως φέτα στο εξωτερικό; Αναρωτιέμαι αν έχουμε οργανώσει την προβολή και την άμυνα αυτής της υπόθεσης.

Κλείνοντας, θέλω λίγα δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε, για να σας πω ότι υπάρχει ένα πολύ καλό προηγούμενο παράδειγμα. Οι Ιταλοί πριν από μερικά χρόνια έκαναν ένα δεκαπενταετές σχέδιο για να στηρίξουν το όνομα του ιταλικού εστιατορίου στο εξωτερικό. Αυτό το σχέδιο το υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, στηρίζοντας ένα-ένα τα ιταλικά προϊόντα και απαιτώντας από τα ιταλικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γράψουν απ’ έξω «Italian Food», να είναι μέλη σε ένα σχέδιο. 

Αυτό το σχέδιο έχει υποβληθεί και στο Υπουργείο. Το έχει το Υπουργείο, αλλά δεν κάνει τίποτα. Έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο από τα επιμελητήρια όσο και από τις επιχειρήσεις. Το έχουμε το σχέδιο και θα μπορούσαμε να το μιμηθούμε. Μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό να ενημερώναμε, θα είχαμε άλλα στοιχεία και άλλους αριθμούς για την ελληνική φέτα, και όχι μόνο τη φέτα. 

Τα παραδείγματα υπάρχουν. Πολιτική βούληση υπάρχει; Γιατί αυτή λείπει. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΑρχείοΝέων