Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Οδοιπορικό στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων, στην Ειδομένη του νομού Κιλκίς

Αντιμέτωποι με τον παραλογισμό του Κανονισμού « Δουβλίνο ΙΙ » 200 πρόσφυγες με παιδιά στο παραποτάμιο δάσος Αξιού. Ευθύνη της Ελλάδας να ζητήσει την κατάργησή του και να μην αποδέχεται τον ρόλο της ασπίδας-αποθήκης ψυχών».

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν 200 πρόσφυγες με παιδιά στο παραποτάμιο δάσος του Αξιού, στην Ειδομένη του νομού Κιλκίς, αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» στο μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Ορίζοντας ότι αρμόδια για την παροχή ασύλου είναι η πρώτη χώρα στην οποία εισέρχεται ένας πρόσφυγας, έχει οχυρώσει τα σύνορα των χωρών του Βορρά που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τους οικονομικούς μετανάστες, αφήνοντας την Ελλάδα - μέσω της οποίας διέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση - αντιμέτωπη με ολοένα και αυξανόμενα κύματα μεταναστών, χωρίς όμως να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όσα ορίζει το «Δουβλίνο ΙΙ» και επομένως να διασφαλίσει το αναγκαίο επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. 

Είναι καταφανές όμως ότι οι πρόσφυγες που συναντήσαμε λένε την αλήθεια, την οποία υποκριτικά δεν θέλουν να ακούσουν οι κεντροευρωπαίοι. Δεν ήλθαν στην Ελλάδα για να μείνουν, παρα μόνον διέρχονται από την Ελλάδα με προορισμό την κεντρική Ευρώπη. Με την συμπεριφορά τους δε αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να διαπραγματευτεί τη δίκαια θέση της στον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», απαιτώντας την άμεση αναθεώρησή του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την εφαρμογή μίας ορθής αλλά και δίκαιης για όλα τα κράτη-μέλη μεταναστευτικής πολιτικής.

 
 

ΑρχείοΝέων