Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

ΠΣΕ: Το κρίσιμο μέγεθος της εξωστρέφειας στον αγροτικό τομέα - Συνάντηση Προεδρείου ΠΣΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ.Μάρκο Μπόλαρη. Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές στόχος μίας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής θα πρέπει να είναι ο συντονισμός δράσεων ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής γύρω από παραδοσιακά, αλλά και νέα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με το Προεδρείο του ΠΣΕ, όπως εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο ΔΣ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, τις Αντιπροέδρους του ΔΣ, Κυρία Αλεξάνδρα Χαζάπη-Πίττα (Μέλι Αττική) και Κυρία Μαρίνα Γιαβρόγλου (Μύλοι Σόγιας, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, GF Energy), τον Οικονομικό Επόπτη, κ. Γεώργιο Γερεντέ (Βιομηχανία Αγροτικών Προϊόντων Ν. ΓΕΡΕΝΤΕ Α.Ε.) καθώς και το μέλος του Δ.Σ., κ. Αντώνη Χαχλάκη (CEO ΝΗΡΕΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες): «τα αγροτικά προϊόντα πέτυχαν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις το 2015 και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με έσοδα άνω των 5 δις ευρώ. Σήμερα, ποσοστό άνω του 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών έχει άμεση σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ενώ 30 από τα 100 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της χώρας προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα.

Για το λόγο αυτό, η ταύτιση απόψεων με τον Κύριο Υπουργό για την ανάγκη συντονισμού δράσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας γύρω από την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, κυρίως στη βάση ενίσχυσης συνεργιών και clusters, με την αξιοποίηση κρίσιμων εργαλείων όπως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν τη βάση των μεταρρυθμίσεων για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας συνολικά».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ευχαρίστησε τον ΠΣΕ για το εκτενές Υπόμνημα Προτάσεων που υπέβαλλε στο Υπουργείο, σημειώνοντας ότι «η στόχευση του ΥΠΑΑΤ προβλέπει την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την προάσπιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την εδραίωση της πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης-προβολής στο εξωτερικό». Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «διέξοδο στη σημερινή κατάσταση αποτελεί το δίπτυχο Παραγωγή και Εξαγωγές».

Απαντώντας στις προτάσεις του ΠΣΕ για πάταξη των φαινομένων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ο κ. Μπόλαρης τόνισε «ακόμη και η χρήση του όρου «ελληνοποιήσεις» αθωώνει τις προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού από επιτήδειους εντός κι εκτός του συνόρων. Στόχος μίας ευνομούμενης πολιτείας θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και εξαγωγείς από τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού». 

Οι αγροτικές εξαγωγές

 Το 2015 η συνολική αξία των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που εξήχθησαν από την Ελλάδα άγγιξε τα 5,2 δις ευρώ, έναντι 4,6 δις ευρώ το 2014. Η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο μεν από το ελαιόλαδο (αύξηση 124,4%), ωστόσο όλοι οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά. Σε επίπεδο συνολικής αξίας ελληνικών εξαγωγών, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα αποσπούν μερίδιο 20,4% (έναντι 17,2% το 2014), ενώ αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιό τους αγγίζει πλέον το 30%.

 

Π  ρ  ο  ϊ  ό  ν

Α  ξ  ί  α

% Μεταβολή

% Σύνθεση

2015*

2014*

15*/14*

2015*

2014*

Αγροτικά προϊόντα

5.188,8

4.618,4

12,4%

20,4%

17,2%

Τρόφιμα και ζώα ζωντανά

3.818,3

3.716,6

2,7%

15,0%

13,8%

Ποτά & καπνός

657,5

584,1

12,6%

2,6%

2,2%

Λάδια και λίπη ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης

713,0

317,7

124,4%

2,8%

1,2%

 

 

 

ΑρχείοΝέων