Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Στην Επέτειο Μνήμης και Απόδοσης Τιμής στους 10 Πατριώτες - Εθνομάρτυρες που εκτελέστηκαν από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής την 1η Ιουνίου 1942, στις Μοίρες του Ηρακλείου

Στις Μοίρες Ηρακλείου, στην Κρήτη,  βρέθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, όπου παραβρέθηκε στην Επέτειο της Μνήμης και Απόδοσης Τιμής  των δέκα Πατριωτών - Εθνομαρτύρων που εκτελέσθηκαν ως αντίποινα από τους Γερμανούς την 1η Ιουνίου 1942.

Το ετήσιο μνημόσυνο  τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη θυσία των δέκα μαρτύρων υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους, εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της ημέρας, ο συγγραφέας και καθηγητής των ΑΤΕΙ κ. Μιχάλης Παπαηλιάκης : “Την 1η Ιουνίου 1942, οι Γερμανοί περικύκλωσαν την κωμόπολη των Μοιρών, συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην Πλατεία Ομονοίας, ξεχώρισαν 10 από τους επιφανέστερους κατοίκους και  διέταξαν την άμεση εκτέλεση τους και στη συνέχεια την καταστροφή των σπιτιών τους και τον εκτοπισμό των οικογενειών τους. Ήταν πράξη εκδίκησης ως αντίποινα για την εκτέλεση του δοσίλογου- συνεργάτη των δυνάμεων κατοχής Παναγιώτη Δαμάσκου, από τον 19χρονο αντάρτη Γεώργιο Μαυράκη, στις 31 Μαΐου. Στο Κοιμητήριο των Μοιρών έγινε η εκτέλεση  των ηρώων, ενώ έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.  Άλλοι τέσσερις κάτοικοι των Μοιρών, που εκτελέσθηκαν σε διαφορετικές στιγμές, τιμούνται και μνημονεύονται στις εκδηλώσεις μαζί με τους πρώτους δέκα.”

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που έχει ανεγείρει ο Δήμος Φαιστού εντός του Κοιμητηρίου, στον τόπο του ομαδικού τάφου. Προηγουμένως είχε τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, αφού στο Μνημείο φυλάσσονται τα οστά των Εκτελεσθέντων ηρώων.

Στο σημείο συγκέντρωσης της 1ης Ιουνίου 1942 απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία των 10 Πατριωτών προς το Μαρτύριο και τον Θάνατο για την Πατρίδα και την Ελευθερία έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα για να θυμίζει στο διαβάτη στην Ελληνική, Αγγλική και Γερμανική γλώσσα τα γεγονότα και τα ονόματα των Εκτελεσθέντων.

Μεταξύ των Εκτελεσθέντων Εθνομαρτύρων  και ο Απόστολος Μπόλαρης του Εμμανουήλ, Διευθυντής του Δημοσίου Ταμείου Μοιρών, γεννημένος στο Δράπανο Αποκορώνου Χανίων, ετών 42, στη μνήμη του οποίου ο Βουλευτής κατέθεσε στεφάνι.

ΑρχείοΝέων