Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Στην παρουσίαση του Προγράμματος Ενίσχυσης Αγροτικής Εκπαίδευσης «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ»

Το πρόγραμμα Ενίσχυσης Αγροτικής Εκπαίδευσης «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ» παρουσιάστηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και υλοποιείται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, και απευθύνεται σε παραγωγούς, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Στόχος του είναι η ολοκληρωμένη κατάρτιση των συμμετεχόντων, από τη θεωρητική εκπαίδευση ως την πρακτική εφαρμογή, και από την καλλιέργεια ως το μάρκετινγκ, την πώληση και τις εξαγωγές. Από την άλλη θα προχωρήσει σε βιοτεχνολογική έρευνα, που αναλαμβάνει το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, με στόχο την ανάδειξη της αξίας των προϊόντων και την αναβάθμισή τους στην αγορά, εντός και εκτός Ελλάδας.

Για το πρόγραμμα αυτό επιλέχθηκαν προϊόντα που καλλιεργούνται στις περιοχές αυτές και έχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη δυναμική που τους δίνει ιδιαίτερες προοπτικές ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα, η ελιά και το ελαιόλαδο Έβρου, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά όπως τσάι βουνού και ρίγανη, τα φασόλια Καστοριάς, οι πιπεριές Πέλλας και Φλώρινας, γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος μιλώντας στη συνέχεια στην TV100 τόνισε ότι: «Χρειαζόμαστε στον παραγωγικό τομέα, ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα, μια άλλη αντίληψη για τη γη, για τον αγρότη, για το προϊόν. Μια αντίληψη που θα προτάσσει την ποιότητα στο προϊόν, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, ανοιχτούς ορίζοντες στις διεθνείς αγορές. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εκπαίδευση, και είναι κάτι το οποίο λείπει από τον πρωτογενή τομέα».

ΑρχείοΝέων