Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Στις εργασίες του 14ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Συμποσίου - ΚΑΒΑΦΕΙΑ 2017 στις 13-15 Οκτώβρη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο

Το 14ο Διεθνές Λογοτεχνικό Συμπόσιο, που είχε ως τίτλο «Ο Καβάφης στον 21ο αιώνα – Ο επίκαιρος χαρακτήρας του έργου του» και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, παρακολούθησε ο Μάρκος Μπόλαρης, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν ως εισηγητές πολυάριθμοι ακαδημαϊκοί, λογοτέχνες και μελετητές της λογοτεχνίας όπως οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Κωστής Καρπόζηλος, Κώστας Ζουράρις, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Ελένη Παπαργυρίου, Δημήτρης Δημηρούλης, Γεώργιος Παπαναστασίου κ. ά. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην επίδραση του Κ. Π. Καβάφη στην ελληνική ποιητική ζωή αλλά και στη διεθνή απήχηση της ποίησής του, ενώ μία ενότητα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή των Καβαφείων, Κωστή Μοσκώφ.

Στην τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στην Όπερα του Καΐρου την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, απονεμήθηκαν λογοτεχνικά βραβεία σε Άραβες λογοτέχνες. Στις εκδηλώσεις του τριημέρου περιλαμβάνονταν επίσης δύο συναυλίες του συνθέτη Στέφανου Κορκολή με μουσική εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη, τα εγκαίνια της έκθεσης «Δράματα εξουσίας σε ιστορικά ποιήματα του Καβάφη» της αρχιτέκτονος – εικαστικού Άννας Φιλίνη και η παρουσίαση του βιβλίου «Το ποιητικό αλφάβητο» από το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας».

ΑρχείοΝέων