Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Στο 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας από την GAIA Επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη

Στο 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώθηκε από την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στο ξενοδοχείο PortoPalace στη Θεσσαλονίκη στις 9 & 10 Νοεμβρίου, απεύθυνε χαιρετισμό σήμερα το πρωί ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης. Το φετινό Συνέδριο που έχει θέμα: «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου», τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και συνδιοργανώνεται με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στον χαιρετισμό του ο κ. Μπόλαρης είπε τα εξής:

«Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση και τα συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου. Ένα συνέδριο που εστιάζει στην πρόκληση που συνιστά για τη χώρα ο πρωτογενής τομέας και με ένταση στην πρόκληση που συνιστά η έξυπνη γεωργία, η τεχνολογία και η καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα. Καθώς η χώρα βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την κρίση, είναι σαφές περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι ευθύνη και έννοια μας πρέπει να είναι η αλλαγή του παραγωγικού μας προτύπου για να αλλάξουμε την παραγωγική μας βάση. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη κινούνται κάποιες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, μικρότερης σημασίας ή και μεγαλύτερης, οι οποίες αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και εστιάζοντας στην ποιότητα, στην καινοτομία και την εξωστρέφεια μας δείχνουν το δρόμο, καθώς πετυχαίνουν να είναι κερδοφόρες μέσα στην κρίση.

Η πρόκληση όμως για την κυβέρνηση, για το πολιτικό προσωπικό, για την κοινωνία, για την οικονομία, δεν είναι να επαναπαυόμαστε στις προσπάθειες που κάνανε οι λίγοι που μπορούν, και πετυχαίνουν, αλλά η συνολική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου στον αγροδιατροφικό τομέα. Γι’ αυτό, στην κατεύθυνση αυτή θα θέσω πέντε ερωτήματα, που αφορούν το δομικό χαρακτήρα της αγροτικής παραγωγής:

1. Ποιο είναι το υποκείμενο της αγροτικής ανάπτυξης; Αγροτική ανάπτυξη με ποιον; Στην ελληνική περιφέρεια όπου ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών μας είναι πολλές δεκαετίες. Όταν λοιπόν ισχυριζόμαστε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι μια μεγάλη δυνατότητα παραγωγής πλούτου για τη χώρα, πρέπει να εξειδικεύσουμε πολιτικές που αφορούν, προάγουν και αναβαθμίζουν το υποκείμενο της αγροτικής παραγωγής, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, που προσελκύουν αυτούς που θέλουν να μπουν σ’ αυτήν την περιπέτεια της ποιοτικής παραγωγής ελκυστικών και ανταγωνιστικών προϊόντων. Η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εργασίας.

2. Αγροτική ανάπτυξη που; Αναφέρομαι στην αγροτική γη. Υπάρχει πολιτική αγροτικής γης τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες; Και είναι ένας παράγοντας που εφόσον αξιοποιηθεί σωστά, με μια σωστή πολιτική αγροτικής γης που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στους συντελεστές του κόστους, και στους συντελεστές της ανταγωνιστικότητας, και στους συντελεστές της ποιότητας, μία συνεκτική πολιτική αγροτικής γης; Μας αφορά το γεγονός ότι ενώ η καλλιεργήσιμη αγροτική γη στη χώρα υπολογίζεται σε 39 εκατομμύρια στρέμματα, τα στοιχεία του ΑΟΖ δείχνουν ότι καλλιεργείται μόνο η μισή;

3. Είμαστε σε εποχή κλιματικής αλλαγής. Αγροτική ανάπτυξη με τι; Αναφέρομαι στο νερό. Η Κρήτη, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Αιγαίου, βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της έλλειψης νερού και της υφαλμύρωσης των αποθεμάτων. Στη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου έχουμε επάρκεια νερού, οι αγρότες βιώνουν την κατάρρευση του συστήματος διαχείρισης του νερού, με τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ. Είναι επιτακτική ανάγκη μια εθνική πολιτική για το νερό, για την αειφόρα διαχείρισή του, για την επάρκειά του και την υποστήριξη των αγροτικών καλλιεργειών, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

4. Αγροτική ανάπτυξη με ποια εργαλεία; Ποια εργαλεία έχει στη διάθεσή του ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο συνεταιρισμός για να πετύχει την αγροτική ανάπτυξη; Είμαστε ευχαριστημένοι απ’ τη δομή του Υπουργείου; Από την ανταπόκριση των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που λειτουργούν στις περιφέρειες; Είμαστε ευχαριστημένοι από την παρεχόμενη υποστήριξη και τις υπηρεσίες των οργανισμών και των ινστιτούτων, των πειραματικών φυτωρίων και των πειραματικών σταθμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης; Είμαστε ευχαριστημένοι από τη σχέση και τις ενέργειες με τα Πανεπιστήμια, τις Γεωπονικές και Κτηνιατρικές Σχολές και τα ΤΕΙ; Έχουν τη δυνατότητα αυτά τα εργαλεία να υποστηρίξουν μια έξυπνη γεωργία, με καινοτομία και νέες τεχνολογίες;

5. Εν κατακλείδι, όταν γίνεται συζήτηση στα δημόσια fora για την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα, η συνήθης συνταγή την οποίαν επικαλούμαστε για την αντιμετώπιση «πάσας νόσου και πάσας αρρωστίας» είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Θέλω να προκαλέσω λίγο στο σημείο αυτό. Όπως γνωρίζετε, η χώρα μπήκε στην κρίση το 2008-2009, δηλαδή όταν είχε ολοκληρώσει την εκταμίευση τεσσάρων περιόδων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Δε θα αναρωτηθούμε πώς τα καταφέραμε, που πήγαν αυτά τα χρήματα, πως αξιοποιήθηκαν; Πόσο σχεδιασμένα και εύστοχα τοποθετήθηκαν ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα; Έχουμε μπροστά μας το ΠΑΑ. Καθώς κάνουμε τώρα το σχεδιασμό για την τοποθέτηση και αξιοποίηση αυτών των 6 δισεκατομμυρίων του ΕΣΠΑ, παίρνουμε υπόψη τις αστοχίες που γίνανε χθες; Στοχεύουμε τα χρήματα πάνω στις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο πρωτογενής τομέας; Και πιο συγκεκριμένα, κατευθύνουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροδιατροφικού μας τομέα; Αξιοποιούμε τις εξαιρετικές ανθρώπινες δυνάμεις στον αγροτικό, κτηνοτροφικό, συνεταιριστικό, μεταποιητικό, τυποποιητικό, εμπορικό, εξαγωγικό, επιστημονικό χώρο της πατρίδας μας;

Οι παραπάνω προκλήσεις είναι προκλήσεις πολιτικής με δυναμική δημιουργίας πολλών δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η πρόκληση είναι παρούσα. Το Συνέδριό σας καλείται να ασχοληθεί με ένα σημαντικό, διακριτό κομμάτι αυτής της πρόκλησης. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, γιατί η επιτυχία αυτή θα καθρεφτιστεί άμεσα στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης.
Καλή επιτυχία.»

ΑρχείοΝέων