Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Σύγκλιση των δημοκρατικών δυνάμεων χρειαζόμαστε, βασισμένη σε πολιτικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Κοινοβουλευτική δημοκρατία χωρίς την ύπαρξη στιβαρής δημοκρατικής παράταξης, παράταξης που εκφράζει τον κεντρώο, κεντροαριστερό χώρο - μερικοί προτιμούν τον όρο μεσαίο χώρο - δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρξει. Κι όμως σήμερα, στην κυριότερη φάση της μεταπολιτευτικής μας πορείας, η δημοκρατική παράταξη (ως το σύνολο των δημοκρατών πολιτών και όχι ως κομματικός μηχανισμός) μένει άφωνη, χωρίς πρόταση, χωρίς παρέμβαση. 

Την ίδια στιγμή, η επιθυμία κάποιων να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές εγκλωβίζοντας τους πολίτες σε διχαστικά διλήμματα γίνεται επικίνδυνη. Κι όσο μεγάλη είναι η ευθύνη αυτών, τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη όσων αντιλαμβάνονται το τεράστιο κενό στην πολιτική έκφραση των δημοκρατών πολιτών σήμερα. Οι μισοί Έλληνες δεν εκφράζονται από τις σημερινές κυβερνητικές και κομματικές προτάσεις, όπως αυτές διατυπώνονται και υλοποιούνται καθημερινά. Οι σοβαροί πολίτες του κέντρου, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα διαφωνούντες. 

Η επιβαλλόμενη νεοσυντηρητική υφεσιακή πολιτική, όχι απλά δεν βγαίνει, αλλά αποσαθρώνει την παραγωγική βάση της χώρας, εκτινάσσει την ανεργία, και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Η ανεργία και η ανέχεια οδηγούν τους πολίτες σε αντίδραση, που αποτυπώνεται δημοσκοπικά με την απρόσμενα μεγάλη προτίμηση στην ακροδεξιά. Δεν τρελάθηκαν οι Έλληνες. Αντιδρούν!

Γιαυτό είναι άμεση αναγκαιότητα η σύγκλιση στο δημοκρατικό χώρο πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έξω από προσωπικές στρατηγικές. Σχέδιο σύγκλισης για τη συνεργασία στο μεσαίο - κεντρώο χώρο με στόχο: 

α) να στηριχτεί άμεσα η παραγωγική βάση της χώρας, 
β) να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, 
γ) να διασωθεί η κοινωνική συνοχή, 
δ) να αντιμετωπιστεί η πρόκληση μιας αποτελεσματικής και διάφανης δημόσιας διοίκησης, 
ε) να προταχτεί η δημοκρατική λειτουργία της χώρας, 
στ) να ξανακερδηθεί διεθνώς η αξιοπρέπειά της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν με υπερηφάνεια και ρεαλισμό τα εθνικά μας ζητήματα.

ΑρχείοΝέων