Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, στην 52η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην 52η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2018, στην Καβάλα.

«Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές και λοιπά μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών,

Με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζουμε, τους συναδέλφους βουλευτές από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου στην 52η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που διεξάγεται στην πόλη της Καβάλας, στην όμορφη Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο.

Η θάλασσα και η περιοχή του Ευξείνου Πόντου αποτελεί το κοινό μας σημείο αναφοράς. Συνδέει τις χώρες μας και τους λαούς τους. Η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή από τις πρώτες αρχές της ιστορίας της. θα ακριβολογούσα εάν έλεγα από την εποχή της μυθολογίας μας, από την εποχή της Μήδειας και του Χρυσόμαλλου Δέρατος.

Η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής του Ευξείνου Πόντου διαμορφώνεται σε ένα διεθνές τοπίο που συνεχώς μεταβάλλεται και αλλάζει. Σε αυτό το ενδιαφέρον και προκλητικό διεθνές πλαίσιο, σκοπός της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ είναι να παρέχει την βάση για οικονομική, εμπορική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία φιλίας και διαλόγου.

Η Ελλάδα, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ειρήνης, της συνεργασίας και της δημοκρατίας, ακολουθεί μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ως μέλος τόσο διεθνών και περιφερειακών, όπως ο ΟΣΕΠ, οργανισμών, όσο και μέσω των 16 νέων μορφοποιημένων περιφερειακών - διεθνών συνεργασιών, που με πρωτοβουλία μας συγκροτήθηκαν στην περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή προσήλωση μας στις αρχές που εκτίθενται στην Ιδρυτική Διακήρυξη της ΚΣ ΟΣΕΠ του 1993.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΣΕΠ δημιουργήθηκε προκειμένου τα κοινοβούλια των κρατών – μελών να προωθήσουν τον μεταξύ τους διάλογο, να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο και να αναπτύξουν κοινές δράσεις μέσα σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας, αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Η ειρήνη, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η ευημερία των λαών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας αποτέλεσαν και αποτελούν τους βασικούς στόχους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

Η Ελλάδα, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτής της πρωτοβουλίας συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στη λειτουργία της. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε πάντα ενεργό συμμετοχή στις εργασίες και δραστηριότητες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

Η παρούσα Συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ στην Καβάλα σήμερα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού.

Προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που αναφέρονται στην κοινωνία των πολιτών, στους εργαζόμενους, στα εργατικά δικαιώματα που θα διεξαχθούν σχετικά με τον ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν τα εργατικά συνδικάτα στην ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, καθώς επίσης και στις προτάσεις για τους Ειδικούς Εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Ευχαριστούμε τον Κώστα Μορφίδη, την ελληνική αντιπροσωπεία, τις Τοπικές Αρχές για την πρωτοβουλία της φιλοξενίας και για την άψογη διοργάνωση.

Μεταφέρω τις καλύτερες ευχές από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για την καλύτερη δυνατή επιτυχία στις εργασίες σας, σε αυτό το forum ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας των λαών του Εύξεινου Πόντου».

ΑρχείοΝέων