Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» TMM_CH

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» TMM που συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την κοινότητα του National Geographic και το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων, και πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
 
Ο Υφυπουργός συγχάρηκε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την επικεφαλής της έρευνας, Τόνια Μαυροπούλου, για τη σωστική επέμβασή τους, της συντηρήσεως και αποκαταστάσεως του Παναγίου Τάφου, που αποκάλεσε περιφανέστερο μνημείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Χριστιανισμού, εξήρε το έργο τους και ανέφερε πως η επιστημονική τους επάρκεια και ποιότητα είναι διεθνώς καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη. Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ.Θεόφιλο για τον συντονισμό ευαίσθητων συνεργειών με τους με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αρμενίους στην Αγία Πόλη, και την Ελληνική Δημοκρατία και Ελληνική Κυβέρνηση για τη συνδρομή και το πνεύμα φιλοκαλίας που επέδειξε. Τέλος, ο Υφυπουργός μετέφερε τις ευχές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
 
ΟΜΙΛΙΑ
 
"Η ελληνική λέξη "μνήμη" παραπέμπει και στο αντίστοιχο αρχιτεκτονικό ή γλυπτικό δημιούργημα, που καλείται δια της παρουσίας του να επαναφέρει προ οφθαλμών περιώνυμο γεγονός. Το ονομάζει Μνημείο." Με την πεποίθηση πάντοτε των Ελλήνων ότι η γνώση είναι ανάμνηση (Πλάτων). Γίνεται απολύτως σαφές από τη σοφή ικανότητα παραγώγων και ορολογίας της ελληνικής γλώσσας ότι το μνημείο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά το ανακαλόν, μια εξέχουσα πράξη ή εξαιρετικό γεγονός. 
 
Η γνώση αυτή παίρνει τα ίδια χαρακτηριστικά και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στο χριστιανικό πολιτισμό. Ονομάζει μνημεία τα αντίστοιχα, ως ανωτέρω, αξιοθαύμαστα προς ανάμνηση. Το Μνημείο του Παναγίου Τάφου είναι το περιφανέστερο μνημείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας κι όλου βεβαίως του Χριστιανισμού, αφού είναι ο Τάφος του Χριστού, του και ιδρυτού της Εκκλησίας.
 
Κι είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Ρωμιοσύνη, ο ελληνισμός που ανέλαβε από την ιστορική διακονία να  προασπίζει και να συντηρεί την ιεροπρέπεια, την κατάνυξη και την μυσταγωγία των χριστιανικών σκηνωμάτων  της Ιερουσαλήμ. 
 
Η Ελληνική  Δημοκρατία, η Ελληνική Κυβέρνηση σεβόμενη τα πιστεύματα της Ρωμιοσύνης, του  ελληνικού λαού και τα σεβάσματα της Ορθόδοξης πίστης του,  έρχεται αρωγός στη συντήρηση και διαφύλαξη των Σκηνωμάτων αυτών, των Αγίων Τόπων της Ενσαρκώσεως και Ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού. Διαχρονικώς, η Ελλάδα διέπεται απ’ αυτό το πνεύμα Φιλοκαλίας, πολλώ δε μάλλον όταν το κατόρθωμα και το αγλάισμα επρόκειτο να είναι η συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Η παγκόσμια κοινή γνώμη κι όχι μόνον η Χριστιανική, μαρτυρεί ότι η αναληφθείσα παρέμβαση υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, παρέμβαση ευθύνης απέναντι στην Εκκλησία, τον όλο Χριστιανισμό, την Τέχνη και την Ιστορία, ολοκληρώθηκε ευδοκίμως. 
 
Πρόκειται για ένα εξαίρετο έργο για το οποίο απαιτήθηκαν συνέργειες. Τον πρώτο λόγο για τον συντονισμό αυτών των ευαίσθητων συνεργειών είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος. Του οφείλουμε για μια ακόμη φορά την έκφραση της ευγνωμοσύνης μας. Υπογραμμίζουμε το επίτευγμα της αποτελεσματικότητας και των συνεργειών που επιτεύχθηκαν στην Αγία Πόλη με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αρμενίους. 
 
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην ομάδα των εξεχόντων επιστημόνων του, που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου της συντηρήσεως κι αποκαταστάσεως του Παναγίου Τάφου , με επικεφαλής την εξαίρετη κ. Τόνια Μοροπούλου, οφείλουμε ξεχωριστές ευχαριστίες.
 
Η επιστημονική τους επάρκεια και ποιότητα, διεθνώς καταγεγραμμένη κι αναγνωρισμένη, ενεγράφη έκτοτε επί του Παναγίου Τάφου. Την εύνοια αυτή της ιστορίας και Θείας ευλογίας είναι σίγουρο ότι έχουν λίγοι επιστήμονες. Ταυτόχρονα  αποτυπώνεται κι η Φιλοκαλία και  Φιλοτιμία της ελληνικής πολιτείας. 
 
Είμαι στην ευνοϊκή θέση, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας, να μεταφέρω τις ευχές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, και να συγχαρώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και την υπό την κα Τόνια Μοροπούλου εργασθείσα επιστημονική ομάδα, να επαινέσω την ιστορική πρωτοβουλία κι ευαισθησία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κκ. Θεοφίλου και να χαιρετίσω τη σωστική επέμβασή τους στο μέγιστο Μνημείο του Χριστιανικού κόσμου, το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου.
 
Στα πλαίσια αυτά, χαιρετίζουμε  επίπλέον την εξαιρετική πρωτοβουλία του Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage, που λειτουργεί στην Αθήνα και προβάλλει υποδειγματικά το σωστικό έργο, θυμίζοντας μας την φιλοκαλική φράση «Η ομορφιά σώζει τον κόσμο».

ΑρχείοΝέων