Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη με τον Πρέσβυ των Η.Π.Α. Geoffrey Pyatt

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης δέχθηκε, σήμερα τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt, στο Υπουργείο Εξωτερικών. H συζήτηση περιστράφηκε σε επίκαιρα θέματα του χαρτοφυλακίου του κ. Υφυπουργού, με ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτιστικά, και θρησκευτικά ζητήματα.

 

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και θρησκευτικής διπλωματίας, και εστίασε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για κοινές δράσεις πολιτισμού με την Ιταλία, την Αίγυπτο , την Τουρκία, το Ισραήλ. Υπογράμμισε το θετικό αντίκτυπο της τελευταίας επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης σημείωσε την ανανέωση των προοπτικών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την επίλυση του ονοματολογικού, σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, ενέργειας, και βέβαια στις προκλήσεις συνεργασίας πάνω σε  πολιτισμικά, μορφωτικά, εκπαιδευτικά, αθλητικά, και εκκλησιαστικά ζητήματα.

Ο Πρέσβυς των ΗΠΑ επανέλαβε την σταθερή θέση της Αμερικανικής Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Υπογράμμισε, εν συνεχεία, τον εξαιρετικό θετικό αντίκτυπο στην διεθνή κοινή γνώμη, από την επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας με την Συμφωνία των Πρεσπών, και στις προοπτικές που διανοίγει αυτή για την ειρήνη και την ανάπτυξη στην Ν.Α. Ευρώπη. Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά του κ. Πρέσβυ στο Άγιον Όρος ως πνευματικό κέντρο του Ορθόδοξου Μοναχισμού και στο ενδιαφέρον των αμερικανών πολιτών γι’ αυτό.

Εν κατακλείδι ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Πρέσβυ σχετικά με την Διημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου με θέμα την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας» που θα συμμετάσχουν εκκλησιαστικοί φορείς όλων των θρησκειών που δρουν στην Ελλάδα, στην οποία και τον προσκάλεσε.

Ο Πρέσβυς, δήλωσε την παρουσία του και την υποστήριξή του στην εν λόγω Διημερίδα και γνωστοποίησε στον Υφυπουργό το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Μάικ Πομπέο για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Αμερικανός Πρέσβυς αναφέρθηκε στην πρόθεση των Η.Π.Α. να διατηρήσουν το θετικό momentumστις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία, τιμώμενη χώρα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση για συνεχή συνεργασία στους τομείς του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργού Εξωτερικών.

ΑρχείοΝέων