Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, με την Πρέσβη της Αλβανίας A. Hobdari

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, δέχθηκε στις 10.1.19 σε εθιμοτυπική συνάντηση την Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, κα Ardiana Hobdari.

Κατά την συνάντηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην σταθερή υποστήριξη της χώρας μας για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. Υπενθύμισε ότι η γειτονική μας χώρα έλαβε καθεστώς υποψηφιότητας στην Ε.Ε. επί Ελληνικής Προεδρίας. Υπογράμμισε τις πέντε καίριες ρητές προϋποθέσεις, σύμφωνα με την αιρεσιμότητα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (απόφαση 26.6.2018), στις οποίες συγκαταλέγονται ως μείζονες η υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για την πολιτική μη διακρίσεων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και η αποτελεσματική προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ομογενών μειονοτικών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα προστασίας των περιουσιών των Ομογενών στην Χειμάρρα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, τονίζοντας τις εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασιών σε πολιτιστικά, μορφωτικά, εκκλησιαστικά, περιβαλλοντικά κοινά ζητήματα. Εν κατακλείδι, ζήτησε από την Πρέσβη της Αλβανίας να παρέμβει ώστε να παραδοθεί άμεσα το ιατροδικαστικό πόρισμα των Αλβανικών αρχών για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Η κα Hobdari ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά αναγνωρίζει και εκτιμά την σταθερή ελληνική υποστήριξη για ένταξη στην Ε.Ε., όχι μόνο έναντι της χώρας της, αλλά και όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αναφερόμενη, χαρακτηριστικώς, στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης επί Ελληνικής Προεδρίας το 2003. Προσέθεσε ότι η χώρα της προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο προετοιμασίας της για ένταξη στην Ε.Ε. Αναφορικώς με το θέμα των περιουσιών που έχει ανακύψει και προσφάτως διευκρίνισε ότι η χώρα της καταβάλλει προσπάθεια διαμόρφωσης σαφούς εικόνας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Προσέθεσε ότι η έρευνα των αρμοδίων αρχών για τον θάνατο του Κ. Κατσίφα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και θα ακολουθήσει η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς.

ΑρχείοΝέων