Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνάντηση με το προεδρείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού που διαχειρίζεται το πρόσφατο Π.Ο.Π. "Ελαιόλαδο Γαλανό-Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής"

Το προεδρείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής συνάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε το ζήτημα της προώθησης του πρόσφατα αναγνωρισθέντος ΠΟΠ Ελαιολάδου «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής». Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» προέρχεται τουλάχιστον κατά 90 % από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Στρογγυλολιά (Γαλανή, Πρασινολιά) και το 10 % κατά ανώτατο όριο προέρχεται από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Χονδροελιά Χαλκιδικής. Η οξύτητά του φτάνει έως 0,60 κατ’ ανώτατο όριο, η εκατοστιαία αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων είναι ίση ή μεγαλύτερη από 84 % με το ελαϊκό οξύ να φτάνει το 73 %. Η εμφιάλωση του ελαιολάδου «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» πραγματοποιείται εντός ζώνης, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος υποβάθμισης του προϊόντος και η απώλεια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κατά τη μεταφορά του χύδην.

Η οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη παραγωγής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» είναι στο δημοτικό διαμέρισμα του Μεταγγιτσίου του Δήμου Σιθωνίας.

Από τη μεριά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της οργάνωσης των παραγωγών στα πλαίσια αλλαγής κατεύθυνσης στον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες οι οποίες προβλέπονται για τις Ομάδες Παραγωγών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, τους προέτρεψε να επενδύσουν σε καθετοποιημένα μοντέλα παραγωγής, με ενσωμάτωση καινοτομίας και χρήση των νέων τεχνολογιών. Σε ότι αφορά το μικρό μέγεθος της παραγωγής του ΠΟΠ ελαιολάδου, σημείωσε ότι οι μικρές παραγωγές οι οποίες ταυτόχρονα είναι επώνυμες, τυποποιημένες, πιστοποιημένες ποιοτικές είναι ευκολότερο να εξασφαλίσουν υψηλότερες τιμές στις διεθνείς αγορές ειδικά εάν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές που προσφέρει το σύγχρονο μάρκετινγκ. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του Γαλανού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα σε ελαϊκό οξύ του δίνει τη δυνατότητα να εμπορευθεί και ως προϊόν με φαρμακευτική δράση (Health Claim) αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το προσδοκώμενο όφελος για τον παραγωγό και την τοπική οικονομία.ση των νέων και παλαιότερων ελαιοπαραγωγών γύρω από τον νεοπαγή Συνεταιρισμό για την παραγωγή του ΠΟΠ ελαιολάδου με συνεργατισμό και ανοιχτούς ορίζοντες, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και λειτουργεί πιλοτικά για την περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συζήτησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Μεταγγιτσίου το πρόβλημα των υποδομών και εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού καθώς και το ζήτημα ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου για τη διασφάλιση του ΠΟΠ ελαιολάδου Γαλανού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής. 
Η συσπείρω

ΑρχείοΝέων