Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη με τον Δήμαρχο Τζερμιάδων Οροπεδίου Λασιθίου και εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. για το αρδευτικό δίκτυο του Οροπεδίου Λασιθίου

Τη συνάντηση απασχόλησε το θέμα της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α. Ε. ενημέρωσαν, ότι ενώ έχει υλοποιηθεί εν μέρει το έργο που αφορά τους αποταμιευτήρες νερού, όπως αυτοί της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου-φράγματος Αποσελέμη και του φράγματος Μπραμιανού, δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου στο Οροπέδιο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού των έργων υποδομής αγροτικής ανάπτυξης στην Κρήτη.

Στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδίου το κάθε έργο αξιολογείται και ανάλογα ιεραρχείται η προτεραιότητά του, ώστε να στοχεύονται οι διαθέσιμοι πόροι. Οι πρακτικές με κυρίαρχο κριτήριο την γρήγορη απλώς απορρόφηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, δεν οδήγησαν σε ανάλογη ανάπτυξη της περιφέρειας. Στην νέα προγραμματική περίοδο δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη των προηγούμενων, για να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες στον αγροδιατροφικό μας τομέα. Όσον αφορά τα έργα διαχείρισης νερού ο κ. Μπόλαρης ανέφερε, ότι ο σχεδιασμός, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται να έχει υπ’ όψιν την προοπτική της αλλαγής ή της μετατόπισης των καλλιεργειών, ανάλογα με τις απαιτήσεις τους σε νερό και την αξιολόγησή τους σύμφωνα με την δυναμική τους. Περιοχές της χώρας μας, όπως η Κρήτη, στοχεύουν στην παραγωγή προϊόντων με το συγκριτικό πλεονέκτημα της εξαιρετικής ποιότητας σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκουν παραγωγές μεγάλων ποσοτήτων συμβατικών προϊόντων.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου κ. Ι. Καγιάς, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με την σημαντική πρόοδο του Προγράμματος αντιμετώπισης του παθογόνου καραντίνας Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus της πατάτας. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ανέφερε, ότι η πρόοδος αναγνωρίζεται από τις υπηρεσίες της ΕΕ και το σημερινό καθεστώς αλλάζει προς όφελος της καλλιέργειας της πατάτας με την σταδιακή απελευθέρωση της διακίνησης του προϊόντος κάτω από το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, που αφενός εξασφαλίζουν την φυτοϋγεία του διακινούμενου προϊόντος και αφετέρου την διατήρηση της περιοχής ως απαλλαγμένης από το παθογόνο.

ΑρχείοΝέων