Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα προτάγματα του Ανδρέα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση με δημοκρατικές διαδικασίες επίκαιρα και κρίσιμα!

Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Καρασμάνη ο βουλευτής Σερρών κ.Μάρκος Μπόλαρης, για τις ανυπολόγιστες ζημιές στις σοδειές των αγροτικών προϊόντων και γεωργικών εγκαταστάσεων που σημειώθηκαν στο νομό Σερρών και την Κεντρική Μακεδονία. Ο κ. Μπόλαρης επικαλείται την καταγγελία από τις Ομάδες Παραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για βαριά αμέλεια στη μη έγκαιρη ενεργοποίηση του συστήματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, παρά τις συνεχείς πιέσεις που της ασκήθηκαν και παρά το εξαιρετικά άστατο του καιρού, και επίσης υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη καταγραφής των καταστροφικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ και καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Καρασμάνη

ΘΕΜΑ: «Ανυπολόγιστες οι ζημίες στις σοδειές των αγροτικών προϊόντων και γεωργικών εγκαταστάσεων στο νομό Σερρών και την Κεντρική Μακεδονία - Καταγγέλλεται από τις Ομάδες Παραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας η Διοίκηση του ΕΛΓΑ για βαριά αμέλεια στη μη έγκαιρη ενεργοποίηση του συστήματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, παρά τις συνεχείς πιέσεις που της ασκήθηκαν και παρά το εξαιρετικά άστατο του καιρού. - Επείγουσα η ανάγκη καταγραφής των καταστροφικών ζημιών από τον ΕΛΓΑ και καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς»


Οι ιδιαιτερότητες των καιρικών συνθηκών κατά την τρέχουσα περίοδο είναι δεδομένες, τόσο ως προς το ύψος των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών , όσο και ως προς την συνεχή διακινδύνευση για χαλαζόπτωση. Γιά τις ιδιαιτερότητα και την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών οι προειδοποιήσεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήταν συνεχείς, όπως άλλωστε και οι ειδήσεις για σοβαρά καιρικά φαινόμενα σε γειτονικές χώρες. Αντίστοιχες συνθήκες κατά την περυσινή περίοδο Μαίου- Ιουνίου είχαν προξενήσει μεγάλες καταστροφές από χαλάζι στη σοδειά των παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη και σήμερα. 

Για τον λόγο αυτό η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών είχε επανειλημμένα απευθυνθεί στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ καθώς και στο ΥΠΑΑΤ παρεμβαίνοντας και ασκώντας συνεχείς πιέσεις, προκειμένου να ενεργοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ έγκαιρα το σύστημα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, προκειμένου να προστατευθεί η σοδειά, οι γεωργικές εγκαταστάσεις, ο κόπος και ο μόχθος των παραγωγών, και βέβαια οι καλλιεργητικές δαπάνες και έξοδα.

Μάλιστα με σημερινή επιστολή τους οι ανωτέρω φορείς ενημερώνουν το ΥΠΑΑΤ ότι έχουν αποφασίσει την κατάθεση μηνυτήριων αναφορών και αγωγών αποζημίωσης κατά του νομικού προσώπου του ΕΛΓΑ για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί και γιαυτές που πρόκειται να υποστούν από την επιδειχθείσα βαριά αμέλεια της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του συστήματος της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας. 

Μετά από την σημερινή καταστροφή εσοδειών σ΄όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη ένταση που.στο κεντρικό τμήμα της πεδιάδας των Σερρών έχει χαρακτηριστικά ολοσχερούς καταστροφής , τίθενται επί τάπητος τα εξής σοβαρά ζητήματα , που χρήζουν άμεσης απάντησης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Α) Για ποιο λόγο η Διοίκηση του ΕΛΓΑ , με δεδομένες τις άστατες και επικίνδυνες καιρικές φετινές συνθήκες , δεν προέβη σε έγκαιρη ενεργοποίηση του συστήματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας; 

Β)Η απόφαση για τη μη λήψη μέτρων χαλαζοπροστασίας ή η αδράνειά της στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων και ενεργειών αντιχαλαζικής προστασίας ήταν απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓα ή πρόκειται περί πολιτικής απόφασης και σχετικών εντολών από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ; Ποιος έχει και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της καταστροφικής απόφασης μη λήψης μέτρων χαλαζοπροστασίας ή της αδράνειας αυτήν την δύσκολη χρονιά , όταν τα μετεωρολογικά δελτία προειδοποιούσαν για τα επικείμενα φαινόμενα και τις συνέπειές τους;

Γ) Για ποιο λόγο η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με δεδομένες τις συνεχείς παρεμβάσεις , τις πρωτοβουλίες και τις διαρκείς πιέσεις από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών-Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ώστε να ενεργοποιηθεί για την χαλαζοπροστασία των εσοδειών, τις αγνόησε προκλητικά αφήνοντας εκτεθειμένους παραγωγούς και σοδειές; 

Δ) Επειδή οι επιτόπιες επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ εκτός από τον κατευνασμό των πληγέντων , δεν συνεπάγονται αναγκαία την επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής του μεγέθους των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και εντός ποιού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προτίθεστε να προβείτε για την δίκαιη και ταχεία αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών;
 
Ο ερωτών Βουλευτής


Μάρκος Μπόλαρης

ΑρχείοΝέων