Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Θέση για την εξόρυξη του Χρυσού σε Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς

 1. Μεγάλο ζήτημα είναι η νομοθεσία για το κέρδος που θα έχει το δημόσιο από την εξόρυξη. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτίκη τα έσοδα του κράτους θα πρέπει να είναι από με ποσοστά (royalties) επί του μεταλλεύματος. Όμως η νομοθεσία στην Ελλάδα ορίζει ότι τα έσοδα θα είναι σε ποσοστό από το κέρδος που θα έχει η εταιρία στο τέλος. Αυτό σημαίνει Α) μεγάλη μείωση στα έσοδα που δικαιούται να εισπράξει το δημόσιο και Β) ότι η εταιρία η οποία μπορεί εύκολα να κρύψει τα κέρδη της, μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τις εισπράξεις του κράτους. Αυτό είναι μια κατάσταση τριτοκοσμική, παραπέμπει σε αφρικανικό κράτος και δεν έχει καμία σχέση με το Ευρωπαικό Κεκτημένο και ότι εφαρμόζεται στις σύγχρονες χώρες. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το νόμο αλλά δεν το έκανε.Γιατί; Για να έχει κέρδη το δημόσιο δεν γίνεται η όποια εξόρυξη;

2. Δεν μπορούμε να συζητούμε για μετάλλευση με όρους οι οποίοι καταστρέφουν το περιβάλλον. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Με διαδικασία fast track θα υπάρξει καταστροφή ενός ολόκληρου βουνού και καταστροφικές συνέπειες για το νερό και την υδροφορία στην περιοχή. Σοβαρές επιπτώσεις στο έδοφος τη χλωρίδα και την πανίδα ακόμα και την ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή. Η Περιφέρεια είναι απούσα από αυτό το μεγάλο ζήτημα. Ο Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας αρνήθηκε ακόμα και να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συζήτηση έγινε μόνο όταν ο Μάρκος Μπόλαρης συγκεντρώνοτας τις υπογραφές των συμβούλων ολόκληρης της αντιπολίτευσης ανάγκασε τον Τζιτζικώστα να υποχωρήσει. Η περιφέρεια όχι μόνο δεν ζήτησε να γίνουν μελέτες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια αλλά δεν έστειλε όυτε καν τις αρμόδιες υπηρεσίες της και τους ελεγκτές της ώστε να ελέγξουν την κατάσταση και να ενημέρωσουν τους πολίτες. Εγκατέλειψε τους πολίτες με αποτέλεσμα η μόνη κρατική υπηρεσία ήταν τα ΜΑΤ που τους κηνυγούσαν.

3. Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για μια επένδυση η οποία όπως λένε θα φέρει έσοδα και αυτή η επένδυση να καταστρέψει άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας. Η οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό όλης της χαλκιδικής.

4. Η μετάλλευση μπορεί να γίνει μόνο με τρόπο συμβατικό, πράσινο και φιλικό προς το περιβάλλον. Χωρίς καμία καταστροφή του φυσικού μας πλούτου. Μετάλλευση γίνεται στην Χαλκιδική από τα αρχαία χρόνια. Τα βούνα στην Ολυμπιάδα είναι καταπράσινα. Και μετάλλευμα δίνουν και τουρίστες προσελκύουν με την φυσική ομορφία τους. Δυστυχώς σήμερα για πρώτη φορά μπαίνει η διακινδύνευση καταστροφής και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο.

Η Περιφέρεια κρύφτηκε και αρνήθηκε να πάρει θέση στο πρόβλημα, εγκαταλείποντας τους πολίτες που αγωνιούν κ βάζοντας πλάτη στην υβερνητική πολιτική και τα συμφέροντα. Σήμερα έχει ήδη εκδόσει τις άδειες για να προχωρήσει η εξόρθηξη χρυσού στις Σέρρες και το Κιλκίς.

Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «συμμετέχω»
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης

ΑρχείοΝέων