Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τοπική Διοίκηση ή Τοπική Αυτο-Διοίκηση - Μια πολιτική συζήτηση για την ουσία της Δημοκρατίας, που αποφεύγουμε

Είναι δίκαιη η καύχησή μας για την πατρίδα μας και τους Έλληνες, που οργανώθηκαν και διοικήθηκαν δημοκρατικά για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτονόητα ο δίκαιος έπαινος για τη Δημοκρατία των προγόνων συνεπάγεται ευθύνες, καθήκοντα κι υποχρεώσεις για εμάς τους επιγόνους. 

Και βέβαια το δημοκρατικό πολίτευμα προϋποθέτει σεβασμό στη προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου - πολίτη και αφοσίωση στην προάσπιση των κοινών συμφερόντων της Πόλης με προσήλωση στις δημοκρατικές λειτουργίες.

Στην Ελλάδα σήμερα έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για την αλλαγή του νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών α' και β' βαθμού και το επίκεντρο της συζήτησης είναι η καθιέρωση ή μη του συστήματος της απλής αναλογικής. Η συζήτηση κι η επιχειρηματολογία φαίνεται να εξαντλείται στην δυνατότητα σχηματισμού ισχυρής δημοτικής αρχής για αποτελεσματική άσκηση τοπικής διοίκησης. Όπως συμβαίνει κάθε φορά όταν έχουμε έκπτωση της πολιτικής στο επίπεδο της διαχείρισης.

Από τον δημόσιο διάλογο απουσιάζει ο πολιτικός προβληματισμός, η πολιτική διάσταση, η συνιστώσα που αφορά την συμμετοχή του πολίτη, τον έλεγχο από τον πολίτη, την δημοκρατική λειτουργία. Η συζήτηση μοιάζει με ανταλλαγή αποστεωμένων επιχειρημάτων για ένα θεσμό Τοπικής Διοίκησης. Οι παράλληλοι μονόλογοι εμφανίζονται να μην αγωνιούν για την Αυτο-Διοίκηση, δηλαδή για την καθημερινή δημοκρατική έγνοια, παρουσία, λειτουργία των δημοτών-πολιτών. Ο πολιτικός ορίζοντας για την δημοκρατική συμμετοχή στα κοινά πράγματα της Πόλης, του Δήμου, της Περιφέρειας αποδεικνύεται ανύπαρκτος.
Κι η καύχηση για την Δημοκρατία των προγόνων στείρα.

Εν όψει της πρόκλησης που είναι ενώπιόν μας, για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, σημασία έχει να αλλάξουμε επίπεδο κι ήθος. Ναι, έχει καθοριστική σημασία να λειτουργήσουμε, να πορευτούμε με δημοκρατικό ήθος, δηλαδή να νομοθετήσουμε με εμπιστοσύνη στον Λαό μας, με θεσμούς διευρυμένης συμμετοχής των πολιτών στον προγραμματισμό και την λειτουργία των κοινών της πόλης πραγμάτων και με θεσμοθέτηση διαδικασιών διαφάνειας κι ελέγχου τόσο διοικητικού όσο κι οικονομικού από τους δημοκρατικούς εντολείς, τους πολίτες.

Επί τέλους ας αφήσουμε το επίπεδο της μίζερης διαχείρισης της τοπικής διοίκησης κι ας ανέβουμε στο πολιτικό επίπεδο της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών, κατακτώντας επίπεδα Αυτο - Διοίκησης.

Η συνεχής ουσιαστική θεσμοθετημένη συμμετοχή των πολιτών, με την ορμή και τη σύγχρονη επιστημοσύνη των νεοτέρων, με την οργανωτικότητα κι αποτελεσματικότητα των μεσηλίκων σε συνδυασμό με την πείρα και την σοφία των παλιότερων, συγκροτούν την ασφαλή προϋπόθεση δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας μας..

Αυτή είναι η πρόκληση.

Είναι πρόκληση Δημοκρατίας, δηλαδή προτεραιότητας του Δήμου, του συνόλου των πολιτών, οι οποίοι έχουν το Κράτος, δηλαδή την ισχύ, την εξουσία.

Άρα συνιστά πρόκληση Αυτο - Διοίκησης αφού ως πρόταγμα τίθεται η Διοίκηση των κοινών πραγμάτων από τον ίδιο τον Λαό, από τους Έλληνες πολίτες.

Πρόκληση αυτογνωσίας, αφού ανοίγει μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών την συνάντηση των πολιτών στον δημόσιο χώρο και εύλογα την αναμέτρηση με τον εαυτό μας.

Θα την αξιοποιήσουμε;

ΑρχείοΝέων