Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη στην 1η έκθεση ανάδειξης αργολικών προϊόντων στο Φουγάρο

"Οι καρποί της Αργολικής Γής" 

Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη συνδέεται μεταξύ άλλων και με την παραγωγή τοπικών προϊόντων ιδιοτυπίας. Η ποιοτική διατροφή (εστίαση -παραδοσιακά προϊόντα) όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση και προβολή των πολιτισμικών χαρακτηριστικών του τόπου αλλά συνιστά και διαφοροποιητικό στοιχείο με αναμφισβήτητη συμβολική αξία που προσδίδει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς.

Συμβάλει στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου και σε συνδυασμό με άλλες συνέργιες διαμορφώνει μια σταθερή και οικονομικά βιώσιμη βάση για μια περιοχή. Για να είναι συνεχές, ανταγωνιστικό και προσοδοφόρο το ανταποδοτικό όφελος που προκύπτει από την επένδυση στον γαστρονομικό πολιτισμό μιας περιοχής είναι αναγκαίο στις συνθήκες της σύγχρονης οικονομίας να έχει ως ένθετο χαρακτηριστικό της την ποιότητα, την τυποποίηση και την αισθητικά αναβαθμισμένη συσκευασία. Στην Ευρώπη συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα επισημαίνονται με ένα Ευρωπαϊκό λογότυπο προέλευσης και ποιότητας. Το λογότυπο υποδεικνύει ότι τα τρόφιμα παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προερχόμενα από τη γεωγραφική τοποθεσία στην οποία παράγονται ή από την παραδοσιακή σύσταση ή τη μέθοδο παραγωγής. Ενημερώνει τους καταναλωτές για την ποιότητα, την προέλευση και την αυθεντικότητα των τροφίμων. Όπως δείχνουν οι έρευνες οι καταναλωτές, κυρίως με αυξημένα εισοδήματα, προτιμούν όλο και περισσότερο προϊόντα με μοναδικές γεύσεις και υλικά που φέρουν την πιστοποίηση ως προς την προέλευση και τις οργανοληπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Αυτό καθιστά επιτακτική την ύπαρξη προϊόντων με αναγνωρίσιμη γεωγραφική προέλευση. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν την ποιοτική αναβάθμιση και ενθαρρύνουν πρωτοβουλίες για προϊόντα με σήμανση ιδιοτυπίας. Στο μοντέλο της υψηλής παραγωγικότητας, των προϊόντων χαμηλής τιμής αλλά φτωχής διατροφικής αξίας, άγευστων, και διατροφικά επισφαλών πολλές φορές, αντιπροτείνουμε το επώνυμο, τοπικό προϊόν που ενσωματώνει την παράδοση, τον πολιτισμό, το σεβασμό στη φύση και τον καταναλωτή, την ευρηματικότητα του παραγωγού. Προϊόντων που μπορούν επάξια να βρίσκονται στις προθήκες των καταστημάτων που απευθύνονται σε καταναλωτικό κοινό με απαιτήσεις ποιότητας, γεύσεων μοναδικών, που περικλείουν τον πολιτισμό, την τοπική γνώση και το μεράκι μιας περιοχής. Αυτό θα πρέπει να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού στην περιοχή. Ο επισκέπτης του πανέμορφου τόπου σας πρέπει να έχει μια μοναδική και ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία που συνοδεύεται απαραίτητα με προϊόντα της Αργολικής γης. 

Στον ισχυρό συμβολισμό που εκπέμπει ο πανέμορφος χώρος του ΦΟΥΓΑΡΟΥ οι καρποί της Αργολικής γης έχουν την τιμητική τους σήμερα. Μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης για το ενδογενές δυναμικό της περιοχής ικανοποιώντας το ανανεωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών και των αγορών που επιζητούν προϊόντα που φέρουν τη σήμανση της αυθεντικότητας, της ποιότητας, που αποπνέουν το άρωμα της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής. Στο μεταίχμιο του μύθου και της ιστορίας το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αναδεικνύει τις δυνατότητες για μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική. 

Συγχαρητήρια στους οργανωτές και στους εκθέτες της με την ευχή η προσπάθεια αυτή με τις κατάλληλες συνέργιες και δράσεις να αποκτήσει ένα ευρύτερο βεληνεκές.

ΑρχείοΝέων