Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Υποβιβάζεται η ποιότητα του γάλακτος για να υπηρετηθούν μονοπωλιακά συμφέροντα ξένων χωρών

Σε μια εποχή που βιώνουμε την κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την αδυναμία παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων από την χώρα, η κυβέρνηση νομοθετεί το αντίθετο από την στοχευμένη πολιτική που χρειάζεται για την ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας και της γαλακτοπαραγωγής. Τη στιγμή που τα δύο παραγωγικά Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν εκπονήσει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την ελληνική κτηνοτροφία, ο Υπουργός Ανάπτυξης αναλώνεται με τη φενάκη της καταπολέμησης της ακρίβειας ισχυριζόμενος πως η επιμήκυνση της ημερομηνίας διατήρησης του φρέσκου γάλακτος θα επιφέρει μείωση της τιμής του.

Η εμμονή για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο γάλα θα οδηγήσει στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από της χώρες της Βόρειας Ευρώπης προς την Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών του εξωτερικού, ενώ το πλήγμα θα είναι καίριο για τους έλληνες γαλακτοπαραγωγούς κτηνοτρόφους και για τις γαλακτοβιομηχανίες παραγωγής φρέσκου ελληνικού γάλακτος.

Γιατί είναι πρόφαση ότι με την συμφωνία αυτή θα επιτευχθεί η πτώση της τιμής του γάλακτος, καθώς είναι γνωστό πως για την υψηλότερη τιμή του στη χώρα μας ευθύνονται ενδογενείς παράγοντες (όπως για παράδειγμα, η υπερφορολόγηση στα καύσιμα που αυξάνει το κόστος παραγωγής, συνδυαστικά με το υψηλό κόστος των ζωοτροφών).

Και είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της ζωής του γάλακτος δεν είναι προς το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή που αντί για το φρέσκο ελληνικό γάλα από γαλακτοπαραγωγούς κτηνοτρόφους, θα καλείται να καταναλώσει αφενός κυρίως εισαγόμενο γάλα και αφετέρου υποβαθμισμένης ποιότητας, αφού η επέκταση των ημερών απαιτεί μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία που μειώνει τα θρεπτικά του συστατικά.
Η προωθούμενη ρύθμιση για το γάλα δεν λειτουργεί προς όφελος ούτε του Έλληνα κτηνοτρόφου ούτε του καταναλωτή, αλλά αντίθετα οδηγεί στην κατάρρευση του παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια.

ΑρχείοΝέων