Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Δελτία Τύπου

Κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμοδίου για θέματα Περιβαλλοντικής Διπλωματίας, Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 21 και την Παρασκευή, 22 Ιουνίου στο Ζάππειο, Διεθνής Διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία, με τίτλο : «Impacts of Climate Change on Cultural Heritage: Facing the Challenge».

«Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Η λειτουργία της συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των τροφίμων, στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής» τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Μάρκος Μπόλαρης, στην συνάντηση που είχε με τα μέλη της διοίκησης της Κ.Α.Θ. Α.Ε.

«Η ανοδική πορεία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αποτυπώνει τις δυνατότητες, την δυναμική και τις προοπτικές της οικονομίας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της χώρας συνολικά. Οι συνέργειες της κυβέρνησης και των φορέων της πόλης με την διοίκηση της ΔΕΘ είναι ο καθοριστικός παράγοντας της επιτυχημένης πορείας της» τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ.

«Το λιμάνι Θεσσαλονίκης είναι ο μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας κι ως τέτοιος πρέπει να αξιοποιείται ώστε η Θεσσαλονίκη να 'ναι και να αναδεικνύεται καθημερινά ως το κρίσιμο σημείο αναφοράς ενός δικτύου εμπορίου, μεταφορών, συγκοινωνιών, logistics κι εξωστρέφειας στη Νότιοανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στον κόσμο» τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης Μάρκος Μπόλαρης κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της  Ο.Λ.Θ. Α.Ε Σωτήριο  Θεοφάνη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, συναντήθηκε με το Προεδρείο των Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδας. Στην συζήτηση, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν, εν συντομία, σε ζητήματα της σιιτικής κοινότητας που διαβιοί στην Ελλάδα, σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας στις χώρες της περιοχής, καθώς και στην διημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη θρησκευτική διπλωματία, στις 28.2.2019.

Συμμετέχουν 40 διακεκριμένες προσωπικότητες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Άγιον Όρος, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και μοναστήρια από Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ιταλία, Ρουμανία, Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Λίβανο και Γαλλία 

 

Μπορεί ο λόγος των Πατέρων να απαντήσει στη σύγχρονη ασθένεια της απελπισίας; Είναι ο πατερικός λόγος μια κατευναστική παρέμβαση ή μια θεραπευτική πρόταση στις επιστήμες του ψυχισμού; Τι έγραψε ο διάσημος πατρολόγος Angelo di Berardino για τη στάση των Προτεσταντών της Αμερικής στους Πατέρες της Εκκλησίας; Είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής απομακρυνόμενη από την παράδοση των Πατέρων και σε ποιο βαθμό; Απαντήσεις στα ερωτήματα και χιλιάδες άλλα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και την εποχή επιχειρεί να δώσει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που αρχίζει αύριο στις 10.00, στο Α' Αμφιθέατρο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την «Επικαιρότητα των Πατερικών Σπουδών στο σύγχρονο κόσμο», που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το συνέδριο επιχειρεί να καταδείξει την παρουσία της ορθόδοξης πνευματικότητας και των πατερικών σπουδών σε παγκόσμια κλίμακα και σε ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο, τη θεολογία και τις επιστήμες.

Στις εργασίες, που θα διαρκέσουν έως το βράδυ της Πέμπτης, συμμετέχουν σαράντα διακεκριμένες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας και της Θεολογίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Άγιον Όρος, από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και μοναστήρια της Ελλάδας (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ), της Κύπρου, των ΗΠΑ (Ατλάντα, Βοστόνη), της Κίνας (Πεκίνο), της Ρωσίας (Μόσχα), της Ιταλίας (Ρώμη, Σαλέρνο, Πίζα), της Ρουμανίας (Βουκουρέστι), της Μεγάλης Βρετανίας (Μάλντον Έσεξ), του Βελγίου (Βρυξέλλες), του Λιβάνου και της Γαλλίας (Παρίσι).

Τους συνέδρους θα καλωσορίσει στην Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

60339761 10157435370562806 5362988635878588416 o

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι ο τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του τμήματος Θεολογίας -ΑΠΘ και το Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Απόστολος Παύλος» Βρυξελλών.

H τέταρτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα που συστάθηκε δυνάμει του αρ. 8 παρ. 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών, έλαβε χώρα στην Οχρίδα στις 17 και 18 Μαΐου 2019.

Οι δύο Αντιπροσωπείες, σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, εξέτασαν συνολικά και εις βάθος τα προγράμματα διδασκαλίας Ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια και το επικουρικό διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις δύο χώρες. Στο προαναφερθέν υλικό θα πρέπει να απαλειφθούν άμεσα οι αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές.

Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετήθηκε μεθοδολογία, η οποία περιγράφεται στα συμφωνημένα πρακτικά, για την αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων.

Αμφότερες Αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την συμπερίληψη περισσότερων θεματικών πολιτισμού και τέχνης στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία θετικότερης εικόνας της έτερης πλευράς.

Συμφωνήθηκε το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή του πορίσματος της ΜΔΕΕ και την υποβολή των συναφών προτάσεων προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα μεταβεί στην Οχρίδα σήμερα, 17 Μαΐου, όπου θα συμπροεδρεύσει στην τέταρτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα. Υπενθυμίζονται οι προηγούμενες συναντήσεις της εν λόγω Επιτροπής:

1η) 2 Νοεμβρίου - Θεσσαλονίκη

2η) 22-23 Μαρτίου - Σκόπια

3η) 12-13 Απριλίου - Αθήνα

Η ελληνική αντιπροσωπεία που μετέχει στην Επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη:

1) Σπυρίδων Σφέτας, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
2) Νικόλαος Ζάικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
3) Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
4) Αθηνά Σκουλαρίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
5) Αθανάσιος Λούπας, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6) Ευθύμιος Χαρλαύτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη με τους κ.κ. Χρήστο Καβαλή,  Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ΕΚΚ) και Στέφανο Ταμβάκη, Επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας  στόχευσε στην ενημέρωση του κ.Υφυπουργού σχετικά με τη δραστηριότητα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου (ΕΠΚΚ) και, κυρίως, στην διδαχή της Ελληνικής Γλώσσας. Το ΕΠΚΚ λειτουργεί ως αναγνωρισμένο Κέντρο Ελληνομάθειας και είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της Ελληνικής Πρεσβείας, δηλαδή του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Συζητήθηκαν στη συνέχεια ο οργανωτικός σχεδιασμός για την δισ-εκατονταετία από την Ελληνική Επανάσταση ( 1821 - 2021 ) και ο ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν οι Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξάνδρειας σε αυτή την επέτειο. Ιδιαίτερη η συζήτηση για την αναβάθμιση της οικίας του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια και του σχεδιασμού λειτουργίας σ΄αυτήν Διεθνούς Κέντρου Καβαφικών Μελετών.  

oikia kav

P1460627 w800 h600

Ξεχωριστή και λεπτομερής η ενημέρωση, για την εξέλιξη των έργων αναπαλαίωσης και συντήρησης που γίνονται στον Ελληνοπρεπή Ιερό Ναό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και που ολοκληρώνονται σύντομα. Τα έργα συγχρηματοδοτεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αικατερίνη Σοφιανού - Μπελεφάντη, και περιλαμβάνουν αποστραγγιστικό υπόγειο δίκτυο , αλλαγή εξωτερικών δαπέδων, υποστήριξη των βάσεων  των εσωτερικών κιόνων, πλήρη αναπαλαίωση και επεμβάσεις στο εξωτερικό και εσωτερικό του Ναού, ηλεκτρομηχανικό έργο και έργα  κλιματισμού. 

stcon pro 1

Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Καβαλής, απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Υφυπουργό για τα θυρανοίξια του Ναού, που θα γίνουν στο Κάιρο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, θα μεταβεί αύριο Μεγάλο Σάββατο, το πρωί, στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να παραστεί στην τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

ΑρχείοΝέων