Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Δημοσιεύματα

Τη σημασία της «ουσιαστικής και πολύ καίριας, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τομείς, από τον διπλωματικό μέχρι και τον πολιτιστικό», παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του λευκώματος «Συλλογή έργων τέχνης της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. «Με την Κύπρο μας συνδέουν δεσμοί αίματος» είπε, τονίζοντας ότι «είναι ιστορικά μαρτυρούμενη η ακατάλυτη πολιτισμική συνέχεια Ελλάδας - Κύπρου στους αιώνες και σήμερα» και «η πρεσβεία μας εκεί ποτέ δεν περιορίστηκε στον ρόλο ενός ακόμη φορέα εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό».

«Καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα είναι δημοκρατική η προοπτική για τη χώρα ή αν θα είναι πολιτική των ολίγων», δήλωσε ο αρμόδιος για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας

Ο Προκαθήµενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας έστειλε ηχηρό µήνυµα για την επέτειο 100 χρόνων από την τελική φάση εκκαθάρισης των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Τουρκίας. Η ικανοποίησή του για τη θερµή υποδοχή κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη και οι στενοί δεσµοί Ελλάδας - Αρµενίας.

img 8170

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας κατά των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Πατριάρχης Πάντων των Αρµενίων, Καρεκίν Β’, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» στέλνει ένα ηχηρό µήνυµα για τα 100 χρόνια από τη θλιβερή-µαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεότουρκων.

«Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας και η πρόοδος των πατρίδων µας µε σκοπό να έχουν ένα ισχυρό µέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Προκαθήµενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας.

Το έτος 2015, όταν ο αρµενικός λαός τίµησε τους Μάρτυρες της Γενοκτονίας µε αφορµή τη συµπλήρωση 100 χρόνων, η Εθνοσυνέλευση της ∆ηµοκρατίας της Αρµενίας αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Οπως σηµειώνει ο Πατριάρχης, «τα πλήγµατα κατά των Αρµενίων, των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσµών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 1915-1923 ως ένα σώµα».

Είναι αλήθεια πως Ελλάδα και Αρµενία διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διµερών σχέσεων λόγω των µακραίωνων δεσµών των δύο λαών, που αναπτύχθηκαν στη βάση της κοινής κουλτούρας, θρησκείας και παραδόσεων, αλλά και της παρουσίας πολυπληθών οµογενειακών κοινοτήτων στις δύο χώρες.

Απόδειξη αυτών των δεσµών ήταν και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, κατά την επίσκεψη του Προκαθηµένου της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας, που πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά την προηγούµενη εβδοµάδα στην Κρήτη. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Εκκλησία της Αρµενίας ανήκει στις αρχαίες ανατολικές Εκκλησίες  και δεν τελεί σε κοινωνία µε την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μακαριώτατε, ήταν η πρώτη φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να επιλέξετε το Ηράκλειο Κρήτης και την εκεί µικρή αρµενική κοινότητα και όχι τις πιο πολυπληθείς, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Με µεγάλη ικανοποίηση επιστρέψαµε στην Αγία Εδρα της Αρµενικής Εκκλησίας, στο Ετσµιατζίν, µετά την πατριαρχική περιοδεία που πραγµατοποιήσαµε στην Κρήτη από τις 4 έως τις 7 Μαΐου. Ο βασικός σκοπός της επισκέψεώς µας ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η αρµενική παροικία του Ηρακλείου, σε συνεργασία µε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, µε αφορµή τη συµπλήρωση 350 χρόνων από την ίδρυση της αρµενικής εκκλησίας Αγιος Ιωάννης ο Πρόδροµος στην περιοχή Καµαράκι, που θεωρείται η αρχαιότερη αρµενική εκκλησία που σώζεται στην Ευρώπη. Η επιθυµία µας ήταν να επισκεφθούµε την Κρήτη για να φέρουµε την ευλογία µας και τα συγχαρητήριά µας προς την αρµενική παροικία που υπάρχει σε αυτό το πανέµορφο µέρος της Ελλάδος και µάλιστα σε αυτό συνέβαλαν οι ελληνικές κρατικές Αρχές.

Επί αιώνες οι απόγονοι του αρµενικού λαού τελούν υπό την προστασία και τη σκέπη της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου και -αν και ολίγοι- διατηρούσαν και διατηρούν άθικτες την εθνική τους ταυτότητα και πίστη τους. Αυτό είναι εύκολο στις µεγάλες διασπορές, όχι όµως σε µια µικρή παροικία.

Αυτή η επέτειος ήταν ένα σηµαντικό γεγονός για όλους εµάς και δεν ήταν τυχαίο ότι πολλοί πιστοί από διάφορες χώρες έδωσαν ένα ηχηρό και δυναµικό «παρών» µε την παρουσία τους.  Ταυτόχρονα, ο εορτασµός αυτός αποτελεί νέο σταθµό για την ιστορία της αρµενικής κοινότητας της Κρήτης. Εµείς αποδίδουµε µεγάλη σηµασία στη συγκεκριµένη επίσκεψη και θεωρούµε ότι αυτή θα βοηθήσει για την περαιτέρω εξέλιξη της εκκλησιαστικής και εθνο-πολιτιστικής ζωής της παροικίας. Γι’ αυτό και φέραµε µαζί µας τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου προς προσκύνηση των πιστών.

Η προσευχή µας είναι να έχει το χέρι Του ο Θεός πάνω σε αυτόν τον ευλογηµένο τόπο και όσους ζουν εδώ. Οσον αφορά στη µέλλουσα επίσκεψή µας στην Αθήνα, θέλουµε να σηµειώσουµε ότι µε ικανοποίηση δεχθήκαµε την πρόσκληση των κρατικών Αρχών της Ελλάδος, µέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Μάρκου Μπόλαρη, και των ιεραρχών των εν Ελλάδι Αρµενίων Ορθοδόξων. Με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουµε ότι θα πραγµατοποιήσουµε αυτήν την επίσκεψη στο εγγύς µέλλον.

armeniospatriarxis2

59604445 2692763430750849 4926035297591885824 n

Εκ µέρους της ελληνικής κυβέρνησης σας υποδέχτηκε στο αεροδρόµιο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης. Ηταν µια γόνιµη συνάντηση και ποια θέµατα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής σας;

Εχουµε εντυπωσιαστεί από τη θερµή υποδοχή των κρατικών Αρχών της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Στο αεροδρόµιο µας υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Η θερµή υποδοχή πιστεύω ότι οφείλεται στη µακρά φιλία του ελληνικού και του αρµενικού λαού. Λαµπρή απόδειξη αυτής ήταν και η συµβολή των ελληνικών κρατικών Αρχών για την κάλυψη της επίσκεψής µας και της συνοδείας µας, αλλά και η αδιάκοπη παρουσία του

κ. Μπόλαρη, µε τον οποίον είχαµε και κατ’ ιδίαν συνάντηση. ∆ιαπιστώσαµε πως η φιλία ανάµεσα στους δύο λαούς συνεχίζεται και ενδυναµώνεται και σήµερα.

Ο θεολογικός διάλογος των δύο Εκκλησιών ολοκληρώθηκε το 1993 µε συγκεκριµένες προτάσεις και συµπεράσµατα. Πού βρισκόµαστε σήµερα και τι µέλλει γενέσθαι;

Η Συµφωνία του Σαµπεζύ του 1993, η οποία αποτελεί προϊόν του θεολογικού διαλόγου από το 1964 µέχρι το 1993 µεταξύ των δύο οικογενειών της Ορθοδόξου Εκκλησίας -της Βυζαντινής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφενός και των αρχαίων ανατολικών Εκκλησιών αφετέρου-, συνιστά σπουδαία πρόοδο προς την ένωση της Εκκλησίας του Χριστού.

Πιστεύετε ότι ο διάλογος αυτός θα βοηθήσει τους λαούς και το ποίµνιο να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα αλλά και τις οµοιότητες που έχουν µεταξύ τους και θα οδηγήσει σε συνεργασία και αρµονική συµβίωση µεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων;

Οι διάλογοι των Εκκλησιών έχουν ως βασικό σκοπό να κατανοήσει καλύτερα ο ένας τον άλλον ώστε να δηµιουργηθεί µια πιο ευχάριστη και χωρίς φανατισµό ατµόσφαιρα, γεγονός που θα αποτελέσει ευλογία για όλους.

armeniospatriarhis 2

Τα πλήγµατα κατά των χριστιανών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 19151923 ως ένα σώµα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν επίσηµα τη Γενοκτονία των Αρµενίων από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι µια δικαίωση για τα θύµατα και τις οικογένειές τους; Θα βοηθήσει ώστε και η Τουρκία να αλλάξει θέση σε αυτό το ζήτηµα;

Πράγµατι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρµενίων. Με αυτόν τον τρόπο τα κράτη δείχνουν την αφοσίωσή τους στις αξίες της φιλανθρωπίας, της ειρήνης, της θεοδότου ζωής και της ελευθερίας. Πιστεύουµε ότι ο πόλεµος κατά της αληθείας δεν έχει µακρύ δρόµο. Θέλω να επισηµάνω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούµε µια θετική αλλαγή στην τουρκική νοοτροπία. Ορισµένοι µορφωµένοι ηγέτες του τουρκικού κόσµου αρχίζουν να βγαίνουν από την επιρροή του τουρκικού κρατικού µηχανισµού, όπως ο Τανέρ Ακσάµ και άλλοι. Αυτό είναι πολύ θετικό.

Φέτος συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη θλιβερή-µαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεότουρκων. Ενας αιώνας από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας κατά των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Ποιο είναι το µήνυµά σας;

Το έτος 2015, όταν ο αρµενικός λαός τίµησε τους Μάρτυρες της Γενοκτονίας µε αφορµή τη συµπλήρωση 100 χρόνων, η Εθνοσυνέλευση της ∆ηµοκρατίας της Αρµενίας αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Τα πλήγµατα κατά των Αρµενίων, των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσµών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 1915-1923 ως ένα σώµα. Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας και η πρόοδος των πατρίδων µας, µε σκοπό να έχουν ένα ισχυρό µέλλον.

Ποιες είναι οι σχέσεις της Αρµενίας µε την Τουρκία;

 Η Αρµενία και η Τουρκία δεν έχουν σήµερα διπλωµατικές σχέσεις και τα σύνορα είναι κλειστά. Η Τουρκία συνεχίζει να έχει αρνητική στάση έναντι της Αρµενίας.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί µια πολύ ευαίσθητη περιοχή και εστία συγκρούσεων και διενέξεων. Κατά τη γνώµη σας υπάρχει κίνδυνος να γενικευθεί η ένταση που επικρατεί και ευρύτερα σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου;

Ζούµε σε έναν κόσµο αβεβαιότητας, εθνικισµού, εθνοφοβίας και εχθρότητας. Η κατάσταση αυτή απαιτεί σοβαρή και κοπιώδη εργασία των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών των ισχυρών κρατών, για να φέρουν την ανθρωπότητα προς µια ζωή ειρήνης. Απευθύνουµε την προσευχή µας προς τον Θεό, ώστε να χαρίσει ειρήνη σε όλο τον κόσµο.

Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη σε εµάς

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα; Θα θέλατε να στείλετε ένα µήνυµα στους αναγνώστες µας;

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, ο πλούσιος πολιτισµός της και οι αξίες που πρεσβεύει δεν είναι άγνωστες σε εµάς. Συχνά στις περιοδείες µας, σε διάφορα µέρη του κόσµου, είχαµε επαφές µε τις ελληνικές παροικίες. Οι λίγες ηµέρες που περάσαµε στην Κρήτη εµπλούτισαν την άποψή µας για τον ελληνικό λαό. Απευθύνουµε την προσευχή µας προς τον Θεό υπέρ της Ελλάδος και του λαού της, ζητώντας από τον Κύριο να τη διαφυλάξει σε ειρήνη και πρόοδο, και ευχόµαστε να συνεχίσει να υπάρχει πάντα ένα πνεύµα αδελφότητας µεταξύ Αρµενίας και Ελλάδος.

 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΙΩΖΙΟΥ

Δημοιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής και ηλεκτρονικά στο: https://www.ethnos.gr/kosmos/39495_patriarhis-panton-ton-armenion-karekin-b-i-apantisi-mas-sti-genoktonia-einai-i και μπλουτίστηκε με φωτογραφίες από το αρχείο του γραφείου του Μάρκου Μπόλαρη.

Ακολουθεί άρθρο-Χαιρετισμός του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη στο βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης", γραμμένο από επιφανείς ιστορικούς και μελετητές από Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ και Ελλάδα, που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

Αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας

Αρκεί το γεγονός ότι έχουμε δίκαιο ;

Αρκεί η συνθήκη ότι τεκμηριώνουμε το δίκαιο μας ουσιαστικά, νομικά, επιστημονικά, ιστορικά ;

Είναι ικανές για την δικαίωση οι καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες αφοσιωμένων ιδιωτών, φορέων, επιστημόνων, διεθνολόγων, νομικών, ιστορικών ;

Είναι συνετό να επαφιέμεθα στην ετήσια απόδοση τιμής, με παράλληλες εκδηλώσεις, στη Μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων που το μόνον αδίκημά τους ήταν η χριστιανική τους πίστη και η εθνοτική τους καταγωγή ;

Αναφέρομαι σαφώς στα τραγικά γεγονότα της απάνθρωπης και φρικαλέας Γενοκτονίας, που σχεδιάστηκε στα χρόνια των Νεότουρκων και εκτελέστηκε στην Ανατολία, σε βάρος των Αρμενίων και των Ρωμιών, σε Πόντο και Μικρά Ασία, σε βάρος των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων. Μιά γενοκτόνος βούληση, ένας γενοκτόνος σχεδιασμός και μία η σταδιακή εκτέλεση σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών με εντολές των Νεότουρκων.

Έκτοτε οι επιζήσαντες, και σήμερα οι απόγονοι των εκατομμυρίων θυμάτων, με ασυντόνιστες ενέργειες, αναζητούν την δικαίωση, αναζητούν την αναγνώριση της ιστορικής, πολιτικής και νομικής δικαίωσης ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, ενώπιον της Ιστορίας και της αλήθειας.

Κι είναι ζηλευτές και επαινετές οι προσπάθειες της διεθνούς αρμενικής διασποράς και της Αρμενίας ως κράτους για την ιστορική αναγνώριση κι απόδειξη της διάπραξης της Γενοκτονίας, για την καταδίκη αυτών που οργάνωσαν, σχεδίασαν και διέπραξαν στις αρχές του 20ου αιώνα το μέγιστο των κακουργημάτων, για την ιστορική δικαίωση από τους Διεθνείς Οργανισμούς, τα Κράτη και την ανθρωπότητα με όρους διεθνούς και ποινικού δικαίου, με όρους ιστορίας και πολιτισμού, με όρους ακαδημαϊκής αλήθειας. Όπως αντιστοίχως άξιες πολλαπλών επαίνων και συγχαρητηρίων είναι οι προσπάθειες των ηρωικών ελαχίστων , κατ’αρχήν, Ρωμιών, ποντιακής καταγωγής, επιζησάντων της θηριωδίας και απογόνων τους,  που ξεκίνησαν τις αντίστοιχες ενέργειες στην Ελλάδα. Ενέργειες που ευοδώθηκαν σε πρώτο βαθμό όταν η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με νόμο αναγνώρισε την Γενοκτονία σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού στον Πόντο και λίγο αργότερα με άλλο νόμο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία στην λοιπή Μικρασία. Σε μειονεκτικότερη θέση οι άλλες χριστιανικές κοινότητες των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων , που δεν έχουν δικές τους κρατικές οντότητες για την ανάληψη υποστηρικτικής δράσης στον διεθνή χώρο.

Οι προσπάθειες που ανωτέρω μνημονεύονται, πολύπλευρες και πολυσύνθετες, έχοντας εξασφαλίσει την στέρεη ακαδημαϊκή, ιστορική και νομική τεκμηρίωση, ξεπέρασαν τα όρια των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, όπως και των εθνικών κρατών, και εισήλθαν στο προσκήνιο της διεθνούς συζήτησης, πολιτικής όσο και διπλωματικής, της νομικής , διεθνούς όσο και ποινικού δικαίου, της ανθρωπιστικής και πολιτισμικής διάστασης. Αναζήτησαν κι αναζητούν επίσημα πλέον, την απερίφραστη καταδίκη των εγκληματιών με την αναγνώριση του εγκλήματος και εν συνεχεία την αίτηση συγγνώμης από τους υπαίτιους και τους απογόνους τους.

Στη διεθνή όμως κονίστρα δεν αρκεί το δίκαιο, δεν αρκεί η ιστορική τεκμηρίωση , δεν αρκούν επιστημονικά συνέδρια κι εκδόσεις, αφού στις σχέσεις των κρατών και των λαών το μείζον είναι το συμφέρον κι όχι η όποια αλήθεια. Η ιστορική συνεπώς αλήθεια για τα εγκλήματα της Γενοκτονίας στο διεθνές επίπεδο βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρά συμφέροντα κρατών κι αντιπαλότητες, έτσι ώστε παρά τις αρχικές επιτυχίες της δεν πέτυχε την αρχική της στόχευση. Το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος μπορεί να αναζητηθεί εάν συγκριθεί με την παράλληλη προσπάθεια των Εβραίων για την καταδίκη του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία.

Είναι επομένως εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό να συζητηθεί ένας σχεδιασμός συνεργασίας, ένας συντονισμός ανάμεσα σε κράτη και  φορείς, σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς , σε νομικούς και φορείς πολιτισμού ώστε η προσπάθεια στο διεθνές πεδίο, αλλά και σε κάθε επιμέρους κράτος να γίνεται από κοινού, από όλους όσους πόνεσαν και μάτωσαν, πονούν και ματώνουν, ενδιαφέρονται για την αλήθεια της ιστορικής μνήμης, αγωνίζονται και έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους την αναζήτηση της αναγνώρισης του μέγιστου των εγκλημάτων, της Γενοκτονίας.

Είναι καιρός φέτος, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τα χρόνια της Φρίκης, να συζητήσουμε όλοι μαζί, Αρμένιοι και Έλληνες, Ασσύριοι και Συροχαλδαίοι, να αναζητήσουμε, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό πολυεπίπεδης συνεργασίας, την επίτευξη αυτών των στόχων. Με ειλικρίνεια κι εντιμότητα, με αδελφοσύνη κι επιστημονικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την ιστορική μνήμη.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας την συνεργασία των εβραϊκών οργανώσεων και δικτύων που πέτυχαν κι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας συνεργασία με τις εβραϊκές οργανώσεις και δίκτυα που πέτυχαν την αναγνώριση της αλήθειας, κι εξακολουθούν να αγωνίζονται, και έχοντας ως οδηγό τον τρόπο με τον οποίο το πέτυχαν.

Χωρίς μισαλλοδοξία κι εκδικητικότητα. Για την αναγνώριση της Αλήθειας, για  την αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης και την διεθνώς δημόσια Συγγνώμη των υπαιτίων.

Η πρόκληση παρούσα.

Μάρκος Μπόλαρης

 

 

Βρείτε το βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης" σήμερα στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

ethnos tomos genocide p

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο 100 σελίδων γραμμένο από επιφανείς ιστορικούς και μελετητές από Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ και Ελλάδα.

Ιστορικά στοιχεία, γενοκτολογικές θεωρήσεις, μαρτυρίες.

Μια έκδοση εθνικής ιστορικής αυτογνωσίας. Αντίδωρο ευγνωμοσύνης σε όλους όσοι ήρθαν από τον μαρτυρικό Πόντο και την Μικρά Ασία καθημαγμένοι και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι Δρ. Βλάσης Αγτζίδης και Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης. Τη δημοσιογραφική επιμέλεια η Μαρίνα Ζιώζιου.

ethnos tomos genocide

Την έκδοση χαιρετίζουν:

-Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

-Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

-Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

Μαύρη επέτειος — Μαρίνα Ζιώζιου

Γενοκτονολογικά ζητήματα, ορολογία και παρερμηνείες —  Δρ Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1923 —  Δρ Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης

Πρόβα για τη Γενοκτονία  των Αρμενίων — Δρ Taner Akçam

Πόντος, 1916-1922 — Δρ Tessa Hofmann

Πώς φτάσαμε στην απόβαση  του Μουσταφά Κεμάλ  στη Σαμψούντα του Πόντου — Δρ Βλάσης Αγτζίδης

Η πολιτική του Μουσταφά Κεμάλ και η νίκη του επί Ελλήνων  και Αρμενίων — Δρ  Βλάσης Αγτζίδης

Τα χρόνια της εθνοκάθαρσης, 1915-1923 — Mehmet Akyol

Ο μύθος του τουρκικού εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου — Recep Maraşlı

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν — Μαρίνα Ζιώζιου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Ραφαήλ Λέμκιν — Δρ Steven Leonard Jacobs

H αναγνώριση και το παράδοξο της πολυπλοκότητας — Δρ Roger W. Smith

Η οντολογία της Γενοκτονίας  κατά των μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία — Δρ Henry C. Theriault

H «Θεωρία των Μαύρων Κύκνων», η «Ελληνική Αρχή»  και η δυτική μυωπική θεώρηση — Δρ Siobhan Nash-Marshall

Η ιστορική ανάδυση, η έννοια και η θέσπιση του εγκλήματος της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο — Δρ Γεώργιος Κόκκινος

Μικρασιατική Καταστροφή  και Γενοκτονία —  Δρ Αγγελος Μ. Συρίγος

Η Γενοκτονία των Ελλήνων  από τους Οθωμανούς —  Δρ Alfred-Maurice de Zayas

Η άρνηση της διαιώνισης  του εγκλήματος — Παναγιώτης Α. Ζολώτα

Η διδασκαλία της Γενοκτονίας  των Ελλήνων — Ronald Levitsky

Η Γενοκτονία των Ελλήνων συνεχίζεται ακόμη στην Τουρκία — Uzay Bulut

Το διαγενεακό τραύμα των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας — Δρ Λάμπρος Κολουμπαρίτσης

Μία θλιμμένη σάτιρα σχετικά  με την αποτυχία του Ισραήλ να αναγνωρίσει άλλες γενοκτονίες — Δρ Israel W. Charny

Η συνείδηση της Ιστορίας  θα μας απελευθερώσει — Fikret Baskaya

Τά ἄμωμα σφάγια  τοῦ Ποντιακού Ἑλληνισμοῦ —  Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

To Πακλάεμαν των Ελλήνων  ασόν Πόντον —  π. Γεώργιος Παντελίδης

«Τα fake news είναι προσβολή της Δημοκρατίας, κι ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του επιστημονικού συνεδρίου «Fake News & Εκκλησία», που διεξάγεται από χθες στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπόλαρης και στη διαδικτυακή πύλη «Agora» και την καθημερινή τροφοδοσία της που μεταφέρει στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στις ξένες αγορές

Την αξία της οικονομικής διπλωματίας που εφαρμόζει το υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση των εξαγωγών και την υποστήριξη των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης σε ενημερωτική εκδήλωση στο υπ. Εξωτερικών για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας για τα έτη 2018 και 2019.

4803277a

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το 2018 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές, επίδοση, όμως, που φιλοδοξούμε -και εργαζόμαστε ώστε- να γίνει καλύτερη τη φετινή χρονιά» επισήμανε ο Μ. Μόλαρης. Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως εξήγησε, συνεισφέρει μέσα από τη δουλειά της Κεντρικής και της Εξωτερικής Υπηρεσίας του και, ιδίως, μέσω του δικτύου Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό, στη μετεξέλιξη του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνεισφέρει με τη δουλειά των 127 πρεσβειών και γενικών προξενείων, καθώς και των 59 ΟΕΥ ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα για τα γραφεία ΟΕΥ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία που είχε η ανανέωση και ο εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού τους, το 2018 και το 2019, με υπαλλήλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που αποφοίτησαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τονίζοντας επίσης ότι δέχθηκαν 7.800 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων το 2018.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπόλαρης και στη διαδικτυακή πύλη «Agora» και την καθημερινή τροφοδοσία της που μεταφέρει στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στις ξένες αγορές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2018 υπήρξαν 3.800 πρωτότυπες αναρτήσεις από τα 59 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Αναφερόμενος στα σημαντικά εργαλεία του ΥΠΕΞ προς την κατεύθυνση αυτή, τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας, τις Μεικτές Διϋπουργικές Επιτροπές, καθώς και τα τετραμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας με αρκετές χώρες που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι μέσα από την πυκνότητα και την ποιότητα αυτών των πρωτοβουλιών, ανοίχτηκαν καινούργιοι δρόμοι συναντίληψης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και ανάπτυξης και κόμβου στην ενέργεια, τα δίκτυα μεταφορών και τις υπηρεσίες logistics.

4803271a

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε επίσης και τη σημασία του συντονισμού που ανέπτυξε το ΥΠΕΞ με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς όπου, όπως είπε, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη συνεχή επικοινωνία και αλληλοενημέρωση με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για το έργο όλων των επιμέρους εμπλεκόμενων φορέων.

«Προσδοκούμε πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ότι η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας σε Κυβερνητικό Συμβούλιο, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα συμβάλει περαιτέρω σε αυτή την κατεύθυνση κι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο έργο του».

«Μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμασίας, έχουμε ήδη τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει», είπε ο Μ. Μπόλαρης επισημαίνοντας ότι«οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται πλέον και από τους πιο αυστηρούς εταίρους μας. Νέες προκλήσεις ανοίγονται για τη χώρα και νέες ευκαιρίες δημιουργούνται χάρη στη νέα αξιοπιστία κι εμπιστοσύνη που δημιούργησαν οι κόποι και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».

Γ. Μπράχος: Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία μαρτυρούν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

4803269

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιάννης Μπράχος αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, υπογράμμισε την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθεί τις μικροπιστώσεις για τις ΜΜΕπιχειρήσεις, παρουσιάζοντας και το πλαίσιο στρατηγικής για την προώθηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση των ΜΜΕπιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπράχος, το υπουργείο Εξωτερικών -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, λοιπών δράσεων εξωστρέφειας, αλλά και την συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενημερώνει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες διείσδυσης σε ξένες αγορές (μέσω ημερίδων, συνεδρίων, δελτίων, συσκέψεων κ.λπ .), ενώ ανταποκρίνεται σε ad hoc αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, που στόχο έχει τον εντοπισμό συνεργειών ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τέλος, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συστήματος τηλεδιασκέψεων που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, και αφορά στην δυνατότητα άμεσης εξ αποστάσεως επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού, μειώνοντας αισθητά το κόστος μετακινήσεων.

ΑΠΕ

Παρά τα προβλήματα, και η καλή διάθεση υπάρχει και η φιλία συνεχίζεται, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, σε δηλώσεις του στο Sputnik, από τη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε το «παρών» στην τελετή έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδος.

Οι σχέσεις φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία είναι σχέσεις παγιωμένες από την ιστορία, την εκκλησία και τον πολιτισμό. Έρχονται από πολύ πίσω και θα πάνε, στους αιώνες, πολύ μπροστά. Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Μπόλαρης, κάνοντας μνεία στην ιστορία, αλλά και στις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων. 

Ο ίδιος, μιλώντας στο Sputnik, στο περιθώριο της επίσημης τελετής έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας — Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για εξαιρετικές σχέσεις, ιδιαιτέρως σε επίπεδο λαών, τονίζοντας ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, διαμηνύοντας πάντως ότι η φιλία συνεχίζεται.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι υπερχιλιόχρονες και αντίστοιχα, και η φιλία και η συνεργασία», σημείωσε ο κ. Μπόλαρης, παρά τις δυσκολίες της ιστορίας, όπως παρατήρησε.

«Οι σχέσεις μας, ιδιαίτερα στο επίπεδο των λαών και των κρατών, είναι εξαιρετικές», τόνισε ακόμη.

 «Μπορούν να γίνουν πολλά βήματα», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις «κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που παρατηρούνται από τις κυρώσεις, ο ίδιος παρατήρησε ότι «η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί», καθώς όπως εξήγησε «η Ρωσία είναι μια μεγάλη αγορά, στην οποία οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί μας εξήγαγαν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα φρούτα και τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα».

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει: «Παρά τα προβλήματα αυτά, και η καλή διάθεση υπάρχει και η φιλία υπάρχει και συνεχίζεται». 

Άλλωστε, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε βέβαιος πως στο κοντινό και πιο μακρινό μέλλον, «οι σχέσεις φιλίας που δομήθηκαν από την κοινή πίστη, που δομήθηκαν από τη δουλειά που έκαναν οι ιεραπόστολοι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος που πρότειναν το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται σήμερα από όλον τον σλαβικό κόσμο, είναι σχέσεις παγιωμένες από την ιστορία, την εκκλησία, τον πολιτισμό και είναι σχέσεις, οι οποίες έρχονται από πολύ πίσω και θα πάνε και στους αιώνες πολύ μπροστά».

Όσο για το πώς μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων η πρωτοβουλία του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε: 

«Η Ελλάδα είναι μία πυρηνική δύναμη στον πόλο του πολιτισμού, της γλώσσας, της λογοτεχνίας, των καλών τεχνών. Με αυτήν την κληρονομία, με αυτόν τον πλούτο, με αυτήν την ισχύ στεκόμαστε στον σύγχρονο κόσμο οι νεότεροι Έλληνες. Αυτό το έτος είναι ένα έτος που θυμίζει αυτήν την ιστορική διαδρομή του πολιτισμού, της γλώσσας, της λογοτεχνίας. Και αντίστοιχα, δίνει τη δυνατότητα σε ένα κοινό, όπως το ελληνικό, να ξαναθυμηθεί, να ξαναδιαβάζει και οι νεότεροι να μάθουν τους μεγάλους και της ποίησης και της μυθιστοριογραφίας της ρωσικής λογοτεχνίας: Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Πούσκιν, Γκόγκολ. Είναι μια ευκαιρία και να ξαναδούμε τους μεγάλους και να μάθουμε τους καινούργιους. Είναι η γλώσσα και η λογοτεχνία ένα πεδίο στο οποίο ενισχύονται και σφυριλατούνται ακατάλυτοι δεσμοί στις σχέσεις των δύο χωρών». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημερινή ημέρα, μια ημέρα — σύμβολο του αγώνα ενάντια στον ναζισμό: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα είναι η επέτειος της Νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, της νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού και καθώς πηγαίνουμε σε ευρωεκλογές, αυτό το μήνυμα της συντριβής του ναζισμού και του φασισμού είναι καθοριστικό, γιατί μαύρα σύννεφα και φαντάσματα πλανώνται πάνω από την Ευρώπη».

https://sputniknews.gr/ellada/201905093358806-mpolaris-ellhnorwsikes-sxeseis-vhmata-kalh-diathesi/

 

Δύο κόσμοι, ενώνονται σε ένα μοναδικό ταξίδι τριών αιώνων: Βενετία και Άγιο Όρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και ελληνικό κράτος (υπουργείο Εξωτερικών), το χθες και το σήμερα. Μια ξεχωριστή διαδρομή που έρχεται στο προσκήνιο μέσα από την Έκθεση Χαρακτικών με τίτλο «Από την Βενετία στον Άθω - Το Ταξίδι των Χάρτινων Εικόνων» για να χαρίσει στους επισκέπτες το έναυσμα για μία πραγματική ξενάγηση στο χρόνο και την πνευματικότητα.

   Την έκθεση παρουσίασαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών όλοι οι συντελεστές: ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου της Βενετίας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χρήστος Αραμπατζής, ο επιμελητής της αγιορείτικης πινακοθήκης, Μάρκος Καμπάνης και ο πατέρας Ιουστίνος.

   Πρόκειται για πενήντα χαλκογραφίες που έρχονται να αναδείξουν έναν κρυμμένο, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, πολιτιστικό θησαυρό της Μονής Σίμωνος Πέτρας, στο Ινστιτούτο μας της Βενετίας οι οποίες πέρα από το κάλλος και την μοναδικότητά τους γίνονται η αφορμή για ένα αξιοθαύμαστο ψηφιακό ταξίδι στο χθες, από τα τέλη του 1700 μέχρι το σήμερα.

   «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί υλοποιούμε στην καρδιά της Ευρώπης, στη Βενετία, μια έκθεση που αποκαλύπτει στο ευρωπαϊκό κοινό έναν άγνωστο θησαυρό της Τέχνης. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι επιστρέφουμε από το Άγιο Όρος, από την Ελλάδα και πάλι στη Βενετία δύο τόπους σημαντικούς που συνδέθηκαν μέσω της θρησκευτικής χαρακτικής πριν από τρείς αιώνες» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

st1

   Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σάββατο, 11 Μαΐου, και οι πόρτες της έκθεσης στη Βενετία -μια πόλη με 30 εκατ. τουρίστες- θα είναι ανοιχτές για το κοινό για ένα μήνα, και μάλιστα δωρεάν.

   Αυτή θα είναι και η απαρχή μιας νέας εποχής δράσης, μετά από μία μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, όπως τόνισε ο πρόεδρος Χρήστος Αραμπατζής. Το πρώτο σημαντικό βήμα σε μία σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το καλοκαίρι, με ιδρύματα από Παρίσι, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, και επιστέγασμα ένα συνέδριο σε συνεργασία με τουρκικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο και Βενετία», στα μέσα Νοεμβρίου.

   Η σχέση Αγίου Όρους-Βενετίας με συνδετικό κρίκο στην τέχνη της θρησκευτικής χαλκογραφίας ξεκίνησε γύρω στο 1780 όταν οι μονές του Αγίου Όρους έστελναν στα εργαστήρια της Γαληνοτάτης τα σχέδια για την κατασκευή της μήτρας αλλά και την εκτύπωση των χάρτινων εικόνων που χρησιμοποιούσαν είτε για δωρεές, είτε για ευλογίες, είτε για την αποκόμιση πόρων διαβίωσης, στη διάδοση ανά τον χριστιανικό κόσμο της πνευματικότητας και της μοναδικότητας του Άθω στην χριστιανορθόδοξη πίστη. Η Βενετία δεν κρατούσε τίποτα από αυτά τα αριστουργήματα, τα οποία σήμερα σώζονται στη Μονή Σίμωνος Πέτρα. Έναν αιώνα αργότερα η τέχνη της χαλκογραφίας θα αναπτυχθεί και θα λάμψει και στις μονές του Αγίου Όρους με 20 εργαστήρια χαρακτικής.

   Από τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους οι χιλιάδες χάρτινες εικόνες, που απευθύνονταν στους απλούς λαϊκούς ανθρώπους, με τις απεικονίσεις όλων των μοναστηριών, του Θεού, της Παρθένου Μαρίας και των Αγίων ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας την ευλογία της Αθωνικής κοινότητας στους πιστούς. Τώρα επιστρέφουν και πάλι για να ξεναγήσουν το κοινό στην ιερότητα του Αγίου Όρους που έμεινε αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες. Διότι το θαυμαστό αυτής της έκθεσης συνίσταται στη μαγεία της σύνδεσης των φιλοτεχνημένων αναπαραστάσεων της ζωής στις μονές, του τότε με το τώρα, που μέσα από μία έξυπνη εφαρμογή σε τάμπλετ, θα επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν άλμα στον χρόνο.

st2

   Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης, ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε και στις επικείμενες πολιτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας για πολιτισμικά θέματα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και την παρουσίαση Λευκώματος με συλλογή έργων τέχνης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο.

   Η ιστοσελίδα της έκθεσης: https://venicetoathos.com/

Οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανοικοδόμηση περιοχών όπου διαβιούσαν επί αιώνες χριστιανικοί πληθυσμοί ή αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, σε μαστιζόμενες από πολεμικές συρράξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, με τον αρμόδιο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας διεθνώς, πρώην υπουργό Γεωργίας και κυβερνήτη του Κάνσας, Σάμουελ Ντέιλ Μπράουνμπακ, συνοδευόμενο από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Οι δυνατότητες συνεργασίας για την ανοικοδόμηση περιοχών όπου διαβιούσαν επί αιώνες χριστιανικοί πληθυσμοί ή αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, σε μαστιζόμενες από πολεμικές συρράξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις χώρες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, με τον αρμόδιο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας διεθνώς, πρώην υπουργό Γεωργίας και κυβερνήτη του Κάνσας, Σάμουελ Ντέιλ Μπράουνμπακ, συνοδευόμενο από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Μπράουνμπακ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, η οποία, όπως ο ίδιος τόνισε, έχει στόχο τη δημιουργία δεσμών των ΗΠΑ με τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο. Μια πρωτοβουλία του State Department να ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ των κρατών που ενδιαφέρονται για την κατοχύρωση των θρησκευτικών πληθυσμών και την εξάλειψη των διώξεων για λόγους θρησκείας, η οποία εντάσσεται στην πολιτική επιλογή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο να ενισχύσει τον ρόλο των ΗΠΑ στους εν λόγω τομείς. Πρωτοβουλία την οποία χαιρέτησε ο κ. Μπόλαρης.

Κατά τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κατάσταση των Χριστιανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για την μέριμνα του ποιμνίου τους και την βιωσιμότητα της λειτουργίας τους, αλλά και τις πιέσεις που βιώνουν οι κοινότητες των Συρο-ορθοδόξων, των Ασσυρίων και των Γεζίντι. Επ' αυτού διαπιστώθηκαν δυνατότητες συνεργασίας για την βοήθειά τους. Συζητήθηκαν επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις σε επίκαιρα εκκλησιαστικά ζητήματα σε Ευρώπη και Αμερική, ενδιαφέροντος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Μπράουνμπακ γνωστοποίησε στον υφυπουργό ότι τον Ιούλιο θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτων η 2η Yπουργική Διάσκεψη για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ευχόμενος να εκπροσωπηθεί και πάλι η χώρα μας σε υπουργικό επίπεδο και τον ενημέρωσε ότι πρόσκληση έχει αποσταλεί και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Μπόλαρης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για τη συμμετοχή του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Μπράουνμπακ για τις δράσεις της χώρας μας υπέρ της προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς κάνοντας ειδική μνεία και στην πρόσφατη επιτυχημένη διημερίδα στο ΥΠΕΞ, (29/2-1/3.2019) για θέματα θρησκευτικής και εκκλησιαστική διπλωματίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την κατάθεση προτάσεων για την χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής του ΥΠΕ. Μία πρωτοβουλία για την οποία εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Μπράουνμπακ.

Κατά την επίσκεψή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, περιηγήθηκε στο εσωτερικό της µονής και ενηµερώθηκε για τις εργασίες, οι οποίες πραγµατοποιούνται προκειµένου να ανοίξει τις πύλες της το συντοµότερο δυνατό στους επισκέπτες
 

«Σουμελά λεν την Παναγιά/ Σουµέλα λεν και σένα. [...] Εγώ Ποντιοπούλ είµαι, µατώνω, κι µατούµαι,/ σην Σουµελά το Μαναστήρ κλίσκουµαι και κοιµούµαι». Χιλιάδες προσκυνητές περιµένουν να ηχήσουν και πάλι οι καµπάνες και τα σήµαντρα της πιο «πονεµένης» µάνας της Ρωµιοσύνης, της «εξόριστης» Παναγίας του όρους Μελά του Πόντου. Στην Παναγία Σουµελά στην Τραπεζούντα, τον ∆εκαπενταύγουστο του 2010, ακούστηκαν για πρώτη φορά ύµνοι και ικεσίες ύστερα από 88 χρόνια.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, µε ενέργειες του οποίου κατέστη δυνατή αυτή η µοναδική για τον Ελληνισµό δυνατότητα και που διεκόπη λόγω πραγµατοποίησης αναστηλωτικών εργασιών.

Οι καμπάνες θα ηχήσουν ξανά

Η τελευταία Λειτουργία τελέστηκε τον Αύγουστο του 2015 και όλοι πλέον ελπίζουν πως η «καρδιά» του Ποντιακού Ελληνισµού θα αρχίσει να «χτυπάει» και πάλι και ο ήχος του κεµεντζέ θα ακουστεί ξανά. Η Παναγία Σουµελά περιµένει την… Ανάστασή της. Αυτή την ελπίδα θέλησε να ενισχύσει µε την παρουσία του στο ιστορικό Μοναστήρι και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, µε την επίσκεψη που πραγµατοποίησε στις 14 Απριλίου, όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο εσωτερικό της µονής, να ενηµερωθεί για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης και να διαπιστώσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική πλευρά ώστε να παραδοθεί το µοναστήρι το συντοµότερο δυνατό στους επισκέπτες.

soumela1

Τον υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευαν ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, η γενική πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, ενώ η ξενάγηση στο µοναστήρι έγινε από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού της Τουρκίας. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα φωτογραφίες από την επίσκεψη του Ελληνα υφυπουργού, καθώς και από τα έργα αναστήλωσης που πραγµατοποιούνται εδώ και δύο χρόνια από τις τουρκικές Αρχές. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έπειτα από πολλά χρόνια Ελληνας πολιτικός επισκέπτεται την Παναγία Σουµελά, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ ο κ. Μπόλαρης ευχαρίστησε δηµόσια τον υπουργό Πολιτισµού της Τουρκίας που έδωσε την άδεια για την ξενάγηση στη µονή, τη στιγµή µάλιστα που πραγµατοποιούνται όλα αυτά τα έργα. Σύµφωνα µε τον υφυπουργό Εξωτερικών, οι τουρκικές Αρχές εξετάζουν το άνοιγµα του µοναστηριού µέχρι ενός σηµείου στο οποίο δεν θα υπάρχει επικινδυνότητα από πτώση βράχων, ωστόσο κύριο µέληµά τους είναι η ασφάλεια των προσκυνητών. Αυτό όµως δεν θα γίνει στις 18 Μαΐου, όπως είχε γραφτεί αρχικά.

soumela4

DSC05573

soumela2

soumela3

DSC05586

Δημοφιλής Προορισμός

«∆εν λέµε ηµεροµηνία γιατί όλα εξαρτώνται από τις εργασίες που γίνονται αυτήν τη στιγµή. Χρειάζεται µια σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήµατα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανένα συµφέρον µε το να παραµένει κλειστεί η µονή, αφού θεωρείται ένας από τους πιο δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς» αναφέρει στο «Eθνος της Κυριακής» ο κ. Μπόλαρης. Ο τόπος που βρίσκεται το µοναστήρι, κυριολεκτικά κρεµασµένο σε ύψος 1.063 µ., είναι βραχώδης και υγρός. Χρειαζόταν, λοιπόν, να γίνουν κάποιες εργασίες στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στα κτίσµατα της µονής που από το 1922 και µετά ήταν εκτεθειµένα στις φυσικές φθορές και αλλοιώσεις που επιφέρει η εγκατάλειψη.

Το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού της Τουρκίας κάνει πολλαπλές επεµβάσεις στο ιστορικό µοναστήρι, όπως µας εξηγεί ο κ. Μπόλαρης. Ενα από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι υπεύθυνοι είναι ο υπερκείµενος βράχος από τον οποίο αποκολλώνται µεγάλα κοµµάτια και πέφτουν πάνω στη µονή. «Γι’ αυτό τον λόγο αρχικά, για να υπάρχει πρόσβαση στο µοναστήρι, έφτιαξαν έναν σιδερένιο διάδροµο, έτσι ώστε αν πέσει κοµµάτι από τον βράχο να µη σκοτωθεί κάποιος. Αυτό όµως ήταν ένα ηµίµετρο που έλαβαν οι τουρκικές Αρχές για την προστασία των προσκυνητών. Τα συνεργεία κάνουν σηµαντική δουλειά. Κόβουν πάνω από τον βράχο κοµµάτια που είναι επικίνδυνα. Eχουν κατεβάσει χιλιάδες τόνους βράχων για να το πετύχουν αυτό. Οι εργάτες κρέµονται µε σχοινιά από ψηλά, όπως οι αναρριχητές, οι οποίοι µε κοπίδι και µε σφυράκι κόβουν τις πέτρες και τις ανεβάζουν προς τα πάνω» τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο, η απόδειξη ότι υπάρχει µεγάλη επικινδυνότητα πιστοποιείται από το γεγονός ότι τα κεραµίδια του µοναστηριού είναι σπασµένα σε αρκετά µεγάλη έκταση από τα κοµµάτια που πέφτουν από τον βράχο. «∆υστυχώς τα έργα αυτά δεν έχουν ακόµη ολοκληρωθεί, καθώς τα συνεργεία έχουν ακόµη δύο κοµµάτια βράχων που είναι προβληµατικά και πρέπει να τα αφαιρέσουν» σηµειώνει ο κ. Μπόλαρης. Και συνεχίζει: «Επίσης, µην ξεχνάµε ότι η εκκλησία στην Παναγία Σουµελά είναι σε σπήλαιο και έξω από αυτό βρίσκεται το Ιερό. Μέσα στο σπήλαιο ο βράχος “δακρύζει”, βγάζει νερό και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να καταστρέφει την τοιχογραφία της. Μέσα στο σπήλαιο έχουν στηθεί σκαλωσιές που δηµιουργούν διάδροµο ώστε να µπορούν οι συντηρητές να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα της αγιογραφίας. Είδαµε µε τα µάτια µας τη ζηµιά που γίνεται στην τοιχογραφία από την ανάβλυση του νερού, γι’ αυτό και χρειάζεται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα µέσα για τη στεγανοποίηση του χώρου. Εκεί που επίσης είδαµε συνεργεία να εργάζονται ήταν έξω από το µοναστήρι, στην είσοδο, όπου υπάρχει το αρχαίο υδραγωγείο, δηλαδή στις καµάρες πάνω από τις οποίες κυλούσε το νερό για να φτάσει στις δεξαµενές, τις λεγόµενες στέρνες που αποθήκευαν το νερό. Φανταστείτε ότι το νερό ερχόταν σε αυτές τις καµάρες από 5 χιλιόµετρα µακριά. Οι καµάρες είχαν τεράστιο πρόβληµα γι’ αυτό και γίνονται έργα αναστήλωσης από τα τουρκικά συνεργεία για να µην καταρρεύσουν» προσθέτει.

soumela6

soumela7

soumela8

Εργασίες σε 20 παρεκκλήσια

Παρέµβαση αποκατάστασης έχει γίνει και στα περίπου 20 παρεκκλήσια που βρίσκονται µέσα στον παλιό χώρο της µονής. Βέβαια οι τουρκικές Αρχές δεν έχουν ασχοληθεί ακόµη µε το µεγάλο κτίριο της Μονής -αυτό που βλέπουµε όλοι στις φωτογραφίες-, το οποίο δεν έχει πατώµατα, πόρτες, παράθυρα, ενώ και τα κεραµίδια είναι επίσης σπασµένα. Αν και έχουν πολλά να γίνουν ακόµη στη Σουµελά, το µοναστήρι περιµένει µε αδηµονία τους πιστούς το συντοµότερο δυνατό. Εως τότε, αλλά και πάντα, θα έχει υπό τη σκέπη Της τους χριστιανούς…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

https://www.ethnos.gr/ellada/35699_i-panagia-soymela-perimenei-tin-anastasi-tis

ΑρχείοΝέων