Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Αγωνιώδης η απαίτηση του λαού για μια άλλη Πολιτική - Η πρόκληση, παρούσα κι ισχυρότατη παρά ποτέ

Άρθρο του Μάρκου Μπόλαρη που δημοσιεύθηκε στον Τύπο Θεσσαλονίκης, Σαββατοκύριακο 24-25 Μαρτίου 2018 

"Ο Θουκυδίδης, στο πρώτο βιβλίο των Ιστοριών του, περιγράφει με συντομία τον μεγαλύτερο πολιτικό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον Περικλή. Δανείζομαι τη μετάφραση του μεγαλύτερου πολιτικού της Νεώτερης Ελλάδας, του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος εξόριστος μετέφρασε τον Θουκυδίδη: 

«Ο Περικλής έχων μεγάλην επιρροήν, πηγάζουσαν από την προς αυτόν κοινήν εκτίμησιν και την προσωπικήν του ικανότητα, και πασιφανώς αναδειχθείς εις ύψιστον βαθμόν ανώτερος των χρημάτων, συνεκράτει τον λαόν, μολονότι σεβόμενος τας ελευθερίας του, και αυτός μάλλον ωδήγει αυτόν παρά ωδηγείτο από αυτόν (...)»

Το κείμενο είναι γνωστό και παραμένει επίκαιρο. Και θα είναι επίκαιρο και χρήσιμο όσο θα' ναι ίδια η φύση των ανθρώπων, όπως διατύπωσε με την οξύνοια που τον διακρίνει ο Θουκυδίδης. Σε μία πολιτική, οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική συγκυρία όπως η σημερινή για την πατρίδα μας, την ευρύτερη περιοχή στη Μεσόγειο, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Εύξεινο, την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρακαταθήκη των Ελλήνων, όπως φθάνει έως εμάς με τη γραφίδα του πατέρα της Ιστορίας.

«Ο Περικλής αναδείχτηκε», μας διαβεβαιώνει ο Θουκυδίδης, «εις ύψιστον βαθμόν ανώτερος των χρημάτων». Γι' αυτό και η μεγάλη του επιρροή που πήγαζε από την κοινή εκτίμηση και την προσωπική ικανότητα.

Επίκαιρος, ισχυριζόμαστε, ο Θουκυδίδης, καθώς διαπιστώνει ο Έλληνας, ο κάθε πολίτης πως η χώρα μπήκε στη δίνη μιας κρίσης, που σε λίγο συμπληρώνει δεκαετία. Μία κρίση που οφείλεται σε εσφαλμένες πολιτικές επιλογές, στην κατάρρευση του παραγωγικού μας προτύπου με όλες τις συνέπειες που βιώσαμε. Κι είναι προφανές ότι στην κατωφερή αυτή πορεία μας υπήρξαν παραδείγματα πολιτικών με χαρακτηριστικά στον αντίποδα όσων περιγράφει ο Θουκυδίδης. Όλη η ατέρμονη συζήτηση για τη διαπλοκή, όλη η σκανδαλολογία, η εστίαση σε σειρά υποθέσεων δημοσίου συμφέροντος πίσω από τις οποίες διακινήθηκε μαύρο χρήμα σε πολιτικούς δε δηλητηρίασε απλώς τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, δε μας εξέθεσε μόνον διεθνώς ως διεφθαρμένους (κοντά στο ξηρό καίγεται άδικα και το χλωρό), αλλ’ απαξίωσε την πολιτική και τους πολιτικούς στα μάτια του λαού, των πολιτών. Για να επανέλθω στον Θουκυδίδη, χάθηκε η κοινή εκτίμηση των πολιτών στους πολιτικούς και επειδή αμφισβητήθηκε η προσωπική τους ικανότητα κι επειδή τίνες αποδείχθηκαν κατώτεροι των χρημάτων.

Γι' αυτό κι η αρνητική αποτύπωση στις δημοσκοπήσεις, όταν ερωτάται ο λαός για τον βαθμό εμπιστοσύνης που εκφράζει στους θεσμούς. Ο βαθμός αξιοπιστίας για την πολιτική και τους πολιτικούς είναι απαξιωτικός κι αποκαρδιωτικός.

Κι είναι στο σημείο αυτό ιδιαίτερα κρίσιμη μια παρέμβαση, μια διευκρίνιση, μία ερμηνεία. Μια ερμηνεία που εδράζεται στην προσωπική μας συνάντηση, στην καθημερινή επαφή και συζήτηση με τον συμπολίτη - εντολέα στο γραφείο, στο καφενείο, στο λεωφορείο, στο ταξί, στην αγορά… 

Η απαξίωση που εκφράζει ο λαός για την πολιτική δεν αφορά την Πολιτική ως λειτουργία υπηρέτησης και θεραπείας των θεμάτων και προβλημάτων της Πόλης και των Πολιτών. Η αρνητική τοποθέτηση των Ελλήνων πολιτών στις δημοσκοπήσεις εκφράζει την απαξίωση στην έκπτωση που χαρακτηρίζει πολιτική και πολιτικούς. Είναι η αγωνιώδης διατύπωση της απαίτησης του λαού για μια άλλη Πολιτική, η αξίωση για μία Πολιτική που σέβεται τον άνθρωπο ως αυταξία, που τιμά τη διαχρονική ιστορική διαδρομή της Ρωμιοσύνης, που παλεύει για Δημοκρατία κι Ελευθερία, που διαχειρίζεται με αξιοπρέπεια, σύνεση και στρατηγική το σήμερα κι ετοιμάζεται με ρεαλισμό και με όραμα για τις προκλήσεις του αύριο, για να ‘ναι υπερήφανη και σεβαστή από συμμάχους κι εχθρούς η πατρίδα.

Είναι η κρίσιμη καμπή για τη χώρα και για τον Έλληνα η φετινή χρονιά. Καθώς ετοιμαζόμαστε για την έξοδο από την βαβυλώνια αιχμαλωσία της κρίσης, τίθεται και πάλι στο τραπέζι η πρόκληση της Πολιτικής. Τίθεται επιτακτικά από τους πολίτες η αξίωση για την Πολιτική και τους πολιτικούς που λειτουργούν υπέρ της πατρίδας και του λαού, υπέρ της Πόλης και των Πολιτών.

Ο τόπος, μέσα στην αλληλουχία των προκλήσεων που μας περιβάλλουν, έχει και τις δυνάμεις και τις δυνατότητες ν’ ανταποκριθεί. Πολύτιμες ανθρώπινες δυνάμεις και εξαιρετικές δυνατότητες - συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτουμε για να χαράξουμε νέα πορεία καθώς το πλοίο βγαίνει από την χειμέρια περίοδο της κρίσης. Η πρόκληση, παρούσα κι ισχυρότατη παρά ποτέ. Πρόκληση για τους πολίτες, τους πολιτικούς, για την πόλη - την πατρίδα.

Είμαι βέβαιος ότι θ' ανταποκριθούμε."

ΑρχείοΝέων