Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας - Άρθρο Μάρκου Μπόλαρη [ΕΘΝΟΣ]

Ακολουθεί άρθρο-Χαιρετισμός του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη στο βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης", γραμμένο από επιφανείς ιστορικούς και μελετητές από Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ και Ελλάδα, που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

Αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας

Αρκεί το γεγονός ότι έχουμε δίκαιο ;

Αρκεί η συνθήκη ότι τεκμηριώνουμε το δίκαιο μας ουσιαστικά, νομικά, επιστημονικά, ιστορικά ;

Είναι ικανές για την δικαίωση οι καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες αφοσιωμένων ιδιωτών, φορέων, επιστημόνων, διεθνολόγων, νομικών, ιστορικών ;

Είναι συνετό να επαφιέμεθα στην ετήσια απόδοση τιμής, με παράλληλες εκδηλώσεις, στη Μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων που το μόνον αδίκημά τους ήταν η χριστιανική τους πίστη και η εθνοτική τους καταγωγή ;

Αναφέρομαι σαφώς στα τραγικά γεγονότα της απάνθρωπης και φρικαλέας Γενοκτονίας, που σχεδιάστηκε στα χρόνια των Νεότουρκων και εκτελέστηκε στην Ανατολία, σε βάρος των Αρμενίων και των Ρωμιών, σε Πόντο και Μικρά Ασία, σε βάρος των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων. Μιά γενοκτόνος βούληση, ένας γενοκτόνος σχεδιασμός και μία η σταδιακή εκτέλεση σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών με εντολές των Νεότουρκων.

Έκτοτε οι επιζήσαντες, και σήμερα οι απόγονοι των εκατομμυρίων θυμάτων, με ασυντόνιστες ενέργειες, αναζητούν την δικαίωση, αναζητούν την αναγνώριση της ιστορικής, πολιτικής και νομικής δικαίωσης ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, ενώπιον της Ιστορίας και της αλήθειας.

Κι είναι ζηλευτές και επαινετές οι προσπάθειες της διεθνούς αρμενικής διασποράς και της Αρμενίας ως κράτους για την ιστορική αναγνώριση κι απόδειξη της διάπραξης της Γενοκτονίας, για την καταδίκη αυτών που οργάνωσαν, σχεδίασαν και διέπραξαν στις αρχές του 20ου αιώνα το μέγιστο των κακουργημάτων, για την ιστορική δικαίωση από τους Διεθνείς Οργανισμούς, τα Κράτη και την ανθρωπότητα με όρους διεθνούς και ποινικού δικαίου, με όρους ιστορίας και πολιτισμού, με όρους ακαδημαϊκής αλήθειας. Όπως αντιστοίχως άξιες πολλαπλών επαίνων και συγχαρητηρίων είναι οι προσπάθειες των ηρωικών ελαχίστων , κατ’αρχήν, Ρωμιών, ποντιακής καταγωγής, επιζησάντων της θηριωδίας και απογόνων τους,  που ξεκίνησαν τις αντίστοιχες ενέργειες στην Ελλάδα. Ενέργειες που ευοδώθηκαν σε πρώτο βαθμό όταν η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με νόμο αναγνώρισε την Γενοκτονία σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού στον Πόντο και λίγο αργότερα με άλλο νόμο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία στην λοιπή Μικρασία. Σε μειονεκτικότερη θέση οι άλλες χριστιανικές κοινότητες των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων , που δεν έχουν δικές τους κρατικές οντότητες για την ανάληψη υποστηρικτικής δράσης στον διεθνή χώρο.

Οι προσπάθειες που ανωτέρω μνημονεύονται, πολύπλευρες και πολυσύνθετες, έχοντας εξασφαλίσει την στέρεη ακαδημαϊκή, ιστορική και νομική τεκμηρίωση, ξεπέρασαν τα όρια των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, όπως και των εθνικών κρατών, και εισήλθαν στο προσκήνιο της διεθνούς συζήτησης, πολιτικής όσο και διπλωματικής, της νομικής , διεθνούς όσο και ποινικού δικαίου, της ανθρωπιστικής και πολιτισμικής διάστασης. Αναζήτησαν κι αναζητούν επίσημα πλέον, την απερίφραστη καταδίκη των εγκληματιών με την αναγνώριση του εγκλήματος και εν συνεχεία την αίτηση συγγνώμης από τους υπαίτιους και τους απογόνους τους.

Στη διεθνή όμως κονίστρα δεν αρκεί το δίκαιο, δεν αρκεί η ιστορική τεκμηρίωση , δεν αρκούν επιστημονικά συνέδρια κι εκδόσεις, αφού στις σχέσεις των κρατών και των λαών το μείζον είναι το συμφέρον κι όχι η όποια αλήθεια. Η ιστορική συνεπώς αλήθεια για τα εγκλήματα της Γενοκτονίας στο διεθνές επίπεδο βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρά συμφέροντα κρατών κι αντιπαλότητες, έτσι ώστε παρά τις αρχικές επιτυχίες της δεν πέτυχε την αρχική της στόχευση. Το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος μπορεί να αναζητηθεί εάν συγκριθεί με την παράλληλη προσπάθεια των Εβραίων για την καταδίκη του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία.

Είναι επομένως εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό να συζητηθεί ένας σχεδιασμός συνεργασίας, ένας συντονισμός ανάμεσα σε κράτη και  φορείς, σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς , σε νομικούς και φορείς πολιτισμού ώστε η προσπάθεια στο διεθνές πεδίο, αλλά και σε κάθε επιμέρους κράτος να γίνεται από κοινού, από όλους όσους πόνεσαν και μάτωσαν, πονούν και ματώνουν, ενδιαφέρονται για την αλήθεια της ιστορικής μνήμης, αγωνίζονται και έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους την αναζήτηση της αναγνώρισης του μέγιστου των εγκλημάτων, της Γενοκτονίας.

Είναι καιρός φέτος, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τα χρόνια της Φρίκης, να συζητήσουμε όλοι μαζί, Αρμένιοι και Έλληνες, Ασσύριοι και Συροχαλδαίοι, να αναζητήσουμε, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό πολυεπίπεδης συνεργασίας, την επίτευξη αυτών των στόχων. Με ειλικρίνεια κι εντιμότητα, με αδελφοσύνη κι επιστημονικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την ιστορική μνήμη.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας την συνεργασία των εβραϊκών οργανώσεων και δικτύων που πέτυχαν κι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας συνεργασία με τις εβραϊκές οργανώσεις και δίκτυα που πέτυχαν την αναγνώριση της αλήθειας, κι εξακολουθούν να αγωνίζονται, και έχοντας ως οδηγό τον τρόπο με τον οποίο το πέτυχαν.

Χωρίς μισαλλοδοξία κι εκδικητικότητα. Για την αναγνώριση της Αλήθειας, για  την αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης και την διεθνώς δημόσια Συγγνώμη των υπαιτίων.

Η πρόκληση παρούσα.

Μάρκος Μπόλαρης

 

 

Βρείτε το βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης" σήμερα στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

ethnos tomos genocide p

ΑρχείοΝέων