Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ανοιχτή διαβούλευση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο ΕΣΠΑ

Μ.Μπόλαρης: "Συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει μεσολαβήσει η κρίση και ενώ το παραγωγικό πρότυπο της χώρας έχει καταρρεύσει"

Ανοιχτή διαβούλευση ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου φορείς, πρόσωπα και κοινωνικές ομάδες να μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στον ιστότοπό της (www.pkm.gov.gr ). Σύμφωνα με την Περιφέρεια, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να ξεκινήσουν νωρίτερα δράσεις που θα τονώσουν την τοπική οικονομία.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαβούλευσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου, δόθηκε σήμερα καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σχετική εισήγηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. «Το νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, είναι «δωρεάν ζεστό χρήμα». Όποιος διαφωνεί πως όσα έργα γίνονται σήμερα, υλοποιούνται με κονδύλια του ΕΣΠΑ, να μας το πει. Εκτελούμε σε όλη την Περιφέρεια πεντακόσια έργα, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ την ίδια στιγμή έχει μειωθεί κατακόρυφα ο τακτικός προϋπολογισμός της. Το χρήμα αυτό πέφτει στην τοπική αγορά, άρα είναι «ζεστό» χρήμα σε μια «στεγνή» αγορά» ανέφερε.

Μιλώντας για τους στόχους που έχουν τεθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο, σχολίασε πως σε αυτούς περιλαμβάνονται η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής αλλά και των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών και η προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας. Παράλληλα σχολίασε πως η Περιφέρεια προωθεί το αίτημά της για μεταφορά των κεντρικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες.

«Συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει μεσολαβήσει η κρίση. Ενώ το παραγωγικό πρότυπο της χώρας έχει καταρρεύσει, ξεκινά το Υπουργείο μια διαδικασία για τη νέα προγραμματική περίοδο τη στιγμή που θα έπρεπε να προσδιοριστεί πολιτικά το παραγωγικό μοντέλο που θα υιοθετήσει πλέον η χώρα. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι διαβούλευση που θα καθοδηγεί τους τεχνοκράτες με βάση τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Μάρκος Μπόλαρης.

Τελικά η εισήγηση της διοίκησης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
           ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑρχείοΝέων