Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μ. Μπόλαρης: Στόχος μας η διαθρησκειακή όσμωση και συνέργεια

Η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής διπλωματίας σε πρακτικό επίπεδο, εντός και εκτός Ελλάδος, σε συνέχεια και διεύρυνση των δύο Διασκέψεων για τον Διαθρησκειακό Διάλογο που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έχει αρχίσει να δρομολογείται τους τελευταίους μήνες από τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο επί θρησκευτικών θεμάτων Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος μίλησε σήμερα γι’ αυτήν σε συνέντευξη Τύπου προς τους διπλωματικούς συντάκτες.

 

Στη βάση της σημασίας που έχει η ήπια διπλωματία στην προσέγγιση λαών με διαφορετικές κουλτούρες, τόσο σε ζητήματα ανάδειξης Πολιτισμού, Τεχνών, Εκκλησίας, Εκπαίδευσης, καθώς και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, ο κ. Μπόλαρης άρχισε από τον περασμένο Νοέμβριο να δρομολογεί ένα στρατηγικό σχέδιο αποτύπωσης των αρχών πολιτικής στην άσκηση της Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής διπλωματίας με συγκεκριμένες προτάσεις και συνέργεια εκκλησιαστικών θεσμών Ελλάδας και εξωτερικού.

Συγκεκριμένα υπό το πρίσμα αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε πέντε συναντήσεις, τέσσερις στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, με συνολικά περί τους 70 εκπροσώπους Εκκλησιών όλων των δογμάτων, από τους καθολικούς και τους προτεστάντες μέχρι τους Αρμενίους, Κόπτες, Μουσουλμάνους- Σουνίτες και Σιίτες- Ασσύριους και Εβραίους, εκπροσώπους Πατριαρχείων, καθηγητές από τον ακαδημαϊκό θεολογικό χώρο και προσωπικότητες της διανόησης. Στόχος της προσπάθειας, όπως εξήγησε ο ίδιος,  είναι η μεγιστοποίηση της διεθνούς δυναμικής της Ελλάδας στον τομέα της ήπιας πολιτικής μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, αντιλήψεων και πληροφόρησης για τα χαρακτηριστικά που μπορεί να λάβει σήμερα η θρησκευτική διπλωματία σε συνδυασμό και συμπόρευση με τους τομείς της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διπλωματίας, ώστε να αναληφθούν από κοινού δράσεις παρέμβασης στο πεδίο της ήπιας πολιτικής.

«Εμείς», τόνισε ο κ. Μπόλαρης, «έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε ένα εξαιρετικό δίκτυο Οικουμενικού Ελληνισμού το οποίο συνιστά το πολυτιμότερο εργαλείο», επισημαίνοντας ότι βρίσκεται «μπροστά μας η πρόκληση να προωθήσουμε την ήπια πολιτική ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουνε στον διεθνή χώρο όχι μόνο στα ήπια θέματα, αλλά και στα ζητήματα του σκληρού πυρήνα της πολιτικής».

«Θέλουμε οι πόρτες του ΥΠΕΞ να είναι ανοιχτές στους ορίζοντες του Οικουμενικού Ελληνισμού σε ζητήματα που θα επιλέγονται και θα επικεντρώνονται τόσο σε θέματα Εκκλησιαστικά-θρησκευτικά όσο και θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, πολιτισμού και εκπαίδευσης» τόνισε. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, ζητήθηκε από τους συνομιλητές των πέντε συναντήσεων η δική τους συμβολή στην άσκηση μιας διπλωματίας που θα επιβεβαιώνει τη διάθεση για την προώθηση φιλίας και  καλών σχέσεων των λαών. «Η χώρα μας θέλει να είναι πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλίας και πολιτισμού» είπε χαρακτηριστικά, αποσαφηνίζοντας ότι η ανταπόκριση των συνομιλητών του υπήρξε σημαντική.

Τώρα με ορίζοντα τον Φεβρουάριο, όπως είπε, προγραμματίζεται μία ημερίδα στο υπουργείο Εξωτερικών, ένα φόρουμ όσμωσης και συνάντησης όλων των συμμετεχόντων στις συναντήσεις αυτές.

Τέλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας ο κ. Μπόλαρης κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα, όπως έχει εξηγήσει, δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα διοίκησης των Εκκλησιών τα οποία διέπονται από εκκλησιαστικούς κανόνες».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑρχείοΝέων