Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης: Έτος ελληνορωσικής φιλίας σε γλώσσα και λογοτεχνία με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη

Στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου θα γίνει η έναρξη του νέου έτους φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας που θα αφορά την γλώσσα και την λογοτεχνία, όπως είπε ο υφυπουργός εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης από το βήμα του συνεδρίου του ελληνορωσικού εμπορικού επιμελητηρίου που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

 

«Η Θεσσαλονίκη έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την έναρξη του έτους φιλίας Ελλάδας - Ρωσίας, σε λίγες εβδομάδες στην διεθνή έκθεση βιβλίου» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την προετοιμασία της επετείου 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, γιατί όπως γνωρίζεται καλά μεγάλοι Ρώσοι λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφοι στα χρόνια που προετοιμαζόταν και ξέσπασε η ελληνική επανάσταση αναφέρθηκαν σε αυτήν και την υποστήριξαν». 

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών η συμφωνία για την συνεργασία υπογράφηκε τον Δεκέμβριο στη Ρωσία από τον πρωθυπουργό και τον Ρώσο πρόεδρο. 

«Είχαμε πριν από ένα έτος, κοινή συνεργασία στο τουριστικό τομέα και υπογραμμίσαμε τις δυνατότητες για τον θρησκευτικό τουρισμό. Τον Δεκέμβριο υπογράφτηκε στην Μόσχα από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλάντιμιρ Πούτιν ένα κομμάτι συνέχειας κοινών ετών. Το 2019-2020 θα έχουμε κοινό έτος φιλίας και συνεργασίας στον τομέα της γλώσσας και της λογοτεχνίας». 

Μια από τις προτάσεις που μελετούν στο πλαίσιο του κοινού έτους λογοτεχνίας με την Ρωσία είναι «να χρησιμοποιηθούν στίχοι Ελλήνων ποιητών στο μέτρο της Μόσχας και στίχοι Ρώσων στο μέτρο της Αθήνας. Έτσι θα δείξουμε την παρουσία της λογοτεχνίας στις δυο πρωτεύουσες στέλνοντας μηνύματα που ακουμπούν τις καρδιές των ανθρώπων, άρα ανοίγουν τις πόρτες για ευρύτερες συνεργασίες».

Το συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνορωσικό εμπορικό επιμελητήριο έχει θέμα «Ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις: Διευρύνοντας επιχειρηματικούς ορίζοντες και εξαγωγικές πρακτικές». 

mpolaris ellinorosiko epimelitirio

Στην έναρξης του συνεδρίου, ο Μάρκος Μπόλαρης επισήμανε τις στενές σχέσεις των δυο χωρών και τις μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη εμπορικών ευκαιριών, παρά το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία.

«Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες η επιχειρηματικότητα ανοίγει συνεχώς τους ορίζοντες, διευρύνει τις δυνατότητες και πρωτοβουλίες όπως το σημερινό συνέδριο είναι πολύ σημαντικό να τις υποστηρίζουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να αυξηθεί το εμπορικό ισοσύγιο που είναι σε βάρος της χώρας μας» ανέφερε ο κ. Μπόλαρης τονίζοντας ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει «ένα περιβάλλον συνεργασίας με κοινές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές αναφορές». Όσο για τους τουρίστες από την Ρωσία που επισκέπτονται την χώρα μας, έθεσε ως στόχο από τους 800.000 να ξεπεράσουν φέτος το ένα εκατομμύριο.

Στην αρχή του συνεδρίου, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbakov τόνισε πως «η διεξαγωγή του συνεδρίου αυτού ανήκει στους ίδιους τους επιχειρηματίες της Ελλάδας. Αποτελεί διατήρηση και ανάπτυξη στις επιχειρηματικές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας και ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων».

ΑρχείοΝέων