Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης: Κρατικοδίαιτο το σχήμα της Ζώνης Καινοτομίας

«Μετατρέπετε την Ζώνη Καινοτομίας σε ένα σχήμα το οποίο είναι κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτο, βραδυκίνητο και αναποτελεσματικό», τόνισε ο βουλευτής Σερρών

Την εκτίμησή του ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, καθιστά την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ως ένα είδος Συνομοσπονδίας με απόδειξη την σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης, με παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

«Αντί να κάνουμε ένα σχήμα ευέλικτο, ικανό να εκμεταλλευτεί τα εξαιρετικά αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, μετατρέπετε την Ζώνη Καινοτομίας σε ένα σχήμα το οποίο είναι κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτο, βραδυκίνητο και αναποτελεσματικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής εξέφρασε την ανάγκη να μπουν άμεσα στην άκρη λογικές καθοδήγησης και συμφερόντων τύπου Real Estate προκειμένου να λειτουργήσει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης καινοτόμων προσπαθειών στην Μακεδονική Χώρα, σημειώνοντας ότι «η Ζώνη Καινοτομίας χρειάζεται ανθρώπους αποτελεσματικούς, ταχείς, που γνωρίζουν τις προκλήσεις και μπορούν να παίρνουν αποφάσεις».

Επιπλέον, ο κ. Μπόλαρης υποστηρίζει ότι «το ΥΜΑΘ στη μορφή που είναι σήμερα, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από το να λειτουργήσει αυτή η Ζώνη Καινοτομίας. Το ξέρετε ότι είναι αποψιλωμένο από αρμοδιότητες. Αν λοιπόν στη θητεία σας μπορέσετε να βάλετε μπρος για να λειτουργήσει η Ζώνη, νομίζω ότι θα έχετε πετύχει σαν Υπουργός. Αυτό όμως για να γίνει πρέπει να μπουν στην άκρη λογικές καθοδήγησης και συμφερόντων οι οποίες θέλουν τη Ζώνη ως απλά μια "περιοχή"»

«Η Ζώνη Καινοτομίας πρέπει να είναι ένα ευέλικτο σχήμα, το οποίο να μπορεί να λειτουργεί με θύλακες για να μπορεί να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Χρειαζόμαστε κι άλλα κτήρια ή ένα ευέλικτο αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης καινοτόμων προσπαθειών στην Μακεδονική Χώρα;», υπογραμμίζει.

«Δεν προκύπτει αυτό από το νομοσχέδιο. Ακριβώς διότι δεν υπάρχει πλήρες σχέδιο, δεν προκύπτει ποια θα είναι τα κίνητρα, από πού θα αναζητηθούν, αν θα είναι ελλαδικά ή ευρωπαϊκά. Αυτά πρέπει να λύσετε για να μπορεί να υπάρχει ευέλικτο σχήμα, το οποίο να είναι σε επαφή με αυτούς που κάνουν πραγματικά καινοτόμα ερευνητική δουλειά για τη Θεσσαλονίκη. Να τους συνδέσετε με τη βιομηχανική περιοχή, με την παραγωγική βάση. Αυτή είναι η πρόκληση», προσθέτει.

ΑρχείοΝέων