Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Έχουμε την εμπειρία, έχουμε την θέληση, έχουμε την γνώση. Γι' αυτό μπορούμε

 Από το To debate της aftodioikisi.gr για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Aπόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Ιωαννίδης (ΝΔ), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Ζιώγας (ΚΚΕ) και Μάρκος Μπόλαρης (ΔΗΜΑΡ) παίρνουν μέρος στο debate της aftodioikisi.gr για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και απαντούν στις ίδιες ερωτήσεις σε μία προσπάθεια να ενημερώσουν  τους ψηφοφόρους για τις θέσεις τους και να τους πείσει ο καθένας από την πλευρά του ότι είναι ο καταλληλότερος για την θέση του Περιφερειάρχη. Η μόνη ερώτηση που διαφέρει είναι η πρώτη στην οποία ο νυν περιφερειάρχης καλείται να κάνει αυτοκριτική γιατην θητεία του ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι να κρίνουν τα υπέρ και τα κατά της θητείας Τζιτζικώστα. Σημειώνουμε ότι στείλαμε τις ερωτήσεις σε όλους τους υποψηφίους.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Μάρκου Μπόλαρη:

 

 
1) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της θητείας σας του σημερινού περιφερειάρχη;

Μάρκος Μπόλαρης: H απερχόμενη διοίκηση Τζιτζικώστα λειτούργησε στη σκιά της κληρονομιάς που παρέλαβε από το σύστημα Ψωμιάδη. Χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας για την ανεργία που αυξάνεται με δραματικό τρόπο. Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική αποστερώντας από την περιφέρεια ευκαιρίες για τη συγκρότηση ενός εξωστρεφούς και στηριγμένου στην καινοτομία και στην ποιότητα πρότυπο. Καθηλωμένη στην αδράνεια και στην αναποτελεσματικότητα απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και της τουριστικής υποδομής. Υποτελής στην κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος στρατηγικής σημασίας δομών όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ΕΥΑΘ, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία». «Συνεπής» στην τακτική των απευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικών διαγωνισμών που συνιστούσε την πάγια πρακτική της διοίκησης Ψωμιάδη. Αν ως θετική επίδοση χαρακτηρίζεται  η δημοσιότητα που προσελκύει η διοίκηση Τζιτζικώστα για την «ευαισθησία» που επιδεικνύει προς τη Χρυσή Αυγή τότε σίγουρα εκτός από τη διαχειριστική απραξία και ανικανότητα έχουμε και μείζον πολιτικό ζήτημα.

2)-Ποιο θα είναι το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών στην περίπτωση που αναλάβετε τις τύχες της Περιφέρειας;

Μάρκος Μπόλαρης: Αναδιάταξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας με εφαρμογή σύγχρονων μορφών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα βελτιώσουν δραστικά την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρηματιών. Για να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια στις συναλλαγές τόσο στη λειτουργία των υπηρεσιών όσο και στην οικονομική διαχείριση. Για να έχουμε υπηρεσίες φιλικές για τον πολίτη και ελκυστικές στον επενδυτή. Να εδραιώσουμε τις αρχές μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που σπάει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος.


Διεύρυνση του στρατηγικού ρόλου της Περιφέρειας στην αυτοδιαχείριση και στην ανάπτυξή του τόπου για να πάψουμε να είμαστε επαίτες και συνένοχοι συνοδοιπόροι της κεντρικής εξουσίας. Ένταξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα δίκτυο διαπεριφερειακών και διεθνών σχηματισμών που θα ισχυροποιήσει την πολιτική των στρατηγικών μας επιλογών για μιας ισότιμη παρουσία στην Ευρώπη των Περιφερειών. Προσβλέπουμε σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική, από την οποία θα εκπορευτούν πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, θα διεκδικήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και ανταγωνιστικά περιφερειακά προγράμματα που θα εξυπηρετήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης.

Αντί να εμφανίζουμε παραπλανητικά στοιχεία απορροφητικότητας με αναφορά σε τομεακές δράσεις υπουργείων όπως πράττει η διοίκηση Τζιτζικώστα για να δικαιολογήσει την ανικανότητά της και την αδράνειά της διεκδικούμε με σχέδιο, με γνώση και τεχνοκρατική επάρκεια πόρους από απευθείας από την Επιτροπή των Περιφερειών, τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς συνοχής για να καταπολεμήσουμε στην ανεργία, τη φτώχεια, να αναπτύξουμε δομές επιχειρηματικότητας.

Για να αντιμετωπίσουμε το οξύ πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού προτείνουμε την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη δομής πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανά Περιφερειακή ενότητα, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση σε περισσότερες δομές. Οι υπάρχουσες δομές που εγκαταλείπονται από τον ΕΟΠΠΥ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση στήριξης του κοινωνικού μας σχεδιασμού περίθαλψης για ανασφάλιστους.

Η επένδυση στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η περιοχή είναι η κρίσιμη μάζα για να προωθήσουμε την ιδέα της «έξυπνης» ή «εξειδικευμένης» Περιφέρειας που συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματά της για να συγκροτήσει ένα πόλο καινοτομίας και ευφυούς ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ανάμεσα σε άλλα με τη δημιουργία δομών νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
 
3)-Πώς προτίθεστε να «ανακουφίσετε» τους πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης;

Μάρκος Μπόλαρης: Από την πολιτική μας θητεία και εμπειρία γνωρίζουμε δράσεις του Συμβουλίου των Περιφερειών και των Ταμείων Συνοχής που μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα με σχέδιο τα κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας. Δίνοντας μάχη για την διατήρηση του νερού ως κοινωνικού αγαθού αποτρέπουμε την ιδιωτικοποίησή του και τη συνακόλουθη αύξηση της τομής του.  Διεκδικούμε για λογαριασμό της Περιφέρειας όλα τα τομεακά περιφερειακά έργα του ΕΣΠΑ που σήμερα διαχειρίζονται απευθείας από τα Υπουργεία με αποτέλεσμα συχνά να σπαταλούνται σημαντικά κονδύλια χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και χωρίς να κατευθύνονται σε δράσεις που θα έχουν ανακουφιστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.

 4)-Μπορεί να συμβάλει η Περιφέρεια στο πρόβλημα της αντιμετώπισης της ανεργίας;

Μάρκος Μπόλαρης: Από την πολιτική μας θητεία και εμπειρία γνωρίζουμε δράσεις του Συμβουλίου των Περιφερειών και των Ταμείων Συνοχής που μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα με σχέδιο τα κρίσιμα ζητήματα της φτώχειας. Δίνοντας μάχη για την διατήρηση του νερού ως κοινωνικού αγαθού αποτρέπουμε την ιδιωτικοποίησή του και τη συνακόλουθη αύξηση της τομής του. Διεκδικούμε για λογαριασμό της Περιφέρειας όλα τα τομεακά περιφερειακά έργα του ΕΣΠΑ που σήμερα διαχειρίζονται απευθείας από τα Υπουργεία με αποτέλεσμα συχνά να σπαταλούνται σημαντικά κονδύλια χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα και χωρίς να κατευθύνονται σε δράσεις που θα έχουν ανακουφιστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας.

 5)-Οι εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι «αυτοδιοικητικές» ή πολιτικές; Με άλλα λόγια, θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από την ψήφο των πολιτών σε αυτές;

Μάρκος Μπόλαρης: Η παρουσία μας έχει χαρακτήρα ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό που απευθύνεται στους δημοκρατικούς πολίτες που επιθυμούν η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να αποτελέσει πρότυπο διοίκησης και αναπτυξιακής αντίληψης. Απευθύνουμε προσκλητήριο στην μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του εκλογικού σώματος, τους δημοκρατικούς και κομματικά άστεγους πολίτες. Κατανοούμε τη σημασία και το ρόλο των Περιφερειών ως μηχανών  που θα οδηγήσουν τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και όχι ως φέουδα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων.  Η δική μας αντίληψη για την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ριζικά αντίθετη προς το προωθημένη φιλελεύθερη πολιτική του διφυούς σχήματος Τζιτζικώστα – Ιωαννίδη, εκφραστή του πολιτικού συστήματος που ταλανίζει δεκαετίες τώρα την περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας. Στηριζόμαστε στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που επιθυμούν η πιο εύφορη περιφέρεια της χώρας, η Μακεδονία, με το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και τις υψηλές παραγωγικές δυνατότητες  να απαλλαγεί από την κακοδαιμονία ανίκανων πολιτικών και αδιαφανών πρακτικών που εκθέτουν χρόνια τώρα την περιοχή. Εμείς απευθύνουμε προσκλητήριο νίκης και αναπτυξιακής προοπτικής, για να καταστήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της Μακεδονίας σε πόλο αναφοράς για τη  Νοτιο Ανατολική Ευρώπη.  Είμαστε ενεργοί, δημοκρατικοί πολίτες που έχουμε άποψη για τον τόπο, που έχουμε βούληση και θέλουμε να την κάνουμε πολιτική πράξη, για να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο μας.
 
 
Για να διαβάστε το πλήρες άρθρο μεταβείτε στο link 

ΑρχείοΝέων