Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Hürriyet: “Η Μονή Σουμελά εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες στην Τραπεζούντα”

 Άρθρο για το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, στις 10 Ιουλίου 2018.

«Ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά σημεία της Τουρκίας, το μοναστήρι της Σουμελά είναι κλειστό για τους επισκέπτες ενώ υπόκειται σε αποκατάσταση. Το μοναστήρι εξακολουθεί να προσελκύει ντόπιους και ξένους τουρίστες. 

Τοποθετημένο σε μία απότομη, πετρώδη πλαγιά στους πρόποδες του Όρους Karadağ στην επαρχία της Τραπεζούντας, στη Μαύρη Θάλασσα, το μοναστήρι της Σουμελά προσφέρει στους επισκέπτες την επαφή με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Επίσης προσελκύει το κοινό στο Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς την Σουμελά. 

Από τη στιγμή που το μοναστήρι της Σουμελά έκλεισε για το κοινό, η Μονή της Αγίας Βαρβάρας αποκαταστάθηκε για να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τους τουρίστες. Έγινε έτσι ένα γνωστό τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή. 

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη Μονή Σουμελά από τη βεράντα θέας και να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια τρισδιάστατη περιήγηση με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Έτσι, οι τουρίστες μπορούν να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής και να μάθουν για τον πολιτισμό της. 

Γύρω από τη Σουμελά, οι τουρίστες μπορούν να βρουν τα Kazaziye, μία τεχνική χειροποίητων κοσμημάτων και την τέχνη των προϊόντων telkari, καθώς επίσης να δοκιμάσουν τοπικά τρόφιμα όπως ψωμί καλαμποκιού, γιαούρτι και κεφτέδες. 

Το μοναστήρι προσφέρει μια αξέχαστη ευκαιρία διακοπών με διαφορετικές εναλλακτικές όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και φωτογραφικό σαφάρι. 

Μιλώντας στο κρατικό Πρακτορείο Anadolu, ο Δήμαρχος της Maçka (Ματσούκα), Koray Koçhan είπε ότι η ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει ένα σημαντικό δυναμικό για τον τουρισμό. Είπε ότι η Maçka αναδείχτηκε σε ένα λαμπρό αστέρι της περιοχής αλλά και της χώρας, προσθέτοντας ότι η ιστορία των 4000 χρόνων της περιοχής συνετέλεσε στην ανάπτυξη του τουρισμού. 

Ο Koçhan σημείωσε ότι, μαζί με τον ορεινό και ημιορεινό τουρισμό, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες ήταν οι σημαντικότεροι τουριστικοί προορισμοί στην περιοχή. 

«Το μοναστήρι της Σουμελά είναι ο σημαντικότερος τουριστικός μας προορισμός. Έχει κλείσει για αρκετό καιρό λόγω αποκαταστάσεων, αλλά έχει πολύ καλό δυναμικό επισκεπτών. Οι επισκέπτες μας ανακαλύπτουν τις φυσικές ομορφιές της Σουμελά, δοκιμάζουν τα τοπικά φαγητά και ζουν από κοντά την κουλτούρα της περιοχής. Ως δημοτική αρχή, κάνουμε το καλύτερό μας γι’ αυτούς », δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο Koçhan ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί διάφορες εναλλακτικές τουριστικές προτάσεις. «Στην ίδια διαδρομή, η Μονή της Αγίας Βαρβάρας ήρθε στο προσκήνιο. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Σουμελά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Αγία Βαρβάρα και την υπέροχη θέα της». 

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι αναμένει μια καλή περίοδο για τον τουρισμό. «Το δυναμικό επισκεπτών είναι πολύ καλό αυτή τη στιγμή. Καλούμε τους επισκέπτες μας να βιώσουν μαζί τη φύση και τον πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής γοητεύουν τους επισκέπτες», δήλωσε ο Koçhan. Πρόσθεσε επίσης ότι οι βεράντες θέας έχουν δημιουργήσει πολύ καλή προοπτική για τη Σουμελά.»

ΑρχείοΝέων