Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

«Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για παιχνίδια με τους θεσμούς»

Αντιπολίτευση, όχι όμως με στείρα άρνηση αλλά με δημιουργική αντιπαράθεση υπόσχεται να κάνει στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Μάρκος Μπόλαρης που… τερμάτισε τέταρτος στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Σήμερα, παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών, ο οποίος όμως παρακολουθεί τις εξελίξεις, θεωρώντας πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο κ. Μπόλαρης απαντά επίσης στα σενάρια που τον θέλουν να βρίσκει το… δρόμο του προς Κουμουνδούρου ή Αγίου Κωνσταντίνου μεριά, αν θα είναι τελικά υποψήφιος στη Β’ Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει πως «τα βγάζει πέρα» ένας… πολύτεκνος! 

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Είστε ανεξάρτητος βουλευτής. Αλλά μέχρι πότε; Πολλοί ισχυρίζονται ότι το προσεχές διάστημα θα ενταχθείτε στο ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα σας θέλουν και υποψήφιο στη Β’ Θεσσαλονίκης. Επιβεβαιώνετε όσα ακούγονται; 
Η πολιτική μου πορεία προσδιορίσθηκε και καθορίζεται συνεχώς από συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Δεν εξαρτάται από την τρέχουσα συγκυρία, ούτε από μια στρατηγική, που διαμορφώνεται με κριτήρια ευκαιριακών αναζητήσεων. Εμπρός στο σημερινό αδιέξοδο που εντείνεται συνεχώς το ζητούμενο είναι μια ρεαλιστική πολιτική σκόπευση που θα απαντάει στις αγωνίες των μη προνομιούχων, των μικρομεσαίων, της προσοντούχας αλλά σε τρομακτικά ποσοστά άνεργης νεολαίας, των συνταξιούχων, των μισθωτών που λυγίζουν υπό το βάρος μιας όλο και πιο δυσβάστακτης φορολόγησης. Το ζήτημα των συνεργιών και των πολιτικών συμμαχιών δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε παραπολιτικές φημολογίες ή εικασίες. Το σημαίνον σήμερα είναι να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις με ποιο τρόπο θα θεμελιώσουμε ένα νέο κράτος, ένα παραγωγικό και διοικητικό πρότυπο που θα απαντά στις προβλήματα του τόπου και θα βάζει τις προϋποθέσεις για μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία. Δεν έχω μετακινηθεί από τις βασικές μου πολιτικές θέσεις, αλλά με αδιαπραγμάτευτο κριτήριο τη ριζοσπαστική αλλαγή των πραγματικών αιτίων, που οδήγησαν στην κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θα συμβάλλω στη διαμόρφωση πολιτικών που με τρόπο ολοκληρωμένο, διαυγή, και με ρεαλιστική σύλληψη της ελληνικής και διεθνούς συγκυρίας θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα κινείται στη βάση των αρχών που ανέφερα θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά ενός συνεγερτικού εγχειρήματος που θα συσπειρώνει πολιτικές δυνάμεις αποφασισμένες να απομακρύνουν τη χώρα από το σημερινό τέλμα. 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως το «παιχνίδι θα κριθεί» στους ανεξάρτητους βουλευτές. Τι θα κάνετε; Θα ψηφίσετε υπέρ της πρότασης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή με την αρνητική ψήφο σας θα ενισχύσετε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες;
Η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα δεν προσφέρεται για παιχνίδια με τους θεσμούς όπως αντιλαμβάνεται τη λειτουργία τους η κυβερνητική πλειοψηφία στην αγωνιώδη προσπάθειά της να παρατείνει με εκβιαστικά διλήμματα και τακτικισμούς την παραμονή της στην εξουσία. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει τόσο συμβολικά με την ακτινοβολία του πολιτικού του αναστήματος, όσο και στην άσκηση των καθηκόντων του να λειτουργήσει ως θεσμική οντότητα που θα εγγυάται την έξοδο από την κρίση. 

Βλέπουμε πως μετά την απομάκρυνσή σας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ασκείτε κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση. Ωστόσο, πολλά από όσα σήμερα εφαρμόζονται τα ψηφίσατε κι εσείς και αποφασίστηκαν όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και εσείς μέλος των κυβερνήσεων του. Δεν είναι οξύμωρο;
Παραβλέπετε κάτι σημαντικό: ψήφισα μέτρα που μπορεί να ήταν δυσάρεστα αλλά είχαν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για να αποφευχθεί χρεοκοπία του τόπου. Ήταν οπωσδήποτε πιο ήπια από τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ως υφυπουργός μάλιστα Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αρχικά και ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη συνέχεια ανέλαβα πρωτοβουλίες και πρότεινα καινοτόμες νομοθετικές παρεμβάσεις για να εφαρμοσθούν μέτρα προστασίας των αδύναμων (μητρώο δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων, μεταρρύθμιση ψυχιατρικών δομών), λειτουργίας δομών με αναμφίβολα καινοτομικά χαρακτηριστικά (Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Βόρειας Ελλάδας) που κινούνταν στον αντίποδα της κυρίαρχης λογικής των οριζόντιων περικοπών. Καταψήφισα τον εφαρμοστικό νόμο, μέτρα δηλαδή εξοντωτικής λιτότητας γιατί αποδεδειγμένα πλέον δεν διασφάλιζαν καμιά αναπτυξιακή προοπτική αλλά αντίθετα οδήγησαν τη χώρα σε πιο βαθειά ύφεση. Συνέχισα να καταψηφίζω απροκάλυπτες πρακτικές εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας που ξεπουλάνε την περιουσία του ελληνικού λαού σε ξένα συμφέροντα και σε εγχώρια επιχειρηματικά κυκλώματα.

Η τέταρτη θέση στις Περιφερειακές εκλογές ήταν αναμενόμενη;
Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες περιστάσεις (ασθένειά μου στην κρίσιμη περίοδο, πενιχρός προϋπολογισμός, αθέμιτες πρακτικές «πιέσεων» σε φίλα προσκείμενα πρόσωπα) είχαμε ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Είμαστε 2,5 μονάδες κάτω από την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 2,5 μονάδες πάνω από την παράταξη της συγκυβέρνησης. 

Υποθέτω πως λόγω εμπειρίας (Ιωαννίδης και Χαραλαμπίδου πρώτη φορά συμμετείχαν σε Περιφερειακές Εκλογές) θα συνεχίσετε να ασκείτε δριμεία κριτική εναντίον της διοίκησης Τζιτζικώστα. Πως βαθμολογείτε το έργο του Περιφερειάρχη; Ποιες ενέργειές του σας βρίσκουν σύμφωνο και με ποιες πολιτικές του διαφωνείτε;
Διευκρινίζω πως ενεργώ με αποκλειστικό κριτήριο τις πολιτικές που εφαρμόζονται και όχι τις επιλογές προσώπων. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει υιοθετήσει τη διαχειριστική λογική της διοίκησης Ψωμιάδη που διαδέχθηκε. Χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά με την εμπεδωμένη νοοτροπία της μικροδιαχείρισης και εξυπηρέτησης συμπεριφέρεται ως επαίτης της κεντρικής εξουσίας. Αδυνατεί να απαντήσει στην απόγνωση των μικρομεσαίων, του επιχειρηματικού κόσμου της Μακεδονίας, του εξαιρετικά ανησυχητικού ποσοστού άνεργων που συνεχώς διογκώνεται. Για να αποκρύψει τη δική της αδυναμία να προτάξει ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειας μεταθέτει τις ευθύνες στην κεντρική εξουσία. 

Τι να περιμένουμε από την παράταξη «Συμμετέχω» στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου; Στείρα άρνηση ή και συναίνεση; 
Η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει αναπτυξιακό πρότυπο που θα οργανωθεί στους άξονες της καινοτομίας, της ποιοτικής παραγωγής, της γεωστρατηγικής αξιοποίησης. Για μας το ζητούμενο είναι να συμβάλλουμε στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα αξιοποιεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, την πλούσια ενδοχώρα, το μοναδικής ομορφιάς θαλάσσιο μέτωπο, το μοναδικό πολιτιστικό και αρχαιολογικό μας απόθεμα, τη γεωστρατηγική μας θέση. Θα είμαστε η παράταξη της δημιουργικής αντιπαράθεσης και σεβασμού του δημόσιου χρήματος. 

Είστε οικογενειάρχης και μάλιστα πολύτεκνης οικογένειας. Πόσο σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;
Βιώνω με τον ίδιο επώδυνο τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως κάθε πολύτεκνη οικογένεια. Υπάρχει όμως κατανόηση και ενδοοικογενειακή αλληλεγγύη για να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες και μοναδική μας επένδυση είναι οι σπουδές των παιδιών.

ΑρχείοΝέων