Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Η μακρόχρονη και επίπονη διαδρομή των Σερρών είναι το υλικό φανέρωμα της ιστορικής μας κληρονομιάς

Μήνυμα βουλευτή Σερρών Μάρκου Μπόλαρη για την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τις Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής

Η εκατονταετηρίδα από την απελευθέρωση των Σερρών συμπίπτει με μια περίοδο έντονης δοκιμασίας για τη χώρα και μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας που καλλιεργείται έντεχνα από κύκλο ιστορικών για να αμφισβητηθεί αυτό που ο αείμνηστος ιστορικός Νίκος Σβορώνος αποκαλούσε «αντιστασιακό χαρακτήρα της ελληνικής ιστορίας». Οι καταγραμμένες μαρτυρίες της εποχής και το πραγματολογικό υλικό που αναφέρονται στις αγριότητες που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής, συνθέτουν το ιστορικό κεφάλαιο της πόλης των Σερρών στην πορεία κατάκτησης της ελευθερίας. Οι επίμονες και συλλογικές πράξεις αντίστασης στην εθνολογική νόθευση και στην ιστορική παραχάραξη συνοδεύτηκαν, και σε επόμενες περιόδους κατοχής, με σκληρά αντίποινα που δεν έκαμψαν το πατριωτικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής. Αντιθέτως μας υπενθυμίζουν πως η ελευθερία κερδίζεται ως πράξη διακινδύνευσης. Είναι παράλληλα πορεία που εμπνέεται από το σεβασμό για το κοινωνικό σύνολο και τα δικαιώματά του.

Σε μια εποχή ανυποληψίας των ιδεών η μακρόχρονη και επίπονη διαδρομή των Σερρών σε μια σύγχρονη κοινωνία είναι το υλικό φανέρωμα της ιστορικής κληρονομιάς και η δικαίωση της θυσίας όσων ακόμη και με τη ζωή τους συνέβαλλαν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Ευθύνη μας σήμερα είναι με τη στάση μας και τις πράξεις μας να συνεχίσουμε ή να ακυρώσουμε το ιστορικό μας κεφάλαιο. Η ελευθερία είναι μια δυναμική και δημιουργική πορεία και η κατάκτησή της απαιτεί να την τιμήσουμε με συλλογικό βίο θετικό και γόνιμο. Χρέος μας είναι να μεταγγίσουμε στις επόμενες γενιές το πνεύμα ενός ανυπόκριτου πατριωτισμού που, χωρίς να καταφεύγει στην οίηση και στη φυλετική μισαλλοδοξία, μετασχηματίζει τον αγώνα για την ελευθερία σε ποιότητα ζωής, σε μια νέα κοινωνική δυναμική. Αυτή που θα επιφέρει αλλαγή πολιτισμικού προτύπου για να μας οδηγήσει από το τοπίο του εθνικού κλαυθμώνα που βιώνουμε σήμερα σε μια ελπιδοφόρα προοπτική. Η επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών είναι το υλικό στοχασμού και το ιστορικό παράδειγμα για να επιχειρήσουμε την υπέρβαση.  

ΑρχείοΝέων